Данаил Кирилов: Разликата между положение и обстановка е в засягането на правата на гражданите

Данаил Кирилов: Разликата между положение и обстановка е в засягането на правата на гражданите
Данаил Кирилов, министър на правосъдието, снимка: БГНЕС

Официално от полунощ на 14 май 2020 година България е в извънредна епидемична обстановка. Мярката дойде след 60 дни, в които у нас беше обявено „извънредно положение“ във връзка с разпространението на заразата от коронавирус. С него бяха въвеждани и отменяни редица мерки в последните два месеца.

Налагането на извънредна епидемична обстановка в страната беше обявено на брифинг в края на 13 май от здравния министър Кирил Ананиев. Новината предизвика вълна от коментари в социалните мрежи и объркване сред част от гражданите за разликата между „извънредно положение“ и „извънредна епидемична обстановка“.

По този повод „Правен свят“ потърси за коментар министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който ясно да дефинира разграничението между двете понятия.

„Разликата е в обхвата и интензивността на евентуално засягане на права на гражданите. Съобразно изискванията на Конституцията при „извънредно положение“ има възможност да се засегнат неосновни конституционни права на гражданите. В конкретния случай при обявяване на „извънредна епидемична обстановка“ нямаме това интензивно засягане на права на гражданите. Те са концентрирани към приложението на медицинските мерки за ограничаване на разпространението на вируса“, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

По повод налагането на мерки в бъдеще, министърът уточни, че това ще се случва по преценка на ситуацията.

„При всички положения ще се действа спрямо ситуацията, включително, ако се наложи, отново да се поиска от Народното събрание обявяване на „извънредно положение“ в случай, че се налага взимането на по-радикални ограничителни мерки. Виждате, че мерките, които бяха за придвижването отпаднаха, така че се надяваме да не се влошава епидемичната обстановка, че да се налага тяхното възстановяване“, допълни още Кирилов.

А въведената, считано от днес епидемична ситуация, ще бъде в сила до 14 юни 2020 година.

Още по темата

Президентът изпрати епидемичната обстановка в Конституционния съд, оспорва разпоредби в Закона за здравето

Предишна новина

Заплатите на депутати, министри, президент и премиер намаляват с 5,7%

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  5
  0

  Разликата между положение и обстановка е като разликата между ситуацията и боя. От стария виц за Асан и Айше. И Барни обяснява като Асан

 2. 2
  Не излизайте от дома си, защото може да станете жертва на престъпление! | нерегистриран
  11
  -1

  Ето така звучат мерките рещу коронавируса. Безсилие, облечено с власт.

 3. 1
  Без значение | нерегистриран
  17
  -1

  Засягането в правата на гражданите не се определя от това, коя от двете думички се ползва, а от конкретните ограничения, въвеждани във всеки случай от орган на власт!
  Ето, дори в момента, когато вече нямаме ИП, мерките не са "концентрирани към приложението на медицинските мерки за ограничаване на разпространението на вируса", а са въведени общи забрани за редица дейности, места и хора.
  Мерките относно "придвижването" бяха едни от най-неадекватните - забрани се ангро движението от и в 28 града, без да се отчита колко и кои от тях имаха случаи на заразени и/или болни, а не се включиха други населени места, просто защото не бяха областни центрове, но пък имаха доста по-висок процент случаи - типичен пример за недомислена политика и недомислени мерки.
  Хората се маскираха дори когато ходеха навън сами по улиците и в планината, без да съставляват опасност за когото и да било, като същевременно задължението бе тотална безсмислица -достатъчно е просто да си сложат някакъв, какъвто и да било, парцал на лицето. А че в 80% от случаи той не само не помага за нищо, а и направо пречи - това остана без да се отчете като капитална грешка.
  Недомаслено е, например, да се иска на открито 2м отстояние между хората, а с цел реверанст към биднеса, защото той е и на самите управляващи, да не се лъжем, между масите в заведенията на открито, където хората престояват много по-дълго време, това разстояние да е по-малко.
  Надявам се занапред да се въздържате от подобни неща. И меркикте да бъдат наистина смислени.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.