Даниела Машева и Вероника Имова ще участват в работна група за законови промени заради Европейската прокуратура

Даниела Машева и Вероника Имова ще участват в работна група за законови промени заради Европейската прокуратура

По инциатива на Министерството на правосъдието (МП) представители на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще участват в работна група за законодателни промени, свързани със създаването на бъдещата Европейска прокуратура.

Очаква се нейното официално функциониране да започне през ноември 2020 година, но изборите за европейски главен прокурор трябва да се проведат през март същата години. Делегираните прокурори от страните членки на ЕС пък ще се избират през септември 2020 година. За да се включи България в Европейската прокуратура обаче, ще трябва да бъдат направени редица законодателни промени, който да кореспондират с европейската директивата, която урежда материалната компетентност на европейската прокуратура.

Според върховния съдия Галина Тонева, която през ноември представи книгата си "Европейската прокуратура и българското наказателно и наказателнопроцесуално право", посветена именно на промените, които ще се наложат в националното ни законодателство във връзка с функциите и правомощията на новата структура, такива вероятно ще се наложат в Наказателния кодекс (НК), с които да се дефинират престъпленията, които ще бъдат от компетентност на европейската прокуратура. Предвижда се промени да се направят и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), за да бъдат изрично регламентирани правомощията, които ще може да упражнява на българска територия европейската прокуратура, начинът, по който ще се осъществява международното сътрудничество с останалите държави членки, неучастващи в Европейската прокуратура, както и с трети страни. Според съдия Тонева в Закона за съдебната власт (ЗСВ) пък ще трябва да бъде записано какви ще са механизмите за номиниране на европейски главен прокурор, назначаването на делегираните прокурори и др.

В рамките на днешното заседание на Пленума на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров предложи в работната група да се включи Даниела Машева."Моето предложение е за госпожа Даниела Машева, с оглед квалификация и опит. Личното ми мнение е, че в групата трябва да участват представители и на прокурорската, и на съдийската колегия, които имат съответния опит. Може да се помисли за колега, който да е от Върховния касационен съд", заяви главният прокурор.

По същите съображения, изложени от главния прокурор, представляващият ВСС Боян Магдалинчев предложи Вероника Имова, която бе председател на III Наказателно отделение на Върховния касационен съд (ВКС).

Още по темата

Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък

Предишна новина

20% по-високи максимални възнаграждения за служебните защитници

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.