ДАНС и прокуратурата удариха превантивно привърженици на Ислямска държава

ДАНС и прокуратурата удариха превантивно привърженици на Ислямска държава
Снимка:БГНЕС

Проповедникът Ахмед Муса Ахмед и още шестима души са задържани и обвинени в проповядване на идеите на терористичната групировка Ислямска държава и пропаганда за война. Това съобщиха днес от прокуратурата на нарочна пресконференция след акцията в Пазарджик. Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Борислав Сарафов и шефът на ДАНС Владимир Писанчев обясниха, че задържаната група не е клетка на Ислямска държава, защото опасността е пресечена преждевременно.

"Това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде. Наблюдаваме този процес повече от половин година и забелязахме следните признаци, които ни накараха да действаме по-рано: появиха се атрибути на Ислямска държава, призиви за джихад, за военни действия, за агресия. Установихме, че през тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти за Сирия и от Сирия за Западна Европа и най-вече започнахме да наблюдаваме началото на опити за набиране на бойци за Ислямска държава. Това ни принуди да действаме – твърдо и безотказно", обясни Писанчев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пък добави, че дейността на групата е пресечена преди да се разрасне "и да пусне някакви метастази". Заради тези превантивни действия на ДАНС и прокуратурата, няма данни Муса и хората около него да са финансирани от Ислямска държава, да имат контакти с тях и да са свързани по някакъв начин с терористичната група, освен с проповядване на нейната идеология, носене и разпространяване на нейни символи – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, ключодържатели и стикери.

От първоначално задържаните 26 души, обвинения са повдигнати на Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.

Муса е обвинен, че е образувал и ръководил група, която си е поставила за цел да върши престъпления против републиката, като проповядва антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение идеите на терористичната организация Ислямска държава. Останалите шестима са обвинени за участие в групата. Прокурор Сарафов поясни, че срещу Муса е повдигнато и обвинение по чл. 108 от Наказателния кодекс – затова, че от юли до ноември т.г. е проповядвал антидемократичната идеология с разпространение и възхваляване на идеите на Ислямска държава.

Срещу всички задържани има повдигнати обвинения и затова, че от юли до ноември в Пазарджик, Пловдив и Асеновград са вършили пропаганда за война по различен начин – словесно,чрез публикуване на фотографии, видео материали и колажи в интернет с логото на Ислямска държава.

На пресконференцията бяха прожектирани клипове с проповедите на Муса, показани бяха негови снимки от Facebook със знамена на групировката и свои последователи. Борислав Сарафов посочи една от снимките с разчетен от разследващите текст, която по думите му, е сред най-смущаващите. На нея пишело, че "България ще е първата страна на Балканите, където ще се развее великото черно знаме".

Обвиняемите били български граждани от ромски произход с български имена, но се наричали помежду си с арабски имена. Сарафов поясни още, че в проповедите си Ахмед Муса говорел свободно за салафизма и уахабизма, както и за възхвала на Ислямска държава и персонално на нейния лидер Абу Бакр ал Багдади.

"Говори, че бойците на Ислямска държава се борят за налагане на халифат в световен мащаб, че се налага всеки от последователите му да върши каквото е необходимо, като поеме отговорността и задълженията си като мюсюлманин за постигането на най-възвишената и крайна цел – налагането на халифат в световен мащаб, дори и ако трябва да ходят да се бият на страната на Ислямска държава", каза Сарафов. Идеите прокламирал, както с проповеди сред сред населението, така и чрез Skype и Фейсбук, имал поддръжници в ромски общности в Германия, Франция и Холандия.

От прокуратурата подчертаха, че основните им доказателства не са прожектираните клипове, които са потвърдени и от свидетелски показания.

"Не може да считате, че това е нещото, на което се основава обвинението. Съдържанието и характера на проповедите е обосновано с множество други доказателства. В тези проповеди има и определени призиви за включване в определени военни действия и точният израз е "има готовност за незабавно включване" в такива действия", каза главният прокурор Сотир Цацаров. Изрично бе подчертано, че по време на акцията не са осквернявани джамии и Ахмед Муса е арестуван в помещение, което е на 6 метра от джамията.

Шефът на ДАНС добави, че след подобна операция може да се постави въпроса за промяна в законодателството.

"Искам да подчертая, че в страни като Австрия, Франция, Германия и Великобритания е прието специално законодателство, което инкриминира публичното участие в бойни действия на страната на терористични групировки, набирането на доброволци за участие в такива действия и участието във военни действия. Ние също се нуждаем от преглед на законодателството в тази връзка", каза Писанчев.

Главният прокурор призна, че акцията е била планирана за края на първата десетдневка на декември, но изтичане на информация наложило да се действа по-рано.

Още по темата

Докладът на ЕК зависи от избора на шеф на ВКС и главен съдебен инспектор

Предишна новина

Хюсеин Хафъзов: Акцията на ДАНС и прокуратурата е политическа поръчка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.