ДАНС призна, че рядко стига до големите перачи на пари


Финансовото разузнаване на ДАНС рядко стига до организаторите на схеми за пране на пари. Това е записано в годишния доклад на дирекцията за 2016 г. По закон тя трябва да получава информация за съмнителни сделки от държавни и частни структури, но често пъти сигналите не са достатъчни, пише в отчета. През миналата година в ДАНС са постъпили близо 3 хил. сигнала за съмнителни операции.

"В мнозинството от случаите се забелязва, че преки участници, които извършват съмнителните операции/сделки, са подставени лица със сходен профил. На второто ниво са лицата, които подпомагат дейността им с даването на насоки при осъществяване на съмнителните операции/сделки. В много редки случаи докладването на съмнителни операции и достъпните на специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване - ДАНС" източници на информация могат да покажат организаторите на схемите", оправдават се агентите. В схемите често имало международен елемент - използвали се офшорни компании.

Увеличава се броят на случаите, в които се перат пари, придобити чрез измама. Обикновено това се прави чрез компютърни измами. Витруалните валути също крият сериозни рискове, твърдят от ДАНС.

В доклада се казва, че "прави впечатление, че тези измами набират по-широка популярност поради възможностите, които предоставят за печалба с висок марж и за кратко време. Това представлява изключително атрактивно средство за инвестиране предимно на малки суми от физически лица. Често обаче тези лица стават обект на измама, като им се предлагат несъществуващи крипто или виртуални валути или се инвестира в технически средства, които впоследствие биват неизползваеми".

Осъдените за пране на пари у нас се броят на пръсти, защото прокуратурата трудно доказва това престъпление. В началото на месеца кабинетът прие нов законопроект за мерките срещу прането на пари, внесен лично от премиера Бойко Борисов.

Парламентът почва със закона за концесиите

Предишна новина

Даниела Марчева, кандидат за член на съдебния съвет от БСП: ВСС трябва да реагира при всяка злонамерена медийна кампания

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.