ДАНС ще може да проверява лични документи

ДАНС ще може да проверява лични документи

Органите на ДАНС сами да могат да правят проверка, за да установят самоличността на лицата, които разследват. Тази промяна приеха депутатите в закона за агенция “Национална сигурност”. Тя се прави през заключителните разпоредби на закона за държавна агенция “Разузнаване”, който днес се гледа в парламента на второ четене, пише "24 часа".

Досега тази дейност се извършваше от Министерството на вътрешните работи по искане на ДАНС. Държавна агенция “Разузнаване” да може да обработва, съхранява и използва информация за хибридните атаки, както и за асиметричните рискове и заплахи, приеха още депутатите.

Създава се и ново междуведомствено контратерористично звено, чието седалище ще е именно в ДАР. В него ще участват и органи и структури на прокуратурата, МВР, Държавна агенция “Национална сигурност”, служба “Военна информация” и агенция “Митници”. Мотивите за създаването му са, че то ще гарантира бързина при образуването на наказателно производство и налагане на административни мерки спрямо лица, за които е придобита информация за извършване и подготовка за терористични действия. На органите и структурите в състава обаче няма да бъдат възлагани допълнителни функции.

Средствата за новото звено пък щели да дойдат от бюджета. За него ще са нужни 1,5 млн. лв. допълнително към бюджета на външното разузнаване за тази година. За издръжка и текущи разходи от тях ще се отделят 610 хил. лв., а за капиталови разходи 890 хил. лв.

Автомобилите на ДАР ще могат да се движат и със специален режим в случаите, в които пренасят пратки с разузнавателна информация или се превозват високопоставени служители.

Въвежда се и забрана бивши служители на агенцията да осъществяват контакти с лица, станали им известни по време на оперативно-разузнавателната дейност, освен ако не им е дадено изрично съгласие от председателя на агенцията за това.

Още по темата

Единадесет членове на стария ВСС, избрал Лозан Панов за председател на ВКС, искат оставката му

Предишна новина

Оскъпиха нощуването в почивните бази на съдебната власт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.