Дават нови правомощия на НАП, за да събере още 800 млн. лева


Държавата ще затегне контрола за събирането на декларираните, но неплатени осигуровки от бизнеса. Идеята е бизнесът и синдикатите да започнат дебата и да стигнат до консенсус за изменение на законодателството, така че да се намалят легалните възможности за отклоняване на облагането. Тези намерения обяви в понеделник финансовият министър Владислав Горанов след форум за недекларираната заетост, организиран от КНСБ. Подчерта обаче, че мерките за затягане на събираемостта на осигуровките трябва да се обсъдят и с работодателите.
 
Една от възможностите е да се дадат повече права на служителите на НАП - по аналог с тези на трудовите инспектори. В момента декларираните, но невнесени осигуровки стигат 800 млн. лв., а заедно с недекларираните могат да достигнат и до 1-1,5 млрд. лв., алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
През 2010 г. като антикризисна мярка бе въведена възможността вноските да се декларират, без да се внасят, за да не губят работниците осигурителните си права. "Това е врата в полето - фирмите декларират, но не внасят, а давностният срок от 5 г. минава. Тази възможност трябва да се ограничи", категоричен бе синдикалистът Димитров. Той даде предложение фирмите, които не издължават навреме осигурителните вноски, да бъдат подлагани на данъчни ревизии още в текущата или най-късно през следващата година.
 
В Кодекса за социално осигуряване да бъде въведен ангажимент НАП да проверява всички субекти, които декларират задължения към осигурителната система за повече от 3 месеца, като едновременно с това отпадне възможността за опрощаване по давност на осигурителните задължения, предложи още президентът на КНСБ. "През последните 10 г. икономиката в сиво намалява, но все още е над 20%. В сиво, без яснота откъде и как идват и къде отиват, се въртят повече от 22-23 млрд. лв. всяка година", отчете Димитров. И даде пример, че над 80% от автосервизите са в сивия сектор.
 
Номиналното нарастване на приходите от осигурителни вноски изпреварва ръста на средния осигурителен доход и ръста на БВП. "Има напредък, макар често да ни подозират, че гледаме основно косвените данъци, най-вече ДДС, а по-малко внимание обръщаме на осигурителните вноски", обясни пред синдикалистите Владислав Горанов.
 
Според финансовия министър сивият оборот трябвало да се затвори още на входа, защото това ще доведе до край и на неформалната заетост. Ако в един ресторант няма укрит оборот, то няма как на сервитьора да се плати под масата, обясни още той. Според него проблемът на доверието в осигурителната система не е от вчера, а правителството винаги се въздържа от увеличението на правата в осигурителната система, които не са тясно обвързани с приноса.
 
Сивата и неформална икономика изисква гориво, за да се стигне до неформалната заетост, коментира още Горанов. Според него това гориво са сивите обороти, които трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството още от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката, по-известен като "дебат по наредба № 18", обясни Горанов. И увери, че в средите на финансовото министерство, НАП и митниците "денонощно се мисли по тази тема". През април 2020 г. влизат в сила всички изисквания по наредбата.
 
Но колкото и да е въоръжена със законодателни решения, приходната администрация не може да бъде толкова изобретателна, колкото тези, които искат да избягат от облагане. През годините са предприемани много стъпки, но това е "едно неравно състезание" между тези, които като бизнес модел и начин на живот искат да избегнат плащанията. Горанов даде пример с акцията на данъчните в няколко заведения в столицата през уикенда. Министърът призова за активното гражданско участие по темата и разказа личен опит: "През 2016 г. бях на форум в Лондон, шофьорът от посолството навлезе 5 м в забранена улица и още на втората минута възмутени лондончани почукаха на предния капак, за да ни обяснят, че нарушаваме правилата. Бяха готови да ни набият и да обърнат колата", даде Горанов пример какво е обществена нетърпимост към нарушенията.
 
Борбата със сивата икономика е предизвикателство за данъчните и осигурителните промени в страната. Истинската битка с недекларирания труд минава през момента, в който всеки един човек има нетърпимост към неспазването на закона, каза и социалният министър Деница Сачева. Тя увери, че предложените мерки ще бъдат разгледани и по тях трябва бъде постигнат консенсус между социално-икономическите партньори.
 

Обвинител №1 в България не е безотчетен

Предишна новина

Прокуратурата подхвана откриването за милиони на "Пловдив 2019"

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Адрес: бул. „Христо Ботев“ 42, 1606 Център, София

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.