Дефинирай "крадци"


"Съдебната реформа е крадците да са в затвора. Ако хората очакват, вярвайте ми, реформа в съдебната система, то това е, когато е хванат крадецът, да отиде в затвора", каза в сряда премиерът Борисов, възмутен от кражба на автомобил от мъж, който е с мярка домашен арест.

Твърдението му не може да бъде оспорено. Това, което не е ясно, е кои хора покриват представата му за крадец, заслужаващ да отиде в затвора, а оттам и какво да очакваме от съдебната реформа, която се провежда под патронажа му.

Престъпността, свързана с кражбите, обичайно се дели на битова, засягаща движимо и недвижимо лично имущество на гражданите, и корупция, която ощетява цялото общество - чрез злоупотреби с парите на данъкоплатците и неправомерна подкрепа от държавни органи и институции на частни субекти отново за сметка на данъкоплатците.

Доклад на Евростат, обобщаващ данни за престъпността в страните от ЕС за периода 2002- 2012, показва, че в България средният годишен брой на затворниците е постоянна величина - около 10 хил. души. Според Центъра за изследване на демокрацията близо 70% от тях са роми, повечето  рецидивисти, обвинени основно за кражба на земеделска продукция и грабежи по домовете.

Данните на Евростат сочат също, че за десеттодишния период регистрираните от МВР обири с взлом в жилищата са намалели двойно, а кражбите на коли - от 2.2 на 1000 до 0.4. Така по отношение на битовата престъпност съдебната система е регистрирала очевиден успех и едва ли точно тази част от заниманията й "плаче" за реформа.

В същото време вече осма година България остава под специалния мониторинг на еврокомисията заради липса на какъвто и да било напредък по отношение на борбата с т.нар. висока корупция и организираната престъпност. Всеки евродоклад завършва с настояване за ефективни присъди на злоупотребили с власт високопоставени фигури, както и на знакови лица от подземния свят.

За тези осем години обвиняваните за парлама политици и висши служители бяха неизменно оневинявани, а задържаните също за парлама няколко боса успешно избягаха от страната.

И докато в Румъния създаденият от Моника Маковей орган за борба с корупцията по висшите етажи праща успешно бивши и настоящи министри и държавни служители в затвора, в България властите се борят с Моника Маковей. "Не гледайте какво се случва в Румъния", призова премиерът и допълни, че стратегията на правителството за борба с корупцията не предвижда създаването на независим разследващ орган по т.нар. румънски модел, тъй като това би означавало той да се ръководи от прокурор, който не е под контрола на главния прокурор.

Развитията около "обира на века" - КТБ, показват, че никой "под контрола на главния прокурор" няма намерение да хваща крадците, още по-малко да ги осъжда. Изглежда, когато се взимат милиарди от джобовете на данъкоплатците, срещу които те няма да получат абсолютно нищо, това не се води за кражба.

Нито гнилите обществени поръчки, нито директните присвоявания на обществени средства - в противен случай Вальо Топлото и цялата армия подобни на него щяха да са минали през затвора.

На 3 април премиерът Борисов обяви,че след няколко месеца България ще изпревари Румъния в борбата с корупцията: "Гарантирам ви, че след няколко месеца те отново ще бъдат зад нас." Както се казва, гарантирано от ГЕРБ.

Кюстендилец поиска да обявят дядо му за мъртъв, за да наследи имотите му

Предишна новина

Германия обвини агент в държавна измяна заради шпионаж в полза на ЦРУ и Русия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.