Делата срещу Цветан Цветанов тръгват и на втора инстанция

Делата срещу Цветан Цветанов тръгват и на втора инстанция

След по-малко от месец трябва да стартират на втора инстанция две от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Едното е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

От Софийския апелативен съд (САС) съобщиха за "Правен свят", че делото, по което Цветанов бе оправдан на първа инстанция, трябва да започне на 5 ноември и ще се гледа от състав на САС, в който влизат съдиите Алексей Трифонов (докладчик), Валя Рушанова и Мария Митева.

На 26 май състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Десислав Любомиров оправда Цветанов и по двете обвинения по това дело. Според прокуратурата бившият МВР-шеф е присвоил парите в полза на Тодоров, а за улесняване на присвояването е извършил и престъпление по служба. Това станало, след като Цветанов допуснал бившият антимафиот да напусне МВР с всички полагащи му се обезщетения, докато срещу него тече разследване, като му е заплатено дори за престоя в ареста. Обвинението твърди, че Цветанов е разпоредил да бъде изплатено трудово възнаграждение на Тодоров за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който ексшефът на РЗБОП пък е бил задържан под стража в затвора в Ловеч. По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Само три дни, след като чу първата си оправдателна присъда, бившият МВР-шеф бе осъден по второто дело срещу него, което влезе в съда.

Става дума за делото, известно като шестте "НЕ!!!", по което Цветанов е подсъдим, задето пък е отказал прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Орлин Тодоров, поискани от прокуратурата и разрешени съд. Прочетената ефективна присъда видимо изненада тогава Цветанов, като дори и прокуратурата бе поискала условна присъда от 3 години затвор.

На втора инстанция делото бе разпределено на състав на САС с докладчик съдия Христина Михова, която обаче си направи отвод. Поводът за това ѝ решение бе скандала по делото "Килърите" от 2010 г., когато тричленен състав на САС, в който участваше и тя, освободи от ареста четирима задържани за убийството на Юри Галев. Последваха типични по онова време нападки на Цветанов към съда, а в отговор съдия Михова публично изрази съмнение в компетентността му като министър. Това даде повод на съдията да си направи отвод, а делото ще бъде гледано на 12 ноември от състав на САС с председател Спас Иванчев, Елена Каракашева- докладчик и Петър Михайлов.

Висящо в Софийския градски съд остава само делото срещу Цветанов за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР. 

Първоначалните изчисления след парламентарния вот от 5 октомври сочат, че Цветан Цветанов отново ще влезе като депутат в 43-тото Народно събрание и като такъв ще придобие имунитет. Според юристи имунитетът му няма да бъде пречка за гледане на делата, тъй като той вече се е отказал от него и няма да има необходимост от ново искане за свялането на имунитета му. 

Срещу Цветанов дело води и съдия Мирослава Тодорова, която го съди за клевета, въпреки че на първа инстанция бе оправдан, а преди да тръгне на втора в Софийския окръжен съд, делото бе спряно заради имунитета на Цветанов. От началото на този месец той на два пъти отложи старта на делото, като си смени адвоката, който пък замина на пътешествие в чужбина с автобус. В този случай, обаче, евентуалният новопридобит имунитет ще бъде пречка за разглеждане на делата, тъй като става дума за наказателно от частен характер дело, а имунитет се сваля само по дела от общ характер. Така има опасност производството за клевета да бъде прекратено по давност.

Още по темата

Путин забрани митинги и демонстрации през нощта между 22 ч. и 7 ч. сутринта

Предишна новина

Публикуването на порно снимки за отмъщение да се наказва с до 14 г. затвор

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  10
  -1

  Цветанов ще бъде оправдан и по двете дела в САС-а, но какво ще каже ВКС - никой не знае! ВКС-то много трудно постигат единомислие по сравнително несложни въпроси,така че не се знае на "чие особено мнение" ще попадне Цецо.

 2. 5
  | нерегистриран
  23
  -4

  Колеги, няма ли кой да прояви смелост и характер и да осъди този обществен враг?!

 3. 4
  До № 2 | нерегистриран
  20
  -2

  Да, наистина кой е № 1? И ако стане пак шеф на МВР какви ли международни операции ще види България, измислени и реализирани от осъден?

 4. 3
  за какво | нерегистриран
  9
  -2

  становището за необходимост от свалянето на имунитет по частен характер дело, когато се дължи сваляне само по общ характер, не е ли парадоксално; т.е. какво пречи на депутат да бъде съден по частен характер дело; ако например, съвсем условно пребие жена си, тя какво?! че бил депутат ли?!, звучи абсурдно!

 5. 2
  Кой е №1 | нерегистриран
  14
  -10

  Цвъки отново показа, че държи в малкото си джобче всички софийски съдии и прокурори барабар с върховните и главните такива! Само с едно телефонче ги изхвърли всичките от собствените им кабинети от столичната Съдебна палата! При това още е без имунитет! Да му мислят всички тия прокурорчета и съдийчета когато пак стане шеф на МВР-то!

 6. 1
  112 | нерегистриран
  14
  -1

  И да се прекрати ч.х.-то по давност, съдът най-малко ще дължи произнасяне по гражданския иск (мисля, че имаше приет за съвместно разглеждане, ако не бъркам), така че няма да е съвсем напразно делото...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.