Дело за покупко-продажба на имот продължило 19 години, 7 месеца и 19 дни

Дело за покупко-продажба на имот продължило 19 години, 7 месеца и 19 дни

Дело по иск за обявяване на предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот за окончателен на основание чл. 19, ал. 3 ЗЗД е продължило 19 години, 7 месеца и 19 дни. Това е констатирано от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) в рамките на дейността по разглеждане на заявления срещу нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок за последното тримесечие на 2018 г., съобщиха от Инспектората. Делото е с най – голяма продължителност от разгледаните през посочения период 145 заявления. Образувано е на 26 юни 1998 г., разгледано е от три съдебни инстанции и е приключило с окончателен съдебен акт на 15 февруари 2018 г., уточняват от ИВСС. 

Основната причина за продължителността на делото е свързана с организацията на съдебните заседания в първоинстанционното производство по гр.д. № 74/1999 г. по описа на СГС, което е продължило 17 години. В това производство са били насрочени 27съдебни заседания, като 16 от тях са отложени за събиране на доказателства. Тези отлагания в много голяма степен се дължат на това, че съдът е уважавал безкритично несвоевременни доказателствени искания на страните, без да дава указания на участниците в процеса или да налага санкции в тази насока. Показателно е, че едва в осемнадесетото по ред заседание – на 19.10.2010 г. е допусната съдебно-психиатрична експертиза със задача да се установи дали наследодателите на ответниците са разбирали ясно значението на действията си по отношение на процесното жилище към момента на сключване на предварителния договор, при положение, че и двамата продавачи са починали още преди образуване на делото. 

За да се изготви и приеме експертно заключение относно психическото състояние на продавачите по предварителния договор, са отложени следващите 7 съдебни заседания по делото, защото поискалите експертизата страни са забавили внасянето на депозит за възнаграждение на вещото лице, а отделно от това изготвеното заключение е било оспорено и е допусната тройна съдебно-психиатрична експертиза със същата задача. Извън посочените отлагания, 4 съдебни заседания са отложени, поради отвод на съда, а 3 – по искане на ответника или на процесуалния му представител, без за това да са били налице основателни причини. За по-голямата продължителност са допринесли и интервалите между някои от заседанията, като в 16 от всички отлагания, заседанията са насрочвани през 5 до 9 месеца, допълват от ИВСС.

Готви се нова атака срещу административния ръководител на Окръжен съд - Благоевград

Предишна новина

Стопиха се жалбите срещу държавата в Страсбург

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  5
  -2

  Това нямаше да се случи, ако паразитните структури ИВСС и НИП бяха закрити и щатовете бяха прехвърлени към СГС.

  Както обикновено констатациите на ИВСС показаха, че кадрите му са много далече от правото.

  Гражданският процес се движи по инициатива на страните. Когато едната страна представи дадени доказателства, другата има право да иска ново заседание и да представи свои доказателства оборващи тези, а като го направи, първата може да иска да представи допълнителни, оборващи новополучените ...  Втори е въпросът, че над 20 отлагания си е направо запазена марка на СГС!

 2. 8
  | нерегистриран
  5
  -1

  Това не е обикновено дело - туй е Делото на живота!

  По заръките на Вожда - да претворим думите в дела!

  Венсеремос!

 3. 7
  | нерегистриран
  17
  -5

  Като се има предвид , че са минали "17 мига от пролетта" - 17 години , то виновниците за това дело отдавна са се пенсионирали , може и да са умрели , други се намират вече в горните инстанции - САС и ВКС , трети може да са напуснали съдебната система и пр. Ще им хванеш цървулите ...Пък дори и да са в СГС пак стигаме до "проблема на проблемите" по отношение на дисциплинарната практика спрямо СРС и СГС - КАК ДА НАКАЗВАШ НЯКОГО , КОЙТО Е РЕШИЛ МНОГО ПОВЕЧЕ ДЕЛА ОТ ТЕЗИ , КОИТО ИСКАШ ДА ПООЩРИШ В ПРОВАНСА. Много е лесно да имаш постъпления от 3-4 дела /общо въззивни и искови/ напр.в Монтанския окръжен съд и да се "чудиш" как гадния софиянец е въртял дело 17 години ….Да , ама гадния софиянец освен "по-голямата заплата" получава и по минимум 20 парчета първоинстанционни дела всеки месец , плюс 7-8 парчета частни жалби , плюс обезпечения отделно. Гадният софиянец няма празна съдебна зала , в която да влиза когато си ще с по 1-2 дела , той въобще няма зала или има зала за 2-3 часа . Гадният софиянец и да иска не може това дело да го превърти 7-8 пъти годишно , защото му висят още 300 подобни забатачени дела от напр.изперкал колега или от провинциалист престоял 4-5 месеца командирован на състава , уплашил се и избягал . Та така - като ВСС спи и не решава проблемите на съдебната система , то ще има такива дела и ще са все "софийски". С по 7-8 дела общи постъпления на месец ОБЩО всякакви дела няма да чуем за такова скандално дело в Кюстендил или Силистра. Там съдията може да си го чете това дело по цял ден поне по един път седмично .

 4. 6
  ... | нерегистриран
  10
  -8

  И какво следва от тази констатация или и този път ще покажем, че в софийските съдилища правила не важат?!? Важи само правилото за по-високо възнаграждение!!!

 5. 5
  | нерегистриран
  18
  -1

  Такива фрапиращи случаи има във всяка една правна система , като много правораздаването в много "западни" страни е много по-бавно от българското , да не говорим и че е в пъти по-скъпо .  Без да познавам случая , общият принцип е , че ако страните са нормални и съдът криво-ляво си върши работата , няма как да се стигне до толкова продължителен процес . Най-вероятно става въпрос за Първо ГО на СГС , което с години беше неглижирано и имаше 3-4 пъти по-голяма натовареност от средната за страната . 300 висящи първоинстанционни дела и по 20-30 нови първоинстанционни дела всеки месец могат да обезсърчат и най-грижливия съдия , а ако същият е командирован и с временен статут - какъв може да му е стимула да рина лайна до шия ? Очевидно и страните са били "луди жаби" след като са искали постоянно отвод … При това положение се действа на принципа на "пожарната" - решават се по-спешните и лесни дела , а гадните дела се побутват и отлагат ако страните не реват много ...  В едно такова дело лъсват проблемите на правораздаването ни - неравномерната натовареност , липсващите конкурси и незапълнените щатове , безпринципното командироване , премествания на съдии на по-лесни състави , липсата на мерки срещу процесуална злоупотреба , слабото административно ръководство на председателите , липсата на реални атестации на работливи и мързеливи съдии и пр. и пр.

 6. 4
  СПЕ, | нерегистриран
  10
  -2

  може би за състава, гледал делото 17 години!

 7. 3
  | нерегистриран
  5
  -17

  Добре нахранената съдебна система продължава да издевателства над хората-и то без никакви последици.

  Всяко дело е човешка съдба. Това е първото нещо, което следва да схванете, още в първия час, в който ви инсталират в системата.

  Човешкия живот по 1000 години ли е!

 8. 1
  Podi | нерегистриран
  2
  -8

  Какво е покупко-продажба? Алъш-вериш ли е или има друга римско-правна опора този институт? Покупката не е продажба. Обратното също е вярно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.