Делото на Петър Сантиров срещу бившия следовател Петьо Петров за 100 000 лева затъна в отводи

Делото на Петър Сантиров срещу бившия следовател Петьо Петров за 100 000 лева затъна в отводи

Делото за непозволено увреждане, което съденият и оправдан за подкуп съдия Петър Сантиров води срещу бившия следовател Петьо Петров, остава блокирано в Софийския градски съд (СГС) заради множество отводи на магистрати.

Проверка на "Правен свят" показа, че от март 2015 г. до днес, делото е било разпределяно на общо 14 съдии, но всички те са отказали да го гледат и в момента се чака поредното му преразпределяне.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов по делото за подкуп, като в решението на ВКС се казваше, че случаят е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров.

След окончателното решение Сантиров, който е съдия в СГС, заведе делото срещу Петров с иск за 100 000 лева. През март 2015 г. от разглеждането му се отведоха съдиите Красимир Мазгалов и Кристина Филипова от СГС. Месец по-късно, след проведени две заседания, отвод си направи и съдия Марина Цветкова.

През месец май последваха отводи на още седем съдии - Иванка Иванова, Мария Райкинска, Елена Иванова, Петя Георгиева, Лилия Руневска, Асен Воденичаров и Станимира Иванова.

Едва в края на май, след като поредното преразпределяне прати делото при съдия Божана Желязкова, то най-после тръгна. Още тогава съдия Желязкова допусна обезпечение на иска на Сантиров със запор на вземанията на Петров от прокуратурата за 18 заплати при напускане на системата. Следователят беше осовбоден от съдебната власт още през април 2015 г., въпреки искането на тогавашния правосъден министър Христо Иванов ВСС да не приема оставката му, а да му потърси дисциплинарна отговорност. Повод за такава даде именно окончателната оправдателна присъда на ВКС по делото за подкуп. След това Петров се вписа като адвокат във Видин.

Бившият следовател обжалва определението на съдия Желязкова за допуснатото обезпечение, но Софийският апелативен съд (САС) отхвърли всичките му възражения с изключение на това, че СГС го е допуснал без да поиска гаранция от Сантиров. Така САС допусна обезпечение, но постави условието Сантиров да внесе гаранция от 8000 лева. Той пък обжалва това определение пред ВКС. Едва в средата на миналата година върховният съд се произнесе, като остави жалбата му без разглеждане.

Очакваше се делото най-после да продължи в СГС, но според системата на съда последното заседание е било проведено на 15 септември м.г. с разпореждане да бъде направена адресна справка за Петров.

От съда обясниха пред "Правен свят", че междувременно съдия Желязкова вече не е в първоинстанционното гражданско отделение, а във въззивните състави. Нейният състав е бил поет от съдия Светослав Василев, който на 9 декември се е отвел от делото, което е дало начало на нова спирала от отводи. В края на годината отвод си е направил и съдия Жорж Гигов. След това делото е било разпределено на съдия Десислава Зисова, но на 9 януари тя също се е отвела и сега се чака поредното преразпределяне.

Още по темата

Парламентът отложи решението си за референдума

Предишна новина

Четири нови щата за спецпрокуратурата заради много СРС

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  Романе, по-спокойно! И трите инстанции са написали пространни мотиви именно за предмета "АН ПОДКУПА" :)) Чети и не злобей! | нерегистриран
  14
  0
  До коментар #12 от "КОГА СЪСТАВЪТ ОПРАВДАЛ ОКОНЧАТЕЛНО ТРИМАТА ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ЗА ПРЕДМЕТА АН ПОДКУПА?! | нерегистриран":
  ИЛИ НАД ВКС Е САМО ГОСПОД?!ПРАВИ ЛОШО ВПЕЧАТЛЕНИЯ НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ.

 2. 12
  КОГА СЪСТАВЪТ ОПРАВДАЛ ОКОНЧАТЕЛНО ТРИМАТА ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ЗА ПРЕДМЕТА АН ПОДКУПА?! | нерегистриран
  3
  -9

  ИЛИ НАД ВКС Е САМО ГОСПОД?!ПРАВИ ЛОШО ВПЕЧАТЛЕНИЯ НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ.

 3. 11
  | нерегистриран
  14
  -4
  До коментар #9 от "TRT | нерегистриран":
  Този дъжд от отводи, показва нещо, което е емблематично ясно - дай да водиме дела ама да са лесни! Чак сега ли се сещат някои колеги, че се познават със Сантиров? Респективно това основание ли е за отвод? Що за глупости !!!

  е какво му е трудното на това дело?! а много ясно, че като работят в един съд с ищеца всички ще си направят отводи и ще отиде да се гледа другаде. предполагам в пловдив, за да се отхвърли изцяло искът, ама ВКС пак ще е накрая.

 4. 10
  | нерегистриран
  5
  -9

  Интересно обезпечение - бъдещите вземания от обезщетението при напускане. Взимат Лишават Еврото от кинтите и ги дават на Сантиров. Нищо по-умно ли не измислиха, няма ли този човек друго имущество, та до бъдещи вземания опряха? А за отводите не заради познанство със Сантиров, повече е заради страх от КОЙ.

 5. 9
  TRT | нерегистриран
  19
  -3

  Този дъжд от отводи, показва нещо, което е емблематично ясно - дай да водиме дела ама да са лесни! Чак сега ли се сещат някои колеги, че се познават със Сантиров? Респективно това основание ли е за отвод? Що за глупости !!!

 6. 8
  Фен на съдебната система на РБ | нерегистриран
  23
  0

  БЛАГОДАРЯ, г-н Цацаров!

 7. 7
  ei otvorko | нерегистриран
  29
  -2
  До коментар #5 от " | нерегистриран":


  Гнус отвсякъде, ама ответникът е вече вън от съдебната система, а ищеца продължава да гледа наказателни дела за... корупция! Е, те това вече е гнусотия! При това - законоводопустима.  kakvo ste kajesh za plevenskia okrajen prokuror, kogoto vastanoviha predi da e prikluchilo nakazatelnoto delo

  Znachi za Cacarator moje a za sadia ako e nevinen - ne moje?!

 8. 6
  ********************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 5
  | нерегистриран
  13
  -33
  До коментар #2 от "зрител | нерегистриран":
  Допускам, че мотивът на всички състави, които са се отвели е един и същи - "погнуса"- както от ищеца, така и към ответника.  Гнус отвсякъде, ама ответникът е вече вън от съдебната система, а ищеца продължава да гледа наказателни дела за... корупция! Е, те това вече е гнусотия! При това - законоводопустима.

 10. 4
  boiko | нерегистриран
  44
  -2

  Страх ли е или какво?! Толкова ли няма един морален съдия който да забрави за предразсъдъци и да съди според закона? Зависимост и е това или какво?

 11. 3
  до коментар № 2 | нерегистриран
  20
  -26

  Браво! Много точно казано

 12. 2
  зрител | нерегистриран
  28
  -30

  Допускам, че мотивът на всички състави, които са се отвели е един и същи - "погнуса"- както от ищеца, така и към ответника.

 13. 1
  Цацаров герой, Пеевски герой, Еврото и той! | нерегистриран
  68
  -2

  Цацаров е главния виновник - този който разпъна чадър над Пепи Еврото! Че и една шапка пари му дадоха на Еврото, пак за сметка на данъкоплатеца.

  Нека адмирираме главния прокурор Цацаров и му благодарим за примера който ни дава.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.