Делото срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти тръгва на 12 април

Делото срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти тръгва на 12 април
Пламен Бобоков, снимка:БГНЕС

Окръжен съд – Русе даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти, произнесе се по всички въпроси, които се обсъждат в това заседание и насрочи производството за разглеждане по общия ред на 12 април 2021 г. от 10:00 часа, съобщиха от държавното обвинение.

Срещу Бобоков е внесен обвинителен акт за това, че на 17 юли 2020г. в дома си в Русе, ул. „Хан Аспарух“ № 16,  държал повече от три, а именно петдесет броя археологически обекта по смисъла на чл. 146, ал. 1 от Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, национално богатство по смисъла на разпоредбите на чл.7, ал. 1 от ЗКН, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

Част от откритите у Бобоков археологически обекти, снимка: ПРБ

Съдът остави без уважение исканията на защитата на подсъдимия за прекратяване на делото и за отмяна на обезпечението, приемайки ги за неоснователни. За следващото съдебно заседание на 12 април 2021 г. ще бъдат призовани всички свидетели и вещи лица, посочени в приложението към обвинителния акт.

Пламен Бобоков е обвиняем, заедно с брат си Атанас, бившия министър зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души и за участие в организирана престъпна група за незаконна търговия с боклуци. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят. През юли пък стана ясно, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци.

Отделно, Бобоков се сдоби и с обвинение за търговия с влияние, след скандалните разкрития, че е ползвал президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узинов като „свой човек“ на практика за всички въпроси, свързани с бизнеса му и личните му дела. От разпространена преди няколко месеца чат комуникация между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция стана ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия, искал е и различни услуги от Узунов, които не са му били отказвани. Сред най-фрапантните случаи бе този с неподписаното и необявено решение по делото за либийския кораб „БАДР“, което изведнъж се оказа в Пламен Узунов по молба на Пламен Бобоков, който пък има преки бизнес интереси в либийската страна.

Още по темата

Напрежение в Агенцията по вписванията заради неуреден колективен трудов договор – служители плашат с протест

Предишна новина

Facebook блокира стотици фалшиви Instagram профили, разпространяващи невярна информация за протестите в подкрепа на Навални

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.