Делото срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти започва през март

Делото срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти започва през март
Пламен Бобоков, снимка:БГНЕС

За 08 март 2021 г. от 10.00 часа е насрочено разпоредителното заседание по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков, който според внесения от прокуратурата обвинителен акт е държал в дома си в Русе 50 броя археологически обекти, представляващи движими културни ценности национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, съобщиха от държавното обвинение.

Според предоставената от държавното обвинение информация, по образуваното преди няколко месеца досъдебно производство на Специализираната прокуратура в дома на Пламен Бобоков в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура. На 09 ноември 2020 г. Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“. По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза.

Част от откритите в дома на Бобоков археологически обекти, снимка: ПРБ

Наказанието за такова деяние според Наказателния кодекс е лишаване от свобода до шест години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.

Пламен Бобоков е обвиняем, заедно с брат си Атанас, бившия министър зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души и за участие в организирана престъпна група за незаконна търговия с боклуци. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят. През юли пък стана ясно, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци. Отделно, Бобоков се сдоби и с обвинение за търговия с влияние, след скандалните разкрития, че е ползвал президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узинов като „свой човек“ на практика за всички въпроси, свързани с бизнеса му и личните му дела. От разпространена преди няколко месеца чат комуникация между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция стана ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия, искал е и различни услуги от Узунов, които не са му били отказвани. Сред най-фрапантните случаи бе този с неподписаното и необявено решение по делото за либийския кораб „БАДР“, което изведнъж се оказа в Пламен Узунов по молба на Пламен Бобоков, който пък има преки бизнес интереси в либийската страна.

Още по темата

Кои са излъчените европейски делегирани прокурори

Предишна новина

Вандализъм в гробищата без страх от грях и закон

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.