Делото за присвояване срещу Цветанов тръгна по съкратена процедура

Делото за присвояване срещу Цветанов тръгна по съкратена процедура
Снимка:БГНЕС

Делото за длъжностно присвояване на 50 000 лева срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов тръгна днес по съкратена процедура в Софийския градски съд (СГС). Цветанов и защитникът му Менко Менков се отказаха от разпита на 27 свидетели и две вещи лица, които са дали показания и заключения по време на досъдебното производство. Това са повече от 2/3 от свидетелите, посочени от прокуратурата.

Същевременно на днешното заседание съдебният състав с председател Десислав Любомиров конституира като граждански ищец по делото МВР, което предяви иск в размер на 50 569 лева към Цветанов.

Това е второ дело срещу ексшефа на МВР, което влиза в съда. По него Цветанов е обвинен в длъжностно присвояване на 50 569 лв. в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба.

Това е станало, след като Цветанов е допуснал бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново да напусне МВР с всички полагащи му се обезщетения, докато срещу него тече разследване, като му е заплатено дори за престоя в ареста. Според прокуратурата Цветанов е разпоредил да бъде изплатено трудово възнаграждение на Тодоров за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров пък е бил задържан под стража в затвора в Ловеч. По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Обвинителният акт бе внесен в съда на 19 февруари.

Сред свидетелите, които няма да бъдат разпитвани в хода на делото са самият Орлин Тодоров (подсъдим по друго дело), бившата шефка на ДКСИ Цвета Маркова, бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, бившият служител на служба СДОТО Цветан Иванов (който има обвинение по другото дело - за подслушване, заедно с Цветанов) и бившият зам.-окръжен прокурор на Велико Търново Светослав Калчев, който пък наблюдаваше разследването за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, а от края на м.г. е прокурор в Апелативна прокуратура-Велико Търново.

Сред свидетелите, които ще бъдат разпитани, е и бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров. Той, обаче, не се яви днес, въпреки че беше редовно призован, защото е в чужбина.

Любопитен момент от старта на процеса днес бе, че след като бе даден ход на делото, защитата предложи да не се чете целият обвинителен акт, а само диспозитива, но наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов каза, че държи да прочете целия акт.

Самият Цветанов се възползва от правото си да не дава обяснения. Интерес диалог, обаче, се заформи между него и съдия Любомиров. На въпрос на магистрата дали разбира в какво е обвинен, бившият вътрешен министър отговори отрицателно. Съдия Любомиров реши да уточни – не питал дали разбира правната констукция на обвинението, а за самото деяние, на което Цветанов отвърна, че това е несъстоятелно. Магистратът потрети въпроса и едва тогава зам.-шефът на ГЕРБ каза, че разбира, но не знае защо е обвинен.

Пред журналисти Цветанов каза, че делото е политически сценарий, но не каза кой стои зад него.

Адвокатът му Менко Менков пък добави, че Цветанов е бил длъжен по закон да разпореди изплащането на заплатите и обезщетенията на Тодоров. Защитникът не уточни откъде вади този извод, щяло да се разбере в хода на делото.

А то тръгна по същество с разпит на членове на дисциплинарната комисия, която преди три години се е занимавала с казуса "Орлин Тодоров". Комисията е трябвало да прецени какво наказание трябва да му се наложи, след повдигане на обвиненията срещу него. Дисциплинарното производство е продължило изключително дълго – от март до ноември 2011 година. Според обвинителния акт имало е много спорове дали Орлин Тодоров е трябвало да бъде уволнен. Освен това на него му е бил отнет допускът до класифицирана информация. По закон за длъжността, която е изпълнявал към онзи момент – директор на РЗБОП-Велико Търново, е било задължително да има допуск до класифицирана информация. Прокуратурата се позова на Закона за защита накласифицираната информация, според който при отнемане на допуска, лицето трябва да бъде освободено и от длъжност, но в случая с Тодоров това не е станало. През пролетта на 2012 г. той сам е напуснал.

В тази връзка днес свидетелят Детелин Димитров, който е бил член на дисциплинарната комисия, заяви, че проучването на фактите е продължило дълго време, защото комисията искала да събере повече доказателства, за да излезе с мотивирано становище. На него специално никой не му е оказвал натиск да реши производството в една или друга посока. Единствено Станимир Флоров твърдял, че Тодоров не е за уволнение, но по думите на свидетеля, това бил стилът на работа на бившия вече шеф на ГДБОП. Димитров добави, че Флоров обичал да повишава тон. Свидетелят не знаеше дали Флоров и Тодоров са близки, но знаел, че Цветанов е близък с бившия шеф на ГДБОП.

Според прокуратурата Станимир Флоров няколко пъти е викал на членовете на комисията, че Орлин Тодоров не е за дисциплинарно уволнение. На моменти, според обвинителния акт, се е стигало и до крясъци. Тепърва, обаче, ще стане ясна и версията на Флоров.

Още по темата

Убитият Манджуков опитваше да си върне откраднати от "Инвестбанк" 5,5 млн. долара

Предишна новина

Маргарита Златарева е вторият зам.-председател на ЦИК

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Иван Петров | нерегистриран
  1
  0

  Цвъ., в качеството си на министър на вътрешните работи, обвини от парламентарната трибуна едни български лекари, че са умишлени убийци на новородено бебе и чете извадки от специални разузнавателни средства, което е престъпление по Наказателния кодекс.

  Та по тоя повод Цвъ. е заявил:

  “Но понеже имаше голямо политизиране на този случай, се стигна до предложението, което беше дадено от тогавашния главен прокурор Борис Велчев – да бъдат прочетени тези специални разузнавателни средства пред Народното събрание.”
  Хлъц! Тогавашният Главен прокурор е предложил на тогавашния министър на вътрешните работи да извърши престъпление! На това в наказателното право му се вика “подбудителство”!
  За първи път Цвъ. развива тази теза. Май му припари от разпоредената допълнителна проверка от АП-София по случая и бърза да набута бившия главен прокурор в кюпа, за да се отърве.
  Ред е на Б.В. да каже дали Цвъ. лъже!

 2. 8
  иван | нерегистриран
  2
  0

  Ако аз поискам от съда някой да бъде конституиран като помагач на подсъдимия по гр.иск в нак.процес сигурно ще ми се смеят в залата, а пък ако и попадна на някой по ербап председател може и да ме замери с НПК директно в залата. Явно обаче на Менко му търпят магариите, сигурно щото се е барнал яко с костюмчето!!!

 3. 7
  | нерегистриран
  6
  0

  До коментар [#6] от "адекватен":

  Бля, бля! Дай нещо по-адекватно.

 4. 6
  адекватен | нерегистриран
  4
  -17

  Този достоен мъж се опита да оправи прогнилата съдебна с-ма, но една птичка пролет не прави. Сега този вмирисан коптор ще го изядат. Дръж се Цецо , Герб пак са първи в класацията . Утре като дойдете на власт ги изрини тези Авгиеви обори. Аз пак ще гласувам за тези мохикани. Дупе да им е яко.

 5. 5
  pila | нерегистриран
  23
  -2

  Колко много съсипани съдби им лежат на съвестта на тези флоровци, цветановци и др. герберовци! Но наказанието им ще дойде от Господ! И то ще е много, много тежко!!!

 6. 4
  ааа | нерегистриран
  22
  -3

  Не е само Крадецо, а и Лъжецо, и Наглецо, и Подлецо, даже и Кумецо - все се връзва с цецо.

 7. 3
  eee | нерегистриран
  18
  -4

  Цецо Крадецо

 8. 2
  Давай Десо! Рендосай рогоносеца! | нерегистриран
  21
  -2

  .............

 9. 1
  не може само да си присвоява осъществяването на народния суверенитет | нерегистриран
  24
  -4

  Делото за присвояване срещу Цветанов тръгна по съкратена процедура....Цветан Генчев Цветанов така всичко си и присвояваше - по съкратената процедура.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.