Делото за убийството на ямболската адвокатка отново зацикли

Делото за убийството на ямболската адвокатка отново зацикли
Подсъдимите Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев все още чакат изхода от процеса

За пореден път Софийският градски съд (СГС) отложи делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.
Причина за това стана отсъствието на един от подсъдимите – Димитринка Калайджиева. Тя все още се намира във Великобритания, където обжалва пред Върховния съд решението на районния съд за екстрадирането си.
Другите двама подсъдими – съпругът й Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов се явиха в съдебна зала.
Следващото заседание по делото е насрочено за 13 март 2009 година.
Години наред процесът за убийството на Надежда Георгиева се точи в съда и засега няма изгледи да приключи.
Делото е образувано на 28 февруари 2000 г. под № 69 по описа на Столичната следствена служба. Десет месеца по-късно то е иззето оттам и с постановление на главния прокурор Никола Филчев е изпратено в бившата Специализирана следствена служба (днес Национална следствена служба). Едновременно с това е сменен и наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП).
Едва през зимата на 2001 г. (близо 12 месеца след убийството), по време на обиск в жилището на съсобственика на ямболската винарна "Стара изба" Орлин Аврамов, е открит негов потник, върху който е намерено малко кърваво петно. Находката моментално е изпратена в Научния институт по криминалистика и криминология (НИКК) на МВР за ДНК-експертиза, а резултатът е категоричен - кръвта е на убитата Надежда Георгиева, а потникът е носен единствено от Аврамов.
Процесът обаче започна едва на 25 март 2004 г. и то по искане на Аврамов. Той пръв се възползва от промените в стария Наказателнопроцесуален кодекс, влезли в сила на 2 юни 2003 г., и по-специално - от разпоредбата на чл. 239а, която гласи: "Ако в предварителното производство - от повдигане на обвинението, са изтекли повече от две години, когато обвинението е за тежко престъпление, обвиняемият може да поиска делото му да бъде разгледано от съда."
На подсъдимата скамейка, освен Аврамов, са изправени още Димитринка Калайджиева - бивша секретарка на покойния прокурор Николай Колев и съпругът й Пламен Калайджиев. Сред обвиняемите по делото за смъртта на Георгиева бе и бившият военен прокурор Николай Колев, който обаче бе разстрелян на 28 декември 2002 година. Само едно уточнение – Калайджиева е съдена задочно, защото избяга в Лондон.
Начело в списъка със свидетелите (общо 53-има на брой) е семейството на убитата Надежда Георгиева - бащата Костадин Георгиев, майката Вяра и сестрата Маргарита, която е съдия в Ямболския окръжен съд. Тримата са конституирани и като граждански ищци по делото.
Сред свидетелите са още бившият застрахователен бос и сегашен съветник в ДАНС Алексей Петров, сестрата на покойната "винена царица" от зората на демокрацията Роза Георгиева - Донка Митева, синът на Роза - Андрей Янев, съсобственикът на "Стара изба" Недялко Христов, съпругата на убития прокурор Николай Колев - Нанка Колева (прокурор във Върховната касационна прокуратура), бившият шеф на Прокуратурата на въоръжените сили Емил Карамфилов, бившият вече върховен прокурор Николай Ганчев, както и сегашният шеф на отдел "Инспекторат" във ВКП Малена Филипова.
Обвинителната теза на прокуратурата е изградена единствено върху капката кръв, открита върху потника на Аврамов.
Част от свидетелите, които бяха разпитани до момента, директно обвиниха за смъртта на Георгиева бившия главен прокурор Никола Филчев. Сред тях са Едвин Сугарев, лидерът на Моряшкия синдикат Пламен Симов, поетът и общественик Николай Колев-Босия и Нанка Колева, съпруга на разстреляния прокурор Николай Колев.
Тъкмо, когато съдът разпита всички свидетели и се очакваха присъди, изненадващо адвокатът на Калайджиева предостави на магистратите адресът й в Лондон.
Оказа се, че на 21 ноември 2007 г. британските служби са намерили Калайджиева и са я задържали заради издирването й от нашите органи. Дни по-късно тя е била освободена срещу "парична гаранция" и е започнала процедура по екстрадирането й.
Заради това на 28 януари 2008 г. съдебният състав спря временно делото, докато Калайджиева не бъде върната в страната.
А в понеделник се оказа, че съдът ще трябва да изкача резултатите от обжалването и ако то бъде уважено, процесът ще продължи така, както и досега - т.е. Димитринка Калайджиева ще бъде съдена задочно.

 


 

 


 

 


Депутати искат разследване срещу Георги Гергов

Предишна новина

Съдии от ВКС отличени за защита на човешките права

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Маестро | нерегистриран
    0
    0

    Леле, колко време се влачи това дело. Май всички ни ще надживее. Него да проследят експертите от ЕК когато правят мониторинг на напредъка ни. Тогава със сигурност ще ни изгонят от ЕС

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.