Делото за видео наблюдението на изборите се върна в Административен съд София - град

Делото за видео наблюдението на изборите се върна в Административен съд София - град
снимка:БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени прекратителното определение за видео наблюдението на изборите на Административен съд София – град (АССГ) поради нарушения на съдопроизводствените правила и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд.

Административното дело от 2021 г. пред ВАС беше образувано по частна жалба на Коалиция „Демократична България – Обединение“ срещу определение на АССГ от 15 февруари 2021 г. С него съдът е оставил без разглеждане жалбата срещу съвместни Указания относно обработването и защитата на личните данни, приети на основание чл. 57, ал. 1, т. 49 от Изборния кодекс (ИК), от Комисията за защита на личните данни с решение от заседание от 28.01.2021 г. и от ЦИК с решение по т. 4 от Протокол № 284 от 08 февруари 2021 г., съобщават от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че указанията на ЦИК имат характер на административен акт, който подлежи на съдебен контрол, защото засяга администратора на лични данни и законосъобразността на обработката на личните данни. В случая обжалваемостта на административния акт и наличието на правен интерес от оспорване се обосновава с обстоятелството, че Указанията са приети от овластени държавни органи в изпълнение на техните законови правомощия – чл. 57, ал. 1, т. 49 от Изборния кодекс, които целят да породят промени в чужда правна сфера и по отношение на участниците в изборния процес.

Според ВАС, в този смисъл са и изложените мотиви в Решение №14/2014 г. на Конституционния съд (КС) по к. д. №12/2014 г. Според решението наличието на правен интерес, обусловен от непосредствено засягане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, е необходимо и достатъчно основание за възникване на задължение за държавата да осигури адекватна съдебна защита. С оглед и на цитираната практика на Конституционния съд, един административен акт, който засяга права и законни интереси на адресата, не подлежи на съдебен контрол само тогава, когато законодателят изрично е посочил това в закон, какъвто не е конкретният случай.

Поради това компетентният първоинстанционен административен съд  трябва да се произнесе по същество и да направи конкретна преценка дали даденото тълкуване от ЦИК е съобразено със закона, пишат върховните съдии.

Още по темата

Окръжен съд – Враца прие 16 млади юристи на стаж

Предишна новина

Лобистите на Бобокови в САЩ осигурили критичната позиция за България на двамата US сенатори*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.