Демократична България си иска 240-те депутати, обявиха се против намаляването на броя им

Демократична България си иска 240-те депутати, обявиха се против намаляването на броя им
Съпредседателите на обединението Христо Иванов („Да, България") и Атанас Атанасов („Демократи за силна България“)

Политическото обединение „Демократична България“, съставено от партиите „Да, България“, Демократи за силна България (ДСБ) и Зелените, се обяви „против“ промените в Конституцията, предложени по-рано от министър-председателят Бойко Борисов. По-конкретно, те не са съгласни с идеята за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, както предлага Борисов, както и тази за свикване на Велико народно събрание (ВНС). Позицията на обединението анонсира лидерът на „Да, България“ Христо Иванов в профила си във Фейсбук, като от изявлението му се разбра, че заедно с колегите му са на мнение, че единствено те могат да променят Конституцията „правилно“, след провеждането на "задължителни" предсрочни избори. Друг вариант за тях няма, а предложението на премиера те разчетоха като „губене на време“ и „отлагане на оставката“.

„Нито една от съществените промени, които бяха анонсирани не изисква ВНС. Обикновено Народно събрание може да направи тези промени в съдебната власт и без да минаваме във варианта на ВНС. Този вариант реално означава стопиране, а не рестартиране на политическия процес. Всяко едно от нещата, които Борисов анонсира, бяха мои предложения, които бяха разработени от моя екип в Министерството на правосъдието. Само че каква е отговорността? Кой знае какво ще се случи в едно ВНС. Това не е нова Конституция, това може да бъде наречено ревизия на глава „Съдебна власт“, изказа се Христо Иванов в класическите си лайф включвания.

Лидерът на „Да, България“ обаче пропусна да спомене Решение №3 от 2003 г. на Конституционния съд, което казва, че "само Велико народно събрание може да извършва промени под форма на държавно управление, но под форма на държавно управление се разбира не само характерът на държавата като президентска република или монархия. Формата на държавно управление включва и органите на съдебната власт, техните правомощия, съществуване, мястото им в съответната власт, организацията, условията, начина на формиране и мандата им".

По отношение на намаляването на броя на депутатите, Иванов заяви, че обединението "Демократична България" е „против“ подобна идея: „Ние сме „против“ намаляването на депутатите, тъй като това автоматично означава българските граждани да получат по-малко представителство в парламента. Да, това ще спести някакви бюджетни средства, но всъщност ще обедни българската демокрация, ще намали българското представителство. Това са стари популистки тези, за да се подмени волята за рестарт“, обясни позицията на обединението Иванов.

„Начинът да рестартираме държавата е оставка и промени от обикновено Народно събрание. Ако Борисов ни попита, бихме предложили и по-радикални промени. Готови сме да обсъждаме промени в Конституцията и сме готови да ги направим“, предложи услугите си бившият правосъден министър в кабинета на предходното правителство на Борисов, демонстрирайки нестихващото си убеждение, че именно той ще бъде наследник на премиера.

„ВНС връзва ръцете на демократичното волеизявление на българските граждани“, завърши накрая Иванов.

Дано ГЕРБ да са преценили  всички тежки за страната и обществото последици, които могат да настъпят от свикването на Велико народно събрание

Предишна новина

Нова Конституция не е нужна, може да се внесат само поправки

Следваща новина

Коментари

31 Коментара

 1. 31
  Радан Кънев | нерегистриран
  3
  -1

  Не може с Конституцията да се отлага политическата смърт на един лидер.
  Недопустимо е толкова голяма тема като конституционното устройство на държавата да бъде принизявана до нивото на инструмент за отлагане на политическата смърт на един лидер с два, три или с пет месеца. Предложението на ГЕРБ за създаване на нова конституция и свикването на Велико народно събрание е много дребно, евтино заиграване с една много голяма тема от страна на един слаб и уплашен лидер.Не може Конституцията да бъде хрумка на един човек, който я е обявил в 12 на обед. Не може да бъде проект на една партия. Това се е случвало само веднъж - през 1970-71 година БКП е писала проект за конституция. Всички други конституционни опити в България – и успешни, и неуспешни са плод на изключително широк експертен дебат, цялото богатство на българската юридическа мисъл е било събирано на едно място, цялото общество е било въвлечено. Когато има дебат за нова Конституция, трябва университетите в България да врят и да кипят от усилието. Това трябва да е национална задача.
  За всички стана ясно, че това е един от неговите трикове за оцеляване в политиката, но ние като общество не можем да си позволим Конституцията да бъде обект на трикове, конституционният дебат да разделя обществото.
  Поднесено по тази начин – партия ГЕРБ пише Конституция (Данаил Кирилов пише Конституция), това поставя това конституционно усилие от първия ден като разделящ фактор, а не като обединяващ. Това е поредно потвърждение, че сме изправени пред много тежка криза, тежки решения, имаме много голяма нужда от национално единство, но г-н Борисов не може да го символизира. Не сме 1971 година, той не е Тодор Живков, ГЕРБ не е БКП. Имаме нужда от обединение, но не около един човек и една партия, а като общество.
  Внесох в деловодството на Европейския парламент искане за дебати по институционалната криза в България, подкрепено от 55 европейски депутати. Инициативата е съвместна с Елена Йончева. Сред подписалите искането са представители на ЕНП, на либералите, но голяма част от подкрепилите искането са от групата на зелените и от групата на социалистите и на демократите. Няма никаква политическа и човешка логика да се крием от дебат по очевиден проблем.
  Виждаме в поведението на Борисов и ГЕРБ напоследък опит да си измият ръцете от избора на Иван Гешев за главен прокурор. Традиционно европейските институции не навлизат в национални политически конфликти, особено когато има близки избори на хоризонта. Изключително много се пазят от намеса в предизборен период в националната политика и това е разбираемо. Трябва обаче да си дадем сметка, че ситуацията със свободата на словото в България и с поведението на прокуратурата не са партийно-политически проблеми.Става дума за общоевропейски проблем – допускането на такова ниво на разграждане на държавността в която и да е държава поставя под много голям риск европейските приоритети. Защото днес в Германия, в Швеция, в Холандия има огромно напрежение от страна на самите избиратели, на самите данъкоплатци, за това къде отиват парите, примерно по новия възстановителен план. Това са огромни финансови потоци, Европа започва да харчи много повече публични средства, а успоредно с това решение на корупционния проблем няма. Така че европейските лидери, европейските институции са длъжни да погледнат към България, за да не допуснат проблеми със собствените си европейски приоритети. България може да се превърне в много лош пример за западноевропейските данъкоплатци

 2. 30
  Атлантик сити | нерегистриран
  1
  -3

  Решението на КС относно "царските имоти" показва, че КС може да променя практиката си. Онзи акт от 2003г. , освен, че е същностно неправилен, но той не е вечен, може , както се казва на конституционните съдии да им дойде "друг акъл в главата". В онова решение от 2003г. те твърдяха явно неверни неща, дадоха напълно грешни дефиниции на понятията " форма на държавно управление" и "форма на държавно устройство". Трябва ли една неистина да бъде търпяна в един висш нормативен акт, в една обща норма ? Такава неистина не може да съществува дори в едно обикновено съдебно решение, а какво остава за КС ? Все едно някой съд да постанови, че Атлантическият океан започва от Перловската река. Предложените от премиера "промени" в никакъв случай не променят нито формата на държавно управление, нито формата на държавно устройство. Те са незначително, формални, номинални, хвърляне на прах в лицето на незнаещите. Но в България има и знаещи, все пак.

 3. 29
  | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #26 от "адв.Стела Николова | нерегистриран":
  Бойко може да стане президент на офшорна компания, не и на България

  Съветникът на Тато и както сам се нарича- баща на сегашната Конституция, проф.Близнашки изпуснал целта на свикване на ВНС. Президентът да се избирал от НС.
  Като разбраха, че импийчмънт не могат да спретнат, че Гешев НЕ може да пипне Радев и сега през ВНС искат да ни направят Бойко президент, защото шанса да стане такъв през избори е нулев.
  Бойко може да стане президент на офшорна компания, не и на България.
  Хайде сега си признайте и че не искате честни избори, а вашите и да стане ясно и на пеленачетата за какво ви е ВНС.

  ама и ти откъде се пръкна! Изгубена си в превода! Не знам на къкво се надяваш?

 4. 28
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #27 от "адв.Стефан Левашки | нерегистриран":
  Показателно че страх тресе симпатизантите на Борисов е това, че те се събират в своего рода клъстери, на стените на свои неформални ФБ лидери и там се отдават на венцехвалене на вожда, плюене по протестиращите и разсъждения по успехите на управлението му, включ. и по форумите. Нормално поведение на екипаж, чийто кораб потъва, остава да видим дали капитана ще напусне последен.

  няма толкова места за вас ! за пореден път!

 5. 27
  адв.Стефан Левашки | нерегистриран
  0
  -14
  До коментар #24 от " | нерегистриран":
  Айдееее, седесарите станаха скъпи на старите комунисти!!!!! Какво става тука, бе?

  Показателно че страх тресе симпатизантите на Борисов е това, че те се събират в своего рода клъстери, на стените на свои неформални ФБ лидери и там се отдават на венцехвалене на вожда, плюене по протестиращите и разсъждения по успехите на управлението му, включ. и по форумите. Нормално поведение на екипаж, чийто кораб потъва, остава да видим дали капитана ще напусне последен.

 6. 26
  адв.Стела Николова | нерегистриран
  2
  -9

  Бойко може да стане президент на офшорна компания, не и на България

  Съветникът на Тато и както сам се нарича- баща на сегашната Конституция, проф.Близнашки изпуснал целта на свикване на ВНС. Президентът да се избирал от НС.
  Като разбраха, че импийчмънт не могат да спретнат, че Гешев НЕ може да пипне Радев и сега през ВНС искат да ни направят Бойко президент, защото шанса да стане такъв през избори е нулев.
  Бойко може да стане президент на офшорна компания, не и на България.
  Хайде сега си признайте и че не искате честни избори, а вашите и да стане ясно и на пеленачетата за какво ви е ВНС.

 7. 25
  проф.Емилия Друмева, бивш КС, секретар по правните въпроси в Президентството | нерегистриран
  1
  -7

  Πpeзидeнтът нямa дa внece пpeдлoжeния зa пpoмeни в Koнcтитyциятa в това НС

  Toвa Hapoднo cъбpaниe e c изчepпaнo дoвepиe, тo нe ce cъбиpa, ĸoгaтo e cвиĸaнo нa извънpeднo зaceдaниe и тo пo знaчим днeвeн peд. He би билo пoдxoдящo пpeзидeнтът дa лeгитимиpa тaĸъв пapлaмeнт, ĸaтo внece в пocлeднитe мy мeceци eдин знaчим aĸт зa пpoмeни в oбщecтвeнитe oтнoшeния. Koмбинaциятa мeждy ocтaвĸa нa пpeмиepa и cвиĸвaнeтo нa BHC нe e пpeчĸa зa cъcтaвянe нa cлyжeбнo пpaвитeлcтвo.
  Πpoмeнитe, ĸoитo ca пpeдвидeни в пpoeĸтa, пoдгoтвeн oт eĸипa нa пpeзидeнтa, нe изиcĸвaт cвиĸвaнeтo нa Beлиĸo Hapoднo cъбpaниe. Πpoeĸтът oбxвaщa шиpoĸ ĸpъг oт въпpocи, ĸoитo зacягaт нeзaвиcимocттa нa cъдa, oтчeтнocттa и eфeĸтивнocттa нa дъpжaвнoтo oбвинeниe, пpaвaтa и cвoбoдитe нa гpaждaнитe, yлecнявaнe дocтъпa дo KC. Пoдгoтвeнитe пpoмeни в ocнoвния зaĸoн нe зaлaгaт идeи зa пpeзидeнтcĸa peпyблиĸa, нeщo, ĸoeтo би oзнaчaлo cвиĸвaнe нa BHC.
  Beлиĸo Hapoднo cъбpaниe e зaмиcлeнo и зaлoжeнo в Koнcтитyциятa ĸaтo гapaнция зa cтaбилнocт и ycтoйчивocт, a нe ĸaтo изxoд oт ĸpизи. Свиĸвaнeтo мy пpeдпoлaгa oгpoмнo внимaниe, вpeмe, oтгoвopнocт и дoбpa вoля.
  Eднo oт ocнoвaниятa зa тoвa би билo пpeдлoжeниeтo зa нoв мoдeл нa paздeлeниeтo нa влacтитe. Taĸъв мoдeл нe ce пpeдлaгa, a пoчти вcичĸи oтпpaвeни пpeдлoжeния зa ĸoнcтитyциoнни пpoмeни oт cтpaнa нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв нe изиcĸвaт cвиĸвaнe нa BHC. Възмoжнитe oбяcнeния зa тяx ca cтpeмeж нa yпpaвлявaщитe ĸъм cпeчeлвaнe нa пoвeчe вpeмe.

  Не споделям становището, че eвeнтyaлнo peшeниe зa избop нa BHC e пpeпятcтвиe пpeд пpaвoмoщиeтo нa пpeзидeнтa дa нaзнaчи cлyжeбeн ĸaбинeт.Cмятaм, чe тaĸoвa твъpдeниe нe e cъcтoятeлнo и нямa oпopa в Koнcтиyциятa. Кoмбинaциятa мeждy ocтaвĸa нa пpeмиepa и cвиĸвaнeтo нa BHC нe e пpeчĸa зa cъcтaвянe нa cлyжeбнo пpaвитeлcтвo, aĸo oбиĸнoвeния пapлaмeнт нe мoжe дa избepe нoв ĸaбинeт.
  Toвa e лoгичнa и пocлeдoвaтeлнa фaзa, пpeдвидeнa oт Koнcтитyциятa пpи пoдaвaнe нa ocтaвĸa и нeвъзмoжнocт нa пapлaмeнтa дa cъcтaви нoвo пpaвитeлcтвo.
  Съгласно oпpeдeлeниe нa KC №8 пo ĸ. д. № 17 oт 2006 г., cъдът ĸaзвa, чe cлeд ocтaвĸa нa дeйcтвaщoтo пpaвитeлcтвo, aĸo HC нe мoжe дa излъчи нoвo пpaвитeлcтвo пo peдa нa чл. 99 oт Koнcтитyциятa, пpeзидeнтът нaзнaчaвa cлyжeбeн ĸaбинeт. Toвa e бeзycлoвнo пpaвoмoщиe нa дъpжaвния глaвa, ĸoeтo нe зaвиcи oт oбcтoятeлcтвoтo, чe в пoдoбнa cитyaция тoй нe paзпycĸa пapлaмeнтa зapaди cвиĸвaнe нa BHC.
  Избиpaнe нa пpeзидeнтa oт пapлaмeнтa би билa eднa пocoĸa, ĸoятo нe cъм yбeдeнa чe e пpeмиcлeнa – cвидeтeли cмe ĸaĸ в дъpжaви ĸaтo Чexия ce пpeминa ĸъм пpяĸ избop нa дъpжaвния глaвa, ĸaĸтo e в Бългapия.

 8. 24
  | нерегистриран
  9
  -2
  До коментар #22 от "проф.Людмил Георгиев | нерегистриран":
  НЕ ПЕСНИ, ТАНЦИ И ШЕСТВИЯ, А БОЙ, ИСТИНСКИ БОЙ С ШАЙКАТА НА МУТРАТА БОРИСОВ!

  Отворено писмо до БСП – не партията БСП, а до всички нас, Бесните Стари Пенсии, протестърите от преди 30 години…

  Скъпи мои приятели,

  Скъпи мои от градинката пред „Кристал“,

  Скъпи мои от шествието през „Александър Невски“ до Парламента,

  Скъпи мои, от старата автентична „Подкрепа“ и от „Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България“,

  Скъпи мои стари СЕДЕСАРИ, не на този кретен Румен Христов, който няма нищо общо със старото СДС, загробил окончателно символа, коалирайки се с Мутрата Борисов,

  Скъпи мои старци, не искам да знам кой от вас как и по какъв начин се е развивал през тези 30 и малко повече години – както казах, Румен Христов, Александър Йорданов и цялата останала пасмина не ме интересува! Интересува ме единствено дали у вас все още трепти желанието за онази промяна, за която жадувахме преди 30 и повече години! Интересува ме дали всички ние, старите копелета, не дължим на децата и внуците си един последен опит да направим живота им по-добър?!… Интересува ме дали всички ние осъзнаваме, че дължим реванш пред историята на България, ако въобще Родината ни има значение за всички нас?!… Интересува ме дали пред прага на смъртта, която очаква всички нас, независимо от времето, когато тя ще настъпи, ще имаме достойнството да се изправим срещу комунистическия режим в страната ни, възпроизвеждащ се през последните десет години от Мутрата Борисов и шайката ГЕРБ?!…

  Интересува ме въпросът, готови ли сме на последен бой, който да измие позора от челата ни, тъй като преди време, да си го признаем, не можахме да се справим със симбиозата между „аристокрацията“ на БКП, Държавна сигурност и по-ниските милиционерски ченгета, каквито в лицето на Бойко Борисов и ГЕРБ ни управляват тези десет години?!…

  Ако от всички тези мои въпроси нещо трепне в сърцата ви, ако се възроди по някакъв начин вдъхновението на младостта ни, ако се опитаме да помогнем на младите, които днес протестират, тогава искам да ви помоля за следното:

  Нека се съберем в началото на септември и да покажем какво значи революция – не песни, танци и шествия, а бой, истински бой с шайката на Мутрата Борисов! Мутрите да му мислят – от обикновените ченгета, през техните началници, до министрите и Главната Мутра Борисов!

  Надявам се, че никой от вас няма да се уплаши за живота си – и без това към края, – но ще намери смисъл в него преди да умре, защото ще отвори хоризонти за децата и внуците ни! Не забравяйте, Бесни Страшни Пенсии – ние го дължим и на историята на България, и на поколенията ни!…

  Това е положението, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари!

  Айдееее, седесарите станаха скъпи на старите комунисти!!!!! Какво става тука, бе?

 9. 23
  проф.Николай Слатински | нерегистриран
  2
  -14
  До коментар #8 от "Николай Ризов, правозащитник | нерегистриран":
  МУТРЕНСКА КОНСТИТУЦИЯ
  Ти го гониш през вратата,то се връща през прозореца! Сега пък нова конституция щял да ни пише,наглецът безподобен! За да закрепи завинаги безграничната власт
  на Мутрите и Мафията- и да спаси оплескания си задник!
  Мутренска конституция!
  ЧУПКАТА,БОКЛУК ДОЛЕН!
  ОСТАВКА,НЕЗАВИСИМ СЪД-
  И ДОЖИВОТЕН ПАНДИЗ-
  ЗА БЕЗБРОЙ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!

  Говорим си с близък приятел. Той за разлика от мен е доста лаконичен.
  Аз му обяснявам как "словото" на ББ с нищо не ме е изненадало, а той ме прекъсва - изненадало го било и то четворно! Поглеждам го с недоумение - та приятелят ми в червата си не Го трае! И чувам:

  - Първо, оказа се, че книги не чете, но все пак може да чете!

  Второ, успя криво-ляво да прочете от раз непознат текст!

  Трето, в отделни моменти създаваше впечатление, че разбира какво предлага!

  И четвърто, шапка му свалям - не се побоя да говори за нова конституция, без да знае какво пише в сегашната!

 10. 22
  проф.Людмил Георгиев | нерегистриран
  2
  -30

  НЕ ПЕСНИ, ТАНЦИ И ШЕСТВИЯ, А БОЙ, ИСТИНСКИ БОЙ С ШАЙКАТА НА МУТРАТА БОРИСОВ!

  Отворено писмо до БСП – не партията БСП, а до всички нас, Бесните Стари Пенсии, протестърите от преди 30 години…

  Скъпи мои приятели,

  Скъпи мои от градинката пред „Кристал“,

  Скъпи мои от шествието през „Александър Невски“ до Парламента,

  Скъпи мои, от старата автентична „Подкрепа“ и от „Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България“,

  Скъпи мои стари СЕДЕСАРИ, не на този кретен Румен Христов, който няма нищо общо със старото СДС, загробил окончателно символа, коалирайки се с Мутрата Борисов,

  Скъпи мои старци, не искам да знам кой от вас как и по какъв начин се е развивал през тези 30 и малко повече години – както казах, Румен Христов, Александър Йорданов и цялата останала пасмина не ме интересува! Интересува ме единствено дали у вас все още трепти желанието за онази промяна, за която жадувахме преди 30 и повече години! Интересува ме дали всички ние, старите копелета, не дължим на децата и внуците си един последен опит да направим живота им по-добър?!… Интересува ме дали всички ние осъзнаваме, че дължим реванш пред историята на България, ако въобще Родината ни има значение за всички нас?!… Интересува ме дали пред прага на смъртта, която очаква всички нас, независимо от времето, когато тя ще настъпи, ще имаме достойнството да се изправим срещу комунистическия режим в страната ни, възпроизвеждащ се през последните десет години от Мутрата Борисов и шайката ГЕРБ?!…

  Интересува ме въпросът, готови ли сме на последен бой, който да измие позора от челата ни, тъй като преди време, да си го признаем, не можахме да се справим със симбиозата между „аристокрацията“ на БКП, Държавна сигурност и по-ниските милиционерски ченгета, каквито в лицето на Бойко Борисов и ГЕРБ ни управляват тези десет години?!…

  Ако от всички тези мои въпроси нещо трепне в сърцата ви, ако се възроди по някакъв начин вдъхновението на младостта ни, ако се опитаме да помогнем на младите, които днес протестират, тогава искам да ви помоля за следното:

  Нека се съберем в началото на септември и да покажем какво значи революция – не песни, танци и шествия, а бой, истински бой с шайката на Мутрата Борисов! Мутрите да му мислят – от обикновените ченгета, през техните началници, до министрите и Главната Мутра Борисов!

  Надявам се, че никой от вас няма да се уплаши за живота си – и без това към края, – но ще намери смисъл в него преди да умре, защото ще отвори хоризонти за децата и внуците ни! Не забравяйте, Бесни Страшни Пенсии – ние го дължим и на историята на България, и на поколенията ни!…

  Това е положението, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари!

 11. 21
  ************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 20
  ******************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 19
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 18
  ************************************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 17
  120 | нерегистриран
  17
  -2

  При поголовно намаляващо население и прогресивната му циганизация, 120 депутата са достатъчни и повече не нужно. В тази насока промените дори са закъснели.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.