Демократите в Конгреса на САЩ повдигат обвинителен акт за импийчмънта на Тръмп


Демократите в американския Конгрес пристъпват към повдигане на обвинения срещу президента Доналд Тръмп. С това процедурата по импийчмънт навлиза в решителната си фаза, коментират информационните агенции. Решението на демократите обяви лидерката им в Камарата на представителите Нанси Пелоси.
 
"Президентът злоупотреби с властта за лична политическа изгода и за сметка на националната ни сигурност. Действията на президента са дълбоко нарушение на общественото доверие. Действията на президента сериозно нарушиха Конституцията", категорична е Пелоси, като се позова на трима преподаватели по право, изслушани в правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса. Те бяха единодушни, че процедурата по импийчмънт срещу президента Тръмп е оправдана и дори необходима, за да бъде защитена американската демокрация.
 
Белият дом заяви в Туитър, че демократите трябва да се "срамуват" от решението си. Говорителката Стефани Гришам заяви, че след като мнозинството на демократите в Камарата на представителите гласува за импийчмънт, Тръмп очаква "справедлив процес в Сената", където мнозинството е на неговата републиканска партия.
 
Разследването е съсредоточено около телефонен разговор през юли между Тръмп и украинския президент Зеленски, в който Тръмп иска от него да разследва политическия му съперник демократ Джо Байдън, като същевременно е бавел военна помощ за Украйна. Според информация на Ройтерс правната комисия на Камарата на представителите може да гласува препоръка за импиймънт на Доналд Тръмп още следващия четвъртък (12-ти декември). След това за официалното повдигане на обвинения срещу Тръмп ще трябва да се гласува от цялата Камара на представителите. 
 

Пет години чистят досието за нарушения на шофьора

Предишна новина

Не следя творчеството на Лозан Панов, нямам време да се занимавам с политика

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.