Ден на отворени врати в САС

Ден на отворени врати в САС
Председателят на Апелативен съд - София Даниела Дончева, заместници и съдии посрещнаха над 100 ученици и студенти за Деня на отворените врати в Съдебната палата в София, снимка: САС

Ден на отворени врати под надслов "Открито за съдебната власт" се проведе в Апелативен съд – София на 9 ноември 2018 г. Близо 60 дванадесетокласници от 91-а немска езикова гимназия "проф. Константин Гълъбов" и повече от 40 студенти по специалност "право" от Нов български университет бяха гости на съда. Младежите бяха посрещнати от председателя на АС – София Даниела Дончева и двама от заместник-председателите на съда - Елена Каракашева и Иво Дачев. 

Съдия Дончева ги приветства с "добре дошли" и ги посъветва като четат или слушат за съдебната власт, да имат предвид, че тя в нея влизат няколко институции, а не само съдът и да имат яснота кой за какво носи отговорност пред обществото. 

Съдия Пламен Дацов от Наказателна колегия на Апелативен съд – София продължи с опознавателна обиколка за гостите из Съдебната палата и лекция за нейното построяване, функциониране и предназначение. Учениците и студентите бяха изключително впечатлени от красотата и функциите на зала Тържествена, в която са провеждани някои емблематични съдебни процеси за държавата, както и важни церемонии и общи събрания на магистратите. Денят на отворените врати продължи с разделяне на ученици и студенти в две съдебни зали за два обучителни модула. 

При учениците в зала 3 лекция на тема "Съдебната власт – реалност и обществено възприятие" изнесе съдия Владимир Астарджиев от Наказателната колегия на Апелативен съд – София. Той отговаряше и на въпроси на възпитаниците на Немската гимназия относно юридическото образование в България, както и възможностите и начините за добра реализация у нас след успешно дипломиране. 

В зала 2 пък зам.-председателят и председател на Гражданска колегия на Апелативен съд – София Иво Дачев запозна бъдещите юристи от Нов български университет с начина на провеждане на заседания по граждански дела, както и с най-честите проблеми, с които юристи и граждани се сблъскват в съдебната зала. 

Само двама депутати са дали писмено съгласие за сваляне на имунитета

Предишна новина

Активност в гугъл-групата и влизаш в УС на ССБ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.