Депутати, кадровици, адвокати и академици ще обсъждат новата Концепция за наказателна политика в четвъртък

Депутати, кадровици, адвокати и академици ще обсъждат новата Концепция за наказателна политика в четвъртък

Народни представители, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), магистратурата, адвокатурата, академичната общност, МВР, НПО, дипломатическият корпус и членове на Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система ще обсъдят в четвъртък новата Концепция за наказателна политика 2020г.-2025г., съобщиха от Министерството на правосъдието.

Обсъждането ще се състои в зала Изток на Народното събрание, а както "Правен свят" писа, самата Концепция вече е публикувана на сайта на правосъдното ведомство и в портала за обществено обсъждане. Финалът на консултациите ще настъпи на 9 март.

А новата Концепция за наказателна политика съдържа някои предложения за кардинални промени, които тепърва ще станат обект на сериозни анализи от експертите.

Най-общо документът предлага актуализиране на размерите на наказанията и гарантиране на тяхната съразмерност, преосмисляне на стандарта на защита на обществените отношения, засегнати от престъпления, дефинирани като "маловажен случай", избягване на дублиране на състави на престъпления и административни нарушения, повишаване на ефективността на освобождаването от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Според авторите на новата Концепция също така е спорен превъзпитателният ефект от краткосрочните присъди, но и Наказателният кодекс (НК) не бива да се превръща в инструмент за справяне с обществените упреци и овладяване на настроенията.

"Необходимо е да се предприемат мерки в посока на повишаване на специализацията и квалификацията на органите на досъдебното производство, разрешаване на проблемите с прекомерната натовареност на вещите лица и финансовата обезпеченост на органите с оглед извършването на неотложни процесуално-следствени действия. Съществено се задълбочава проблемът с осигуряването на експерти, особено на специалисти с по-специфична компетентност. Използването на експерти от други райони значително забавя изготвянето на експертните заключения по назначените експертизи, съответно разследванията и разкриването на обективната истина. Като значим се очертава и въпросът относно трудното осигуряване и забавено заплащане на преводачи, най-вече за редки и по-слабо разпространени езици и в случаи на необходимост от извършването на неотложни процесуално-следствени действия. Наложително е да се разгледа и използването по оптимален начин на капацитета на следователите, вкл. чрез разширяването на обхвата на престъпленията, попадащи в тяхната компетентност съгласно Наказателно-процесуалния кодекс", пише още в Концепцията.

Още по темата

Българи срещу България в Европейския съд*

Предишна новина

Окончателно: 4 г. затвор за Кирил Принца, който застреля готвача си

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    112 | нерегистриран
    2
    0

    Дано и от БХК да са поканили някого, че иначе за каква концепция ще става дума?!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.