Депутати от БСП предлагат увеличение на бюджета на съдебната власт с над 6 млн. лв.

Депутати от БСП предлагат увеличение на бюджета на съдебната власт с над 6 млн. лв.

Петима народни представители от БСП предлагат увеличение на бюджета на съдебната власт за идната 2020 година с 6 220 000 лв. между първо и второ четене.

Както "Правен свят" писа, Министерството на финансите за поредна година предвиди значително по-малко средства от предвидените от Висшия съдебен съвет (ВСС) за нуждите на съдебната система. Разминаването този път се изразява в 88 млн. лева. На заседание на Пленума на ВСС в края на октомври председателят на Комисията "Бюджет и финанси" към кадровия орган и негов представляващ Боян Магдалинчев отчете, че, ако разчетите на финансовото ведомство бъдат приети, сред дейностите, които няма да могат да бъдат обезпечени е и индексирането на заплатите на съдебните служители, за което кадровият орган е поел ангажимент отдавна, 100 нови щата за съдебни помощници в съдилищата, за нови бройки за съдии в административните съдилища, за обезпечаване на свободни щатни бройки за период от шест месеца.

На 13 ноември Магдалинчев повтори тези цифри и данни и пред народните представители в парламента, като настоя за повишаване на сумата, отредена за съдебната власт за 2020 година. Депутатите обаче не промениха разчетите на Министерството на финансите и гласуваха предвидените от него 771,317 млн. лв. в разходната част, пренебрегвайки искането на ВСС за почти 860 млн. лв.

Преди разглеждането на законопроекта за държавния бюджет за идната година на второ четене обаче депутатите от левицата Крум Зарков, Филип Попов, Смиляна Нитова-Кръстева, Тодор Байчев и Надя Клисурска-Жекова предлагат бюджетът на съдебната система да нарасне от предвидените 771,317 млн. лв. на 777 537 млн. лв. С предложението за увеличаване на разходите по бюджета на съдебната власт в частност се иска увеличение по бюджета на съдилищата и на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Целта е да се предвидят средства за 100 нови щатни бройки за длъжността "съдебен помощник" в съдилищата, както и за 10 нови щатни бройки съдебни служители към Инспектората.

"Необходимостта от увеличение на щатната численост на съдебните помощници произтича от тежкия проблем с натовареността на съдиите и нуждата те да бъдат подпомагани в своята дейност от съдебни помощници. Тя беше застъпена и в представеното на първо четене становище на Висшия съдебен съвет и е важна част от стратегията на този орган за намаляване на натовареността на съдиите с оглед постигане на целите за бърз и справедлив процес. Конкретната сума, необходима за назначението на нови 100 съдебни помощници е 5 800 000 лв.", пишат вносителите на предложението в мотивите си.

"Що се отнася до Инспектората, с последните промени в Закона за защита на личните данни от февруари 2019 г. на него се възложиха нови дейности, съответно упражняване на нови правомощия в качеството му на орган за надзор в областта на защитата на личните данни при обработване на лични данни от съда в изпълнение на функциите му на орган на съдебната власт, и от прокуратурата и следствените органи в изпълнение на функциите им на органи на съдебната власт за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или изпълнението на наказания. Предложеното увеличение на щатния състав с 10 бройки ще гарантира нормалното изпълнение на тези задължения на Инспектората обезпечи ефективното прилагане на актовете на Европейския съюз в тази област - Регламент (ЕС) 2016/679 и Директива (ЕС) 2016/680. Точната сума, която е необходимо да се добави към предложения от Министерския съвет бюджет на Инспектората е 420 000 лв.", гласят още мотивите на депутатите от БСП.

В дневния ред на Народното събрание за следващите два работни дни Законопроектът за държавния бюджет за 2020 г. не фигурира, като очакванията са той да премине през пленарната зала на второ четене идната седмица.

Бивш полицай, арестуван за дрога и оръжие, е единият убит в Пловдив

Предишна новина

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследване на инцидента в Пирогов

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  ГейШеф | нерегистриран
  8
  -2

  Написах го под публикацията за заповедните производства, но ще го копирам и тук, защото касае и предложението за съдебни помощници:

  Реално, проблемът не са заповедните, тъй като в СРС имат по около 30 парчета по чл.410 от ГПК на съдия на месец, а това е работа максимум за един ден. Та не знам какво толкова реват за тях... Проблемът са исковите дела, по които има много повече работа - в закрито заседание и след това в зала. А те се увеличиха доста след промените в ГПК за предявяване на иск при връчване на заповедта за изпълнение по реда на чл.47, ал.5. И често това са пипкави дела, с неравноправни клаузи, частични нищожности и т.н., съпроводено с най-различни сметки и изчисления. Та по този начин реално се увеличи много натоварването. 20-30 искови дела на месец за писане по същество, освен цялата друга работа си идва бая тежко. И точно затова няма нужда от разтоварване от заповедни, които да се пишели от съдебни помощници, ДСИ или който и да било друг. Че ще разтоварят работа за един ден е без каквото и да било значение на фона на тази, която остава. Изводът е, че има нужда от хора, на които да се разпределят искови дела и да влизат и да ги гледат в зала, т. е. от съдии. И кратуните от ВСС да не се правят на луди и да си уреждат разни нефелници за съдебни помощници - 100 бройки искали?!?!, а да назначат за същите пари съдии, където е необходимо, включително и в СРС, за да гледат същинските дела - исковите, които са фактически основният фактор за високата натовареност в някои районни съдилища.

 2. 5
  | нерегистриран
  16
  0

  ПОКЛОН пред паметта

  на ЛЕГЕНДАРНИЯТ

  български артист СТЕФАН ДАНАИЛОВ.

 3. 4
  ГейШеф | нерегистриран
  24
  -3

  Пълна глупост. Да се намаляло натоварването на съдиите със 100 помощника?! Ами за тези пари да назначат 30-40 съдии, секретари и деловодители и проблемът ще се реши. Все пак на помощниците не им се разпределят дела и не влизат в зала. Такива трябва да има само във ВКС и във ВАС, и не да пишат съдебни актове, а да изпълняват чисто технически функции - проверка на жалбите, призоваването, издирване на съдебна практика и т. н.

 4. 3
  | нерегистриран
  36
  -3

  Ако парите ще са само за съдебни помощници /които или нищо не правят, или го правят с толкова грешки, че са напълно безполезни/ и за експерти в ИВСС - няма никакъв смисъл.

 5. 2
  nikoi | нерегистриран
  29
  -4

  Супер голяма глупост. Тези от ВСС мислят само за уреждане на мамини и татини дечица. Пари за увеличение на заплати няма. Толкова излишно разхищение на средствата. Пари има, достатъчно са отпуснатите средства, но разпределението е безотговорно.

 6. 1
  Прутков | нерегистриран
  29
  -7

  До там ли стигнахме. Делата да се решават от помощници, току що излюпени незнайно как от множеството юридически факултети.. Колко от титулярите съдии проверявят написаните проекти,вкл. доказателствата. Прочетете решения и от върховните инстанции... от километри си личи кой ги е пиисал... и как иначе при новоизлюпен юрист без стаж, житейски опит.

  И ако все пак помощник е някакси по-приемлив на долна инстанция, то във Върховните съдилища звучи страшно. Възприемаме най-безумния европейски опит - сравни ЕСПЧ, където всичко на практика се решава от рефередерите- извинете на български помощници. Очаквайте коментарите на тролчетата, загрижени за запаьеане на синекурните местенца.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.