Депутати се скараха кой да назначава европейски делегирани прокурори – Пленумът или Прокурорската колегия

Депутати се скараха кой да назначава европейски делегирани прокурори – Пленумът или Прокурорската колегия
снимка:БГНЕС

Правната комисия на Народното събрание прие на второ четене изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се урежда начинът на избор и статута на бъдещите делегирани европейски прокурори от България.

Според поправките в НПК и ЗСВ е предвидено, че европейските делегирани прокурори са членове на прокуратурата на Република България, но в рамките на заседанието на Комисията зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов изясни, че всъщност за позицията ще може да кандидатстват и съдии, и прокурори, и следователи.

Основният спор, който се разрази между депутатите, бе във връзка с това кой ще излъчва българските делегирани прокурори. От левицата настояха това да е Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС), като необходимите гласове за избран кандидат да са 17 „за“, каквато е процедурата за избор на „тримата големи“ в съдебната власт. Според БСП, подобен метод на избор на европейските делегирани прокурори щял да гарантира тяхната независимост. Мнозинството в Правната комисия обаче прие, че това не е необходимо и гласува за това органът, компетентен да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, да е Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, която чрез министъра на правосъдието уведомява европейския главен прокурор за излъчените кандидатури. Последната дума при назначаването ще е на Колегията на европейските прокурори, която ще одобрява кандидатите.

Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори, като националната прокуратура няма да има правомощия за контрол.

Изрично бе уредено и, че по отношение на европейския прокурор и на европейските делегирани прокурори, когато те изпълняват функции по Регламент (ЕС) 2017/1939, не се прилагат правилата относно йерархичния контрол и ръководство от страна на главния прокурор и на административните ръководители на съответната прокуратура. Предложеното решение цели да осигури необходимата съгласно регламента независимост на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори. Със същата цел с промяната в чл. 139 и 143 правомощията на главния прокурор и на неговите заместници писмено да отменят или изменят прокурорски актове, освен ако са били предмет на съдебен контрол, са изключени по отношение на актовете на европейския прокурор и на европейските делегирани прокурори при изпълнение на функциите им.

С промените в чл. 195 длъжността европейски делегиран прокурор е изключена от условията за несъвместимост на магистратите.

Предвидено е, че в периода на атестиране на магистратите се включва и времето, прослужено от съдията, прокурора и следователя като европейски делегиран прокурор.

Накрая, Правната комисия реши и, че ще бъде допустимо европейските делегирани прокурори от България паралелно с това да се занимават и с други дела на национално ниво.

Още по темата

Невена Зартова е новият районен прокурор на София

Предишна новина

Рецидивист тормози жители на село Маринка

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.