Депутатите избраха с впечатляващо мнозинство Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Депутатите избраха с впечатляващо мнозинство Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ
Главният прокурор Сотир Цацаров бе избран от народните представители за председател на КПКОНПИ, снимка:архив

Зам.-председателят на БСП и още двадесет и шест леви депутати казаха "да" на Цацаров

 

Двадесет и седем червени депутати подкрепиха по-рано кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия, въпреки че лидера им Корнелия Нинова обяви КПКОНПИ за "мъртвородена" и я обвини, че не се бори с корупцията. Тя напомни, че БСП е имала алтернативно предложение за начина на функциониране на Комисията и за назначаването на нейния председател.

 

Сред тези, които не споделят мнението на лидера си са и знакови имена - като зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев, ръководителят на икономическата комисия Петър Кънев, журналистът Тома Томов и параолимпиецът Михаил Христов, които бяха лансирани за депутатските листи лично от Нинова, съобщи в-к „24 часа“.

 

Останалите от БСП, които казаха „да“ на Цацаров да поеме Антикорупционния орган са: Богдан Боцев, Васил Антонов, Георги Стоилов, Георги Йорданов, Георги Вергиев, Георги Търновалийски, Димитър Георгиев, Добрин Данев, Иван Иванов, Иван Ибришимов, Любомир Бонев, Манол Генов, Мартин Обрешков, Николай Тишев, Николай Пенев, Николай Бошкилов, Радослав Стойчев, Светла Бъчварова, Смиляна Нитова-Кръстева, Теодора Халачева, Тодор Байчев, Цветан Топчиев, Чавдар Велинов

С впечатляващото мнозинство от 165 гласа "за", срещу едва 30 "против" и въздържали се 3-ма, народните представители избраха настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Опонентът на Цацаров – Симеон Найденов получи само 12 гласа в своя подкрепа.

Впечатление при гласуването направи още, че действащият главен прокурор получи подкрепата да застане начело на Антикорупционната комисия от всички парламентарно представени партии, в това число и на 27 депутати от левицата, както и 18 гласа от ДПС. Гласовете срещу кандидатурата на Цацаров бяха изцяло от групата на БСП.

По време на дебата, пръв думата взе народният представител Крум Зарков, който обоснова своя вот "против" кандидатурата на настоящия главен прокурор. "Ако човек съди за интензитета на борбата с корупцията по дейността на това Народно събрание, то тя достигна своя апогей. То не беше нов закон, то не бяха поправки в закона, то не бяха висящи поправки, то не беше смяна на председател. Изследването на корупцията обаче показва, че чувството на хората за корупцията е доста остро и имам чувството, че след днешния ден това няма да се промени. Ето защо ние няма да подкрепим нито една от кандидатурите. В политически план г-н Цацаров е кандидат на управляващите. Този факт неоспоримо води до връзка между властта и този орган. Проверяваните си избират проверяващите", посочи Зарков, поставяйки отново акцент върху тезата, че председателят на КПКОНПИ трябва да се избира не от Народното събрание, а от президента.

"Аз ще гласувам естествено "за" г-н Цацаров. Казвам "естествено", тъй като няма как да си успешен главен прокурор толкова години и да не можеш да ръководиш една комисия. Аз не съм фен на правенето на комисии и комитети. Някои от тях работят и с изтекъл мандат, но така или иначе такъв е законът. Големият проблем в правозащитната система са големите скандали на върха й. В коя страна има такова чудо – 10 часа изслушване за главен прокурор и настървени, озлобени съдии скачат на прокурори. Затова трябва да се направи един дебат за състоянието на съдебната власт. ВКС стана политическа партия, която работи за интересите на партия "Да, България". Кой е председателят на ВКС, че трябва да се разследва премиер и главен прокурор, кой си ти, бе господинчо? Ти ли ще ги съдиш? Ела на себе си, г-н председател на ВКС. Нека не се фокусираме само върху прокуратурата, а да видим с какъв съд разполагаме – ние сме парламентарна република. Не президентска, не неправителствена, не съдебна", посочи от своя страна бившият конституционен съдия Георги Марков, който в момента е депутат от ГЕРБ.

След близо 40 минути дебат, основан на личностни нападки и по теми, преливащи от замърсения въздух, през субсидията за партиите, до пенсиите и социалните услуги, разговорът в пленарната зала отново влезе в своята същина.

"В тази процедура аз и група народни представители сме се подписали като вносители на предложението. Днешният дебат ме убеди в правилността на нашата преценка. Някои от ораторите ни върнаха в дните на ВНС и заложени в Конституцията принципи, критиката към закона и работата на Комисията има своите основания. В това намирам аргумент да се спрем на кандидатурата на г-н Цацаров. В условията на един нов и несъвършен закон, разбира се, че трябва да допуснем ръководителят на институцията да е един от най-опитните и вещи юристи. Няма нищо по-страшно от това при един несъвършен закон, инструментариумът му да бъде поставен в ръцете на един неопитен човек", посочи накрая и Явор Нотев, като пое ангажимент, Цацаров да намери подкрепа в лицето на партия "Атака" за законодателни промени в сферата на борбата с корупцията и отнемането на незаконно придобитото имущество.

След което вотът показа по категоричен начин, че мнозинството в парламента вярва на Цацаров, че ще "събуди" КПКОНПИ от състоянието, в което се намира и ще създаде един работещ и силен орган.

Още по темата

Новата фигура на Инспекторат във Върховната касационна прокуратура

Предишна новина

Изложба, посветена на борбата с ало-измамите, откриха в Съдебната палата в Бургас

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  1
  -7
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Никой не може да ви забрани да го обичате !!!  Нито пък на вас да го мразите. Не че това има някакво значение за някого :))

 2. 6
  | нерегистриран
  13
  0
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Поздравления г-н Цацаров! Оставете завистниците да пукат вени от яд.

  Никой не може да ви забрани да го обичате !!!

 3. 5
  ( (((( ; | нерегистриран
  16
  -3

  Убиха се да му търсят място ,а трябваше да се върне в ПОС ,редови окръжен съдия .

  Слугинският манталитет ще ни закопае ,като нация !

 4. 4
  До 3 | нерегистриран
  13
  -1

  Ама защо така анонимно и нерегистрирано? Напишете си името, за да се забележи, като тези в карето. Добре е шефът на КПКОНПИ да знае кой го поддържа и поздравява. Все някой ден може да е полезно.

 5. 3
  | нерегистриран
  7
  -22

  Поздравления г-н Цацаров! Оставете завистниците да пукат вени от яд.

 6. 2
  поредния резил за Държавата | нерегистриран
  29
  -8

  С парламентарното мнозинство на господин Борис, същият може и Баба Яга да сложи начело на която си иска държавна структура, стига да иска тя да работи за него..................а не против него.

 7. 1
  Впечатляващо | нерегистриран
  27
  -8

  Впечатляващо мнозинство страхувани депутати

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.