Народното събрание окончателно прие на второто четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които от части се регламентира дейността на съдилищата. Както през седмицата стана ясно, засега идеята за обявяване на съдебна ваканция, обявена в публичното пространство и одобрена от Съдийската колегия, е замразена.

Така в петък депутатите приеха на второ четене, че: При усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати. Административните ръководители на органите на съдебната власт може еднократно за определен период от време, но не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и насрочените за този период съдебни заседания да бъдат отсрочени.

По време на извънредната епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в съответната администрация.

Прие се още, че по време на извънредната епидемична обстановка всички съобщения и книжа се връчват на посочения от страната електронен адрес, ако страната е поискала връчването да става по електронен път. В този случай връчването се смята извършено от деня на изпращане на потвърждение за получаване на съобщението. Ако потвърждение не бъде извършено в тридневен срок от изпращане на съобщението, връчването се извършва по общия ред.

Съдът може да отложи делото и, ако поради болнично лечение, поставяне под задължителна карантина, изолация или прилагане на принудителни административни мерки по Закона за здравето във връзка със заболяването COVID-19, страната или нейният представител не може да се яви в съдебно заседание, като в срок до 7 дни от отпадане на причината страната или нейният представител представи съответни доказателства.

Предстои във вторник Съдийската колегия отделно да обсъди затягането на мерките за дейността на съдилищата поради постъпили в Съвета редица писма от административни ръководители за усложняване на епидемичната обстановка.

С три месеца се отлагат и общите събрания на нотариуси и частни съдебни изпълнител. Това няма да важи за адвокатите, както първоначално бе предложено, тъй като все още не е постъпило становище от Висшия адвокатски съвет по въпроса.

Още по темата

Българските искания засега ги няма в преговорната рамка на ЕС за Северна Македония

Предишна новина

Кристиан Николов настоятелно опитва да излезе от ареста – мярката му стигна до САС

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  До 13 от 12 | нерегистриран
  0
  0

  Хайде, хайде всички знаем къде заработват синчета и внучета на кумунистите.Които знаем и като им спуснат указанията как действат под строй.-)

 2. 14
  "важни" дела | нерегистриран
  1
  0

  В държави от културния свят налагат строги ограничения- затварят потенциалните развъдници на вируса- а тук, за да не "загине бизнеса" и понеже се мислело за "работещите", нищо не затварят. Надяват се вирусът да ги подмине, а положението става още по-лошо, и по-лошо. Санким, ако няма дела, държавата ще фалира! И то при положение, че 90% от делата са за спорове относно това кой на кого счупил джама, кой казал, че Пешо Мастиката пие ракия, а не мастика, че някой от крайните квартали откраднал 2 кокошки и се разгаря "важният" спор дали покрай тях не е откраднал и яйцата....Най-важните елементи на националната сигурност са здравето и живота на хората, а не това кой псувал властта.

 3. 13
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Ако всички кажем няма са работим, какво става? Да пазим съда, другите кучета ги яли. Затваряйте и да ходим на съд в нормалния свят, без капушки,-)

  Типично комунистическо мислене.

 4. 12
  | нерегистриран
  2
  -1

  Ако всички кажем няма са работим, какво става? Да пазим съда, другите кучета ги яли. Затваряйте и да ходим на съд в нормалния свят, без капушки,-)

 5. 11
  Ципо Красимиров | нерегистриран
  12
  0

  Накрая ще сложат един фургон пред всеки съд да проверяват вече разболелите се или със симптоми, адвокати, съдии, вещи лица, свидетели, прокурори, деловодители, съдебни служители, съдебни и прокурорски помощници, случайни посетители. Сградите на съдилищата заедно с тези на училища, университети, молове, кръчми, нощни клубове, круизни кораби са най-големите развъдници на вируса. Ципов ще отиде ли и той де се прегледа или него го церят в правителствена болница?

 6. 10
  Странно се развиха нещата | нерегистриран
  13
  0

  Всичко мина като търг с явно наддаване, в случая намаляване - почна се със слуха за съдебна ваканция, премина се във вариант 30 дни, накрая 14 дена. И всичко това се случи чрез напрегнато "слухтене", кой ще грачи против или за тези мерки, та променяха в движение сроковете... Щеше да е смешно, ако не беше трагично. Като се натръшка по-голямата част от магистрати и служители, ще пишем справчици за ВСС през седмица за причините за отлагане, гаче те не ги знаят...

 7. 9
  антихуманно решение | нерегистриран
  11
  -1

  Това е изключително антихуманно и противоздравно решение, облечено в правна норма. Здравето и животът са над всичко ! Но законодателите, явно, нямат необходимия социален интегритет, разум и чувство за съхранение на обществото. Цялата страна е пламнала от китайския вирус, а те вземат палиативни мерки. Затова вирусът ще се разраства, има мнение на специалист като проф. Младен Григоров, а и на други, че това е биологично оръжие, а българският законодател постъпва като чиновник от общината.

 8. 8
  | нерегистриран
  41
  -1

  Това е огромна грешка, която ще доведе до лоши последствия! Защо слушате една много малка част от адвокати? Те няма да стъпят в съда. Занимават се с политика, нима не виждате? Висят вечер пред Съдебната палата, но не и вътре през деня! После ще реват, че не са взети мерки, когато вируса пламне сериозно в съдилищата! Изчакайте да разберете колко са заразените там и тогава коментирайте!

 9. 7
  | нерегистриран
  37
  -7

  Ще реват накрая адвокатите, че натиснаха за тая простотия, ама ще е късно... То от алчност сам себе си да си готов да затриеш, тва...

 10. 6
  | нерегистриран
  27
  -7
  До коментар #1 от "? | нерегистриран":
  И какъв е смисълът?

  Целта е да се натръшкаме преди да ни затворят

 11. 5
  гандалф | нерегистриран
  24
  -2

  Вече ми липсва Барнито, тези са по-зле и от него, което вече си е постижението откъдето и да го погледнеш

 12. 4
  Адвокат | нерегистриран
  30
  -1

  По глупаво нещо не можаха ли да измислят като напр. Седмични отлагания

 13. 3
  | нерегистриран
  37
  -2

  "По време на извънредната епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в съответната администрация."

  Какви? Всяка неделя ще палят свещ за здравето на трудовия колектив или и това няма да правят?!?

 14. 2
  | нерегистриран
  35
  -2

  Пълни глупости! Това въобще не е съобразено със спецификата на работата по наказателни дела.

 15. 1
  ? | нерегистриран
  33
  -2

  И какъв е смисълът?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.