Депутатите ратифицираха Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС

Депутатите ратифицираха Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС

Парламентът ратифицира на първо четене Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС) между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА, което беше подписано на 30 октомври 2016 г. в Брюксел. "За" гласуваха 110 депутати, сред които от ГЕРБ И ДПС, "против" бяха 98, а 7 се въздържаха, предаде БНР.

Споразумението предвижда опростяване на митническите правила и процедури, сред които се улеснява износът в Канада. Преговорите между Европейския съюз (ЕС) и Канада за ВИТС се проведоха в периода от май 2009 г. до септември 2014 г. Краят им бе обявен на срещата на високо равнище между ЕС и Канада в Отава на 26 септември 2014 г., след което текстът бе подложен на процедури за правен преглед и превод на всички официални езици на ЕС и Канада. Този процес продължи до юли 2016 г., когато Европейската комисия представи официално на Съвета на Европейския съюз споразумението и предложения за решения за подписване, временно прилагане и сключване на споразумението.

Дълго време имаше дебат в чия компетентност попада споразумението - от изключителна компетентност на ЕС или от споделена компетентност на ЕС и неговите държави-членки. В крайна сметка ВИТС бе подписано като споразумение от споделена компетентност, което означава, че държавите - членки на ЕС, са страни по него и националните им парламенти следва да го ратифицират.

В мотивите към законопроекта за ратификация се изразяват очаквания, че споразумението ще насърчи и подобри търговско-икономическите връзки, както и ще задълбочи сътрудничеството между България и Канада, в т. ч. да гарантира високи стандарти при осъществяването на търговските взаимоотношение не само в сферата на търговията със стоки и услуги, но и по отношение на инвестиции, интелектуална собственост, правила за произход и др.

Споразумението се състои от преамбюл, 34 глави, 49 приложения и 7 декларации. Включените разпоредби уреждат правилата за търговия между ЕС и Канада и обхващат търговия със стоки, търговия с услуги, защита на интелектуалната собственост, обществени поръчки, правила за произход, защита на инвестициите, разрешаване на спорове, институционални разпоредби и др. В споразумението се съдържат гаранции, че икономическите ползи няма да бъдат постигнати за сметка на основните права, социалните стандарти, правото на регулиране от страна на правителството, опазването на околната среда или здравето и безопасността на потребителите.

Предвижда се пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, като за 98 на сто либерализацията е незабавна и тя се прилага от началото на временното прилагане на споразумението (21 септември 2017 г.). В допълнение към тарифната либерализация е договорено опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които износът на български стоки в Канада ще бъде улеснен.

Канада, от своя страна, ще премахне митата за 91 на сто от селскостопанските продукти при влизането в сила на споразумението. След 7 години ще бъдат премахнати още 0,6 на сто от митата за тази група продукти. Останалите селскостопански стоки са чувствителни и ще подлежат на тарифни квоти (млечни продукти) или въобще няма да бъдат либерализирани (пилешко и пуешко месо, яйца и яйчни продукти). Почти всички мита за преработени селскостопански продукти ще бъдат премахнати, от което индустрията в ЕС се очаква да има значителни печалби.

По оценка на Европейската комисия достъпът до пазара, който Канада предоставя, е поне равен на нивото в Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Споразумението също така предоставя изключителен достъп до канадския пазар на обществени поръчки за ЕС. За първи път Канада отваря провинциите, териториите и общините си за чуждестранен партньор и то доста над обвързаното в рамките на Споразумението за държавни поръчки в СТО и в НАФТА.

Договорките във ВИТС се различават от традиционния подход за разрешаване на спорове между инвеститор и държава, като създават независим, безпристрастен и постоянен инвестиционен съд. Членовете на този арбитраж няма да бъдат назначавани от инвеститорите при спор, а от страните по споразумението (т.е. правителството на Канада, ЕС и правителствата на държавите-членки).

От гласувалите против "Обединени патриоти" и БСП призовават второто четене на споразумението да бъде преодоляно с обществена активност, аргументирайки скептицизма си към споразумението с това, че последиците за България ще са неблагоприятни и "защото националният интерес на България не е защитен по никакъв начин". По време на обсъжданията вчера Красимир Богданов от ВМРО посочи възможен риск: "Откриват се възможности за засилване на вноса на ГМО (генно модифицирани) продукти. И към момента канадски фирми отправят към европейските страни запитвания относно промяна в законите, забраняващи вноса на определени видове такива суровини и продукти".

Председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова защити споразумението. Тя отбеляза, че то ще увеличи ролята на България в глобален план, защото СЕТА създава икономически възможности с минимален риск за националния интерес. "Искаме ли България и съюзът да се изолират или това е в пряк разрез с нашия интерес. Искаме ли да развиваме отношенията си и търговията свободно, въз основа на ясни правила, или не искаме. Мисля, че този отговор го дадохме преди много години, още преди да влезем в ЕС", каза Грозданова.

Конфедерация на труда "Подкрепа" призова депутатите да не ратифицират СЕТА, тъй като споразумението ще ощети малкия и среден бизнес в България и като цяло е в ущърб на работниците. Излизането на Великобритания от ЕС е причина за задължително отваряне на дискусии по СЕТА, тъй като се променят прогнозите, направени в хода на преговорите, посочват още от КТ "Подкрепа".

Междувременно близо 20 души протестираха пред Народното събрание срещу СЕТА. Протестът им започна в 9.00 ч. и продължи около час, предадоха от informо.bg. Недоволните граждани носеха трибагреници и плакати, на които пише: "СЕТА е зловредна" и "STOP TTIP!". Недоволството е факт не само в България - през 2016г. мacoви пpoтecти в цялa Eвpoпa cъпътcтвaxa пoдпиcвaнeтo на  cпopaзyмeниeтo мeждy EC и Kaнaдa. Πpoтивницитe нa СЕТА ce oпacявaт, чe тo щe ce oтpaзи нeгaтивнo нa cтaндapтитe и peгyлaциитe нa EC зa oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa, здpaвeтo нa xopaтa и пpaвaтa нa paбoтницитe, дoĸaтo пeчeливши щe бъдaт нaй-вeчe мyлтинaциoнaлнитe ĸopпopaции.

Протести в Брюксел от септември 2016 г. против приемането на СЕТА

 

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за бившия управител на ВиК-Перник и и.д. кмет на града през 2019 година

Предишна новина

Доживотен затвор без право на замяна за убиеца Мартин Трифонов от Сотиря

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Сталкер | нерегистриран
  2
  0

  Ето защо се вдигнала всичката шумотевица - тихомълком сме в СЕТА, а през Канада идва Големият (бял брат).

 2. 1
  RRR | нерегистриран
  2
  0

  Честито.Файда щеше да има преди 30 години,сега ще затрият и малкото останало у нас от към производство.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.