Десетки полицаи арестувани в Турция


Десетки високопоставени полицейски служители в Турция бяха задържани по обвинения за шпионаж и незаконно подслушване в рамките на антикорупционното разследване срещу приближените на премиера Ердоган, съобщиха Ройтерс и в. "Хюриет". Смята се, че офицерите са опитали да създадат паралелна държава.

Най-малко 76 полицейски служители в 22 провинции са били арестувани по подозрения за формиране на престъпна организация и незаконно подслушване на телефони. Това става няколко седмици преди президентските избори, на които ще се кандидатира и настоящият премиер Реджеп Ердоган. Къщите на арестуваните са били претърсени.

Повечето задържани са били на постове, ключови за антикорупционното разследване, което започна през декември 2013 г. и доведе до оставката на четирима министри и задържането на редица бизнесмени, близки до Ердоган. Висшите полицаи, сред които са бившият шеф на антитерористичния отдел на полицията в Истанбул, са обвинени, че са подслушвали назаконно 2280 души, като основна цел са били 251 от тях.

Били са издадени заповеди за задържане на 115 полицаи, съобщиха от офиса на прокуратурата.

Премиерът определи антикорупционното разследване от декември 2013 г. като заговор за отстраняването му, организиран от "паралелна държава", лоялна на влиятелния духовник Фетхуллах Гюлен. Той живее в изгнание в САЩ, но има връзки в полицията и съдебната система в Турция. Ердоган обвинява движението на Гюлен "Хизмет" в организиране на скандала, като нелегално е подслушвало хиляди правителствени телефони и е публикувало манипулирани записи в социалните мрежи.

Ройтерс припомня, че вече хиляди полицейски служители, съдии и прокурори бяха уволнени или преместени.

България трябва да създаде специализирани детски съдилища

Предишна новина

Прокуратурата проверява програма "Конкурентоспособност"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.