Десетки родители са заплашени от глоба заради отказ да имунизират децата си


Решението на Сливенския административен съд за допускане на деца без ваксина на детска градина предизвика дискусия в обществото. Защитници на задължителната имунизация са категорично против нарушаването на нормативни документи и твърдят, че няма опасност от негативни реакции. Глоби заплашват повече от 40 родители от София, които са отказали да имунизират децата си. Те са получили покана за съставяне на актове от Столичната здравна инспекция. До момента са глобени шестима. При проверки в детски градини са съставени три акта за деца приети с непълен имунизационен статус.
 
Решението на Сливенския съд нарушава международни актове, смята адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Пред БНТ тя допълни още, че постановеното от магистратите не отчита обществения интерес. Адвокат Шаркова припомни случай отпреди години, в който висшите магистрати са се произнасяли по такъв казус.
 
Адв. Мария Шаркова: Върховният административен съд се беше произнесъл в обратния смисъл, а именно, че няма никакво нарушение на права при поставянето на задължителната имунизация... По този начин са се произнасяли и много съдилища в много държави... Надявам се да се прояви разум в тази ситуация.
 
Мотивът на сливенските магистрати да отсъдят, че има дискриминация в случая в Сливен, е свързан с факта, че посещението на детска градина е задължително, а родителите имат право да решават дали да ваксинират децата си ли не. Лекарите обаче са на друго мнение.
 
Д-р Люба Бъчварова: Рискът да не се ваксинира едно дете е голям. .. Общите ваксинации създават един групов имунитет за цялата популация и по този начин децата се предпазват от съответното заболяване.
 
Анка Димитрова има три деца и всичките са имунизирани. Но е притеснена, ако децата й трябва да контактуват със свои връстници без имунизации.
 
Анка Димитрова: Много се страхувам. Не искам да контактуват тях защото могат да се разболеят, да се заразят от тях.
 
Последната дума по случая ще има Върховният административен съд.
 

Президентът върна на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор

Предишна новина

Изборът на главен прокурор скара президент и премиер в Молдова

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.