Десислава Ахладова: След обявяването на пандемията се наблюдава ескалация на домашното насилие

Десислава Ахладова: След обявяването на пандемията се наблюдава ескалация на домашното насилие
министърът на правосъдието Десислава Ахладова, снимка БГНЕС

След обявяването на пандемията се наблюдава ескалация на домашното насилие. Това каза министърът на правосъдието Десислава Ахладова в предаването „Преди всички“ по БНР.

„Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество, който обаче често остава в рамките на семейството. По данни на проведено национално представително проучване на тема „Насилие в България“ от 2019 г. от всички случаи на насилие през последната една година са именно домашно насилие. За 56% от гражданите това е най-тежката ситуация на насилие, която някога са преживели и тя е била в дома им. Изострянето на този проблем особено в условията на пандемия постави въпроса за решаването му. Според изнесените статистически данни след обявяването на пандемията във всички страни, включително и в България, се наблюдава една ескалация на насилието, най-често срещу жени“, коментира Ахладова.

Тя уточни, че не става въпрос само за домашно насилие над жени, макар че случаите върху тях е в по-голям процент, а и за увеличаване на случаите срещу деца, включително и срещу мъже, възрастни хора. „Надявам се тези предложения да бъдат приети в последните седмици на парламента и точно заради това дадохме един по-кратък срок за обществено обсъждане, защото повече от 6 месеца работихме по този законопроект“, допълни тя.

По думите ѝ Истанбулската конвенция вече е затворен въпрос за България, но страната ни има много задължения по отношение на домашното насилие.

Сравнителният анализ на МВР показва, че за периода март-май 2017 г., сравнени с март-май 2020 г. е нараснал броят на умишлените убийства на жени, при които пострадалата е роднина или съжителства с извършителя. Те са с 9 броя повече през този тримесечен период. Нараснали са и данните за увеличаване на броя на пострадалите деца. Този анализ показва, че за 2019 г. те са били 658, а за 2020 – 823. Увеличили са се с над 4000 пъти и заповедите за защита и сигналите на тел. 112. Наистина в България липсва официална статистика, но по данни на МВР се наблюдава увеличаване на сигналите, регистрирани през тел. 112. В новия законопроект предвиждаме и регистър за домашното насилие“, посочи тя.

Националната комисия, която предвиждаме за превенция и защита от домашното насилие, като специализиран постоянно действащ контролен орган по осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие, която ще бъде разположена в сградата на МВР, ще бъде изградена в срок от 6 месеца. „Координационният механизъм ще бъде изграден в период от 6 месеца след приемането на закона. Една от целите, които си поставя този закон, е наистина бързина на институциите. Най-важното нещо е, че такъв сигнал за домашно насилие няма да бъде подаван само при системност, т.е. и при еднократен акт ще може да се търси защита. Предвижда се забрана за извършителя да осъществява контакт под каквато и да е форма. Задължава се извършителя да посещава програми за лечение на зависимости. Една от мерките е и да се увеличи ефективността на съдебните производства“, каза още правосъдният министър.

Още по темата

Бавно правосъдие. Отговорността на държавата

Предишна новина

Двама съдии кандидати за европейски делегирани прокурори

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Владеещата английски и руски език Ахладова няма нито една публикувана статия в европейскти издания | нерегистриран
    2
    0

    Що така?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.