Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров остават в ареста

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров остават в ареста
Десислава Иванчева крещи в съдебната зала, снимка: БГНЕС

След близо шест часа заседание, кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същата община Петко Дюлгеров, който е посредник при предаването на 70 хиляди белязани евро, част от поискания крупен подкуп в размер на 500 хиляди евро, остават в ареста. Това реши съдия Пламен Панайотов от Специализирания наказателен съд. Тримата бяха заловени малко след предаването на сумата при операция на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Следващата седмица "задържането под стража" може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

В 13.00 часа в петък Иванчева и Петрова бяха въведени от служителите на Главна дирекция "Охрана" зад бронирани стъкла в съдебната зала, откъдето кметицата на "Младост" изкрещя, че незабавно иска да разговаря с медиите. Дюлгеров пък от своя страна бе депозирал молба, че не желае да бъде сниман, поради което влезе в съдебната зала, след като оператори и фотографи напуснаха помещението. Именно това бе и причината двете управнички на община "Младост" да останат за кратко зад бронираните стъкла. Иванчева все пак успя да даде обяснения пред събралите се около стъклената преграда журналисти. 

"Всичко е една постановка. Парите не бяха в мен. Бяха в колата. Бяха под седалката. Ръцете ми не светеха като елха, светна отстрани. Казват, че сигналът е подаден от "Ваклин груп". Пили сме кафе с Дюлгеров в "Кристал", пари не сме искали и не сме взимали. Не бих държала пари в отворен кашон зад мен. Всичко е подхвърлено, жабките на колата бяха пълни с боклуци", крещеше Иванчева пред журналистите.

Тримата задържани бяха представлявани от общо четирима адвокати - адвокат Марин Марковски – защитник на Иванчева, Ирен Савова и Иван Иванов – процесуални представители на Петрова и Мариана Тодорова, която защитаваше Петко Дюлгеров. 

Наблюдаващият прокурор Илиян Рангелов обясни, че са налице и всички необходими предпоставки за задържането на обвиняемите за постоянно в ареста. А именно – може да се направи извод, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са извършили престъплението, за което са задържани, обвинението предвижда наказание "лишаване от свобода", налична е реална опасност тримата да се укрият или да извършат престъпление, ако бъдат пуснати на свобода. 

По думите на прокурор Рангелов авторството на деянието се потвърждава от показанията на свидетелите Николай Бонев, Маргарита Стоянова, Деньо Денев (служители на КПКОНПИ), бившият заместник на Иванчева – Никола Вапцаров, на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин, както и на една от служителките на фирмата им - Галя Димитрова.

Освен това, от думите на наблюдаващия прокурор, стана ясно, че съдът е одобрил изготвените, след ареста на тримата обвиняеми, протоколи за обиск, за освидетелстване, както и за всички извършени в деня на акцията процесуално-следствени действия, от което следва извод, че не може да съществува съмнение относно законността на извършените действия от страна на разследващите. 

"Касае се за искане на една значителна сума – 500 хил. евро и за получаване на една не по-малко значителна такава – 70 хил. евро", заяви обвинителят. 

Прокурор Рангелов заяви още, че при осветяване на тримата обвиняеми с лампа с UV лъчи са открити следи от химическото вещество, с което са били белязани парите. От свидетелските показания става ясно, че следи от въпросното вещество е имало и по тримата обвиняеми, което сочи, че всички от тях са имали досег с инкриминираните пари. Такива са открити по ръцете, около устата и по деколтето на заместничката на Иванчева – Биляна Петрова, както и по тялото и седалката на кметицата на "Младост".

Силен адвокатски отпор срещна обаче обвинението, след като адвокатите Марковски, Савова и Иванов атакуваха всяко едно от предоставените от обвинението доказателства. 

Според адвокат Марковски, Иванчева е жертва на "едно върло беззаконие", отделно не й била връчена заповед за задържане, нито за освидетелстване. "Това беше една психологическа атака, за да направи самопризнания. А тя няма как да направи самопризнания, след като не е извършила престъпление", заяви Марин Марковски. 

Един от акцентите в защитната теза на обвиняемите бе, че изнудваният строителен предприемач Ваклин също трябва да носи наказателна отговорност, тъй като е извършил провокация към подкуп, смята Марковски. Той допълни още, че Дюлгеров е направил самопризнания за извършеното престъпление "за да си облекчи положението". 

"Когато е налице изнудване, няма как да има провокация към подкуп", контрира прокурор Рангелов.

Адвокатът на Биляна Петрова – Иван Иванов – също пледира, че подзащитната му е била арестувана незаконно. Защитникът разказа, че според свидетелските показания изнудваният Ваклин дълго търсел възможност за среща с кмета на "Младост" и помолил Дюлгеров за съдействие за придвижване на забавените в кметството преписки, както и станало. В защитната теза на адвокат Иванов се откроиха два акцента – 70-те хиляди евро, дадени от Ваклин му били върнати, следователно по делото нямало веществени доказателства, както и че нямало разрешение от компетентен съд за експлоатация на специални разузнавателни средства по разследването. 

Прокурор Рангелов, а по-късно съдия Панайотов, опровергаха категорично въпросните твърдения.  "Белязаните банкноти, които са били дадени като подкуп на кметицата на "Младост" и заместничката й Биляна Петрова са там, където трябва да бъдат", каза след делото прокурор Илиян Рангелов. Той обясни, че всъщност банкнотите са били върнати на техния собственик Александър Ваклин само, за да може той да ги даде на посредника Петко Дюлгеров, който пък от своя страна да ги предаде на Иванчева и заместничката й Петрова. След това друг протокол по делото сочи, че парите са открити в колата, шофирана от Иванчева.

В последните си думи пред съда Иванчева заяви, че "няма къде да се укрие". "Достатъчно съм разпознаваема, че да бъда открита по всяко време, освен това съм си пуснала отпуск и не мога да навредя на администрацията", изтъкна кметицата на "Младост". 

Биляна Петрова и Петко Дюлгеров също помолиха съдия Панайотов да се приберат у дома, тъй като така, по думите им, биха били по-полезни на разследването, а и имали здравословни проблеми, нелечими в условията на арест. 

Съдът обаче прие мотивите на прокуратурата и не уважи искането на тримата обвиняеми да бъдат освободени без мерки за неотклонение и им наложи най-тежката мярка - "задържане под стража".

 

Още по темата

Ученици и студенти от Бургас по стъпките на Хорейшио

Предишна новина

Почина Явор Кръстев, бащата на убитата преди 7 години в Борисовата градина Яна

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 26
  Lozan Panov | нерегистриран
  1
  0

  Доказателства имат,ще лежи.

 2. 25
  | нерегистриран
  3
  -1

  "В 13.00 часа в петък Иванчева и Петрова бяха въведени от служителите на Главна дирекция "Охрана" зад бронирани стъкла в съдебната зала, откъдето кметицата на "Младост" изкрещя, че незабавно иска да разговаря с медиите."  Е, нали много се възмущаваше и правата й бяха пострадали много от туй, че медиите са били при задържането й?

  Или няма нищо против да има медии, когато лъже в съдебната зала, че е невинна, ама е против да гледат при задържането как свети като коледна елха?

 3. 24
  | нерегистриран
  3
  -3

  На снимката от оставането в ареста май вече не е така наперена и нагла като на тази от задържането! Види се женицата е доста шокирана, че политическия чадър, който една вицепремиерка се опита да разтвори над нея и думкането на медийните бухалки на двамца олигарси не са я спасили от кафеза.

 4. 23
  Re: | нерегистриран
  3
  -4
  До коментар #22 от " | нерегистриран":
  Кметицата е глупава а Марковски търси медийни изяви и излага вредни за клиента тези тъй като смешни...

  Предметът на делото не е дали кметицата е глупава, а дали е подкупна! От това което засега е ясно - НЕ! Е, не е 6 пъти, но все пак е НЕ!

 5. 22
  | нерегистриран
  8
  -2

  Кметицата е глупава а Марковски търси медийни изяви и излага вредни за клиента тези тъй като смешни...

 6. 21
  Re: | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #19 от "Гешев е неизчерпаем източник на..... дела в Страсбург, които със сигурност ще завършат с осъдително за България . | нерегистриран":
  Дефицити на червената тога на държавния обвинител. Прокурор Гешев: Който смята, че може да се подхвърлят 70 000 евро, има ментален проблем! "Ние имаме ментален проблем – ние не разбираме кое е факт, кое е истина и кое е неистина. При това положение как можем да сме сигурни, че ще разберем останалите точки от дневния ред". Това каза самият Калин Калпакчиев. Между 47 и 57 % от българите са с депресии, тревожност и ментални проблеми, а всеки трети българин има мозъчно заболяване. Данните изнесе националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова на първия форум на Европейския мозъчен съвет у нас. Най-опасно за общественото здраве е навикът да си поставят диагнози без лекар. Внимавайте за какво си мечтаете, защото може да се сбъдне.“ Този израз неслучайно е толкова популярен. Баща му е служител в милицията. Момчето от крайния квартал Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура, като малък мечтае да е полицай като баща си, но след 6 месеца работа като оперативен работник в 5-о РУ в София се разочаровал. След 6 месеца служба разбира, че МВР е различно от това, което баща му му е разказвал. Една от причините да кандидатства в Симеоново е, че след като завърши, ще има осигурена работа. Не ми остава много време за четене, но искам компилация от румънския, италианския, френския наказателен закон, казва прокурорът. Той вярва в Бог, макар че не е религиозен. Преди години се среща с американски прокурор, който го пита как се оказва въздействие върху българската съдебна система. “Казах му, че по същия начин, по който и в САЩ – първо се опитват да те корумпират, ако не стане – ще те компрометират и накрая те бият. Разликата е, че при нас рядко се стига до третия начин, защото първите два са доста ефективни. Той се забавляваше на отговора ми, но не го отрече”, разказва във в. „24 часа" Гешев.

  Магистратите в България имат свой Кодекс за етично поведение и с постулатите в него който е несъгласен е редно да бъде отстраняван от длъжност.

  E да де!  Най-отвратителното в цялата история на българския "преход" към "обетованата демокрация с пазарна икономика" се оказаха "водачите на стадото" - "добрите пастири" с "техните ценности":[[_70757_]]

 7. 20
  Re: | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #10 от "Въпрос за 100 000 лева | нерегистриран":
  #КОЙ е режисьор, сценарист и оперативен майстор на продуктовото сценично позициониране на постановката "За кожата на една случайна районна кметица"?  A. Трите прасенца

  B. Трите феи

  C. Тримата глупаци

  D. Трите смока

  Имаме участник познал верния отговор:[[_70755_]][[_70756_]]

 8. 19
  Гешев е неизчерпаем източник на..... дела в Страсбург, които със сигурност ще завършат с осъдително за България . | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #18 от "Аз вече нямам мило, драго, | нерегистриран":
  До коментар [#12] лицата ще си понесат дължимото от "Бот анонимен":Помним Роман Василев, който по сходен начин като сегашния прокурор Иван Гешев обявяваше всеки заподозрян и обвиняем за абсолютен престъпник. За такъв тип говорене от страна на Цветан Цветанов и на прокурори, България досега е осъдена 5 пъти в Страсбург. Не се научихте, че в тази страна има Конституция, която издига в основен принцип презумпцията за невиновност, а тази презумпция за невиновност означава, че думичките на този ранен етап на разследването трябва да бъдат подбирани по-внимателно, да се използва повече условно наклонение, да се говори не за престъпници, а за заподозрени и обвиняеми. Това, че не харесвам Десислава Иванчева, Биляна Петрова, Петко Дюлгеров и 80% от българите, това не ми пречи да харесвам принципите на правовата държава и върховенството на закона. Както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти! Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя. туй, що, глупци, вий не знайте. позор ли е, или слава!"

  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  чл. 31, ал. 3

  “Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда”.  ЕВРОПЕЙСКА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ОСНОВНИТЕ СВОБОДИ

  чл. 6, т. 2

  “Всяко лице, обвинено в извършване на престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона”.  НАКАЗАТЕЛНО- ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  чл. 14, ал. 2

  “Обвиняемият се счита невинен до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда, с която се установява противното”.

  Дефицити на червената тога на държавния обвинител. Прокурор Гешев: Който смята, че може да се подхвърлят 70 000 евро, има ментален проблем! "Ние имаме ментален проблем – ние не разбираме кое е факт, кое е истина и кое е неистина. При това положение как можем да сме сигурни, че ще разберем останалите точки от дневния ред". Това каза самият Калин Калпакчиев. Между 47 и 57 % от българите са с депресии, тревожност и ментални проблеми, а всеки трети българин има мозъчно заболяване. Данните изнесе националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова на първия форум на Европейския мозъчен съвет у нас. Най-опасно за общественото здраве е навикът да си поставят диагнози без лекар. Внимавайте за какво си мечтаете, защото може да се сбъдне.“ Този израз неслучайно е толкова популярен. Баща му е служител в милицията. Момчето от крайния квартал Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура, като малък мечтае да е полицай като баща си, но след 6 месеца работа като оперативен работник в 5-о РУ в София се разочаровал. След 6 месеца служба разбира, че МВР е различно от това, което баща му му е разказвал. Една от причините да кандидатства в Симеоново е, че след като завърши, ще има осигурена работа. Не ми остава много време за четене, но искам компилация от румънския, италианския, френския наказателен закон, казва прокурорът. Той вярва в Бог, макар че не е религиозен. Преди години се среща с американски прокурор, който го пита как се оказва въздействие върху българската съдебна система. “Казах му, че по същия начин, по който и в САЩ – първо се опитват да те корумпират, ако не стане – ще те компрометират и накрая те бият. Разликата е, че при нас рядко се стига до третия начин, защото първите два са доста ефективни. Той се забавляваше на отговора ми, но не го отрече”, разказва във в. „24 часа" Гешев.

  Магистратите в България имат свой Кодекс за етично поведение и с постулатите в него който е несъгласен е редно да бъде отстраняван от длъжност.

 9. 18
  Аз вече нямам мило, драго, | нерегистриран
  9
  -3

  До коментар [#12] лицата ще си понесат дължимото от "Бот анонимен":Помним Роман Василев, който по сходен начин като сегашния прокурор Иван Гешев обявяваше всеки заподозрян и обвиняем за абсолютен престъпник. За такъв тип говорене от страна на Цветан Цветанов и на прокурори, България досега е осъдена 5 пъти в Страсбург. Не се научихте, че в тази страна има Конституция, която издига в основен принцип презумпцията за невиновност, а тази презумпция за невиновност означава, че думичките на този ранен етап на разследването трябва да бъдат подбирани по-внимателно, да се използва повече условно наклонение, да се говори не за престъпници, а за заподозрени и обвиняеми. Това, че не харесвам Десислава Иванчева, Биляна Петрова, Петко Дюлгеров и 80% от българите, това не ми пречи да харесвам принципите на правовата държава и върховенството на закона. Както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти! Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя. туй, що, глупци, вий не знайте. позор ли е, или слава!"

  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  чл. 31, ал. 3

  “Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда”.  ЕВРОПЕЙСКА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ОСНОВНИТЕ СВОБОДИ

  чл. 6, т. 2

  “Всяко лице, обвинено в извършване на престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона”.  НАКАЗАТЕЛНО- ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  чл. 14, ал. 2

  “Обвиняемият се счита невинен до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда, с която се установява противното”.

 10. 17
  анонимен | нерегистриран
  6
  -10

  По думите на прокурор Рангелов авторството на деянието се потвърждава от показанията на свидетелите Николай Бонев, Маргарита Стоянова, Деньо Денев (служители на КПКОНПИ), бившият заместник на Иванчева – Никола Вапцаров, на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин, както и на една от служителките на фирмата им - Галя Димитрова.

  Ако Николай Бонев е същият, когото познавам, цялата оперативна разработка е била перфектна, казвам го,защото му познавам работата. Перфектен, прокурорът също е такъв, така че спекулациите дотук, има си казус и лицата ще си понесат дължимото.

 11. 16
  анонимен | нерегистриран
  5
  -10

  По думите на прокурор Рангелов авторството на деянието се потвърждава от показанията на свидетелите Николай Бонев, Маргарита Стоянова, Деньо Денев (служители на КПКОНПИ), бившият заместник на Иванчева – Никола Вапцаров, на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин, както и на една от служителките на фирмата им - Галя Димитрова.

  Ако Николай Бонев е същият, когото познавам, цялата оперативна разработка е била перфектна, казвам го,защото му познавам работата. Перфектен, прокурорът също е такъв, така че спекулациите дотук, има си казус и лицата ще си понесат дължимото.

 12. 15
  анонимен | нерегистриран
  4
  -10

  По думите на прокурор Рангелов авторството на деянието се потвърждава от показанията на свидетелите Николай Бонев, Маргарита Стоянова, Деньо Денев (служители на КПКОНПИ), бившият заместник на Иванчева – Никола Вапцаров, на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин, както и на една от служителките на фирмата им - Галя Димитрова.

  Ако Николай Бонев е същият, когото познавам, цялата оперативна разработка е била перфектна, казвам го,защото му познавам работата. Перфектен, прокурорът също е такъв, така че спекулациите дотук, има си казус и лицата ще си понесат дължимото.

 13. 14
  анонимен | нерегистриран
  3
  -10

  По думите на прокурор Рангелов авторството на деянието се потвърждава от показанията на свидетелите Николай Бонев, Маргарита Стоянова, Деньо Денев (служители на КПКОНПИ), бившият заместник на Иванчева – Никола Вапцаров, на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин, както и на една от служителките на фирмата им - Галя Димитрова.

  Ако Николай Бонев е същият, когото познавам, цялата оперативна разработка е била перфектна, казвам го,защото му познавам работата. Перфектен, прокурорът също е такъв, така че спекулациите дотук, има си казус и лицата ще си понесат дължимото.

 14. 13
  анонимен | нерегистриран
  4
  -10

  По думите на прокурор Рангелов авторството на деянието се потвърждава от показанията на свидетелите Николай Бонев, Маргарита Стоянова, Деньо Денев (служители на КПКОНПИ), бившият заместник на Иванчева – Никола Вапцаров, на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин, както и на една от служителките на фирмата им - Галя Димитрова.

  Ако Николай Бонев е същият, когото познавам, цялата оперативна разработка е била перфектна, казвам го,защото му познавам работата. Перфектен, прокурорът също е такъв, така че спекулациите дотук, има си казус и лицата ще си понесат дължимото.

 15. 12
  анонимен | нерегистриран
  5
  -10

  По думите на прокурор Рангелов авторството на деянието се потвърждава от показанията на свидетелите Николай Бонев, Маргарита Стоянова, Деньо Денев (служители на КПКОНПИ), бившият заместник на Иванчева – Никола Вапцаров, на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин, както и на една от служителките на фирмата им - Галя Димитрова.

  Ако Николай Бонев е същият, когото познавам, цялата оперативна разработка е била перфектна, казвам го,защото му познавам работата. Перфектен, прокурорът също е такъв, така че спекулациите дотук, има си казус и лицата ще си понесат дължимото.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.