Десислава Иванчева и Биляна Петрова все пак остават в ареста

Десислава Иванчева и Биляна Петрова все пак остават в ареста
Биляна Петрова и Десислава Иванчева, снимка:БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд на основание чл. 343 НПК спря изпълнението на определение на Специализирания наказателен съд, с което в петък бяха изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от "задържане под стража" в "домашен арест" до произнасяне на въззивния съд по същество, съобщиха от съда.

Причина за спиране на изпълнение на определението е неизпратените доказателства по делото, въз основа на които съдът е преценил, че се налага промяна на мерките за неотклонение, аргументите, за което се съдържат в пълния протокол от заседание, проведено на 16.11.2018 г. пред първоинстанционния съд, който не е предоставен на въззивната инстанция в цялост.

Отделно от това с определение на друг съдебен състав на АСНС от 01.11.2018 г. са потвърдени мерките за неотклонение "задържане под стража" на подсъдимите Иванчева и Петрова, което налага задълбочена преценка на всички обстоятелства, имащи значение за мерките за неотклонение.

Въззивният съд ще се произнесе по мерките за неотклонение на подсъдимите след изпълнение на процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК, уточняват още от АСНС.

До това решение се стигна, след като Специализираната прокуратура протестира определението на съдия Иво Хинов от СНС, с което по-рано в петък мерките за неотклонение на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха изменени в по-леки - "домашен арест".

"В протеста е изразено категорично несъгласие с извода на съда за влошено здравословно състояние на двете подсъдими. Становището на прокуратурата се основава изцяло на заключенията на представените и приети по делото съдебно-медицински експертизи.

В експертизата за здравословното състояние на Биляна Петрова е посочено, че към настоящия момент то е подобрено, в сравнение с предходното изследване. Вещите лица са посочили конкретни показатели в тази посока.

В експертизата за състоянието на Десислава Иванчева се сочи, че в момента не се наблюдава обостряне на здравословни проблеми, които да налагат оперативна или друга спешна интервенция. Препоръчва се продължаване на предписаното и провеждано до момента лечение. По повод твърденията на Иванчева за влошаване на психическото й състояние, вещите лица са заявили в съдебната зала, че за нея не се налага хоспитализирането в специализирано лечебно заведение, както и промяна в приложеното до момента лечение"
, посочиха от прокуратурата. 

Още по темата

Лозан Панов пак атакува Цацаров

Предишна новина

Трайчо Трайков не е успял да докаже произхода на 2,4 млн. лв.

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  Курнела Техноимпекска-Лукойлска | нерегистриран
  3
  -3

  Борбата да бъде пусната от ареста моята грееща червена звезда на зелена коледна елха ще продължи. Щото ако няма кой да събира пари от рушвети, с какво ще финансирам протестите. Стигнах до там, че за да има безплатна масовка да организирам протести срещу цената на бензина. Пък цената на бензина в България не я определя нито КЕВР, нито международния пазар, а съпругът ми дето е шеф на монополиста "Лукойл".

 2. 11
  Учуден | нерегистриран
  7
  -2

  Може ли цел по чл.57 от НПК да е смъртта на подсъдимо лице /напр. в този казус - да се помине геройски в ареста/ ?

 3. 10
  АНОНИМЕН | нерегистриран
  9
  -7

  ЕДИН ДОСТОЕН СЪДИЯ, КОЛКО СА ТАКИВА ИЗОБЩО.МЯРКАТА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ НЕ Е НАКАЗАНИЕ И НЕ Е ПРИСЪДА.А ЩО Е ОТНАСЯ ДО НАМАЛЕНАТА АТЕСТАЦИЯ, ТЯ ГОВОРИ ПАК В НЕГОВА ПОЛЗА.ВЗЕЛ Е РЕШЕНИЕ ДА БЪДЕ НЕЗАВИСИМ ОТ КОНЮКТУРАТА, ОТ ПОРЪЧКИТЕ, И СИ ПЛАЩА ЗА ТОВА.ВЪПРОС НА ИЗБОР, КОЙТО ВСЕКИ ПРАВИ.

 4. 9
  | нерегистриран
  24
  -7

  Съдията наистина е много подготвен юрист, просто има новаторско и творческо мислене което не се харесва на колегите му, защото повечето от тях въобще не са на нивото даже и да се опитат да го разберат. Моите адмирации за правната му и гражданска смелост да отстоява вътрешното си убеждение, въпреки враждебността у овчедушието наоколо!

 5. 8
  ДЖЕНДЪР | нерегистриран
  11
  -14

  Поредния самозабравил се джендър.

 6. 7
  | нерегистриран
  13
  -12
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Хинов е блестящ съдия, човечен, справедлив и високо ерудиран,блестящ юрист с европейско мислене. Смятам, че тук е прав, но има други спорни негови решения, които са ме удивлявали, предвид качествата му.

  Айде по - леко с блестенето! Ако беше толкова блестящ, нямаше да има намалена атестация, нямаше да прави глупости по делата /например да ги гледа без подсъдимите с тяхно "информирано съгласие"; да спира производства по 65 НПК и по споразумения заради преюдициални запитвания и да пише, че кражбата е търговска сделка/. На този когато и да му се направи проверка, ще му се намали още атестацията и ще го махнат от съдебната система.

 7. 6
  | нерегистриран
  22
  -12

  Хинов е блестящ съдия, човечен, справедлив и високо ерудиран,блестящ юрист с европейско мислене. Смятам, че тук е прав, но има други спорни негови решения, които са ме удивлявали, предвид качествата му.

 8. 5
  Въпросче | нерегистриран
  14
  -15

  Този,не е ли съпруг на Десислава Добрева от Разград!Ох,пък аз,как можах да забравя!Ами тя,нашенка от село,от няколко години е Столичанка в повече!И тази същата дали е виден кадър на ССБ-те,в СГС,ли,в САС ли е,ама не съм сигурен!А,дали познава съгражданите си агнешкия кръг и един с червени големи бузки...?

 9. 4
  Къде е | нерегистриран
  17
  -32

  Къде ще е Иво Хинов, ако тези избягат с някой милион под дюшека? Питам аз??После пак държавата ще е виновна.

 10. 3
  Защита правата и свободите | нерегистриран
  24
  -17

  Явно целта е да ги умори. Това е прокуратурата. Сложете същата мярка и на Прокопиев, Дянков и Трайков. Мерете с един аршин.

 11. 2
  112 | нерегистриран
  25
  -29

  Не му се смейте - Ивчо ги върши такива, от време на време. Толкова си може. Хубаво, че има въззив.

 12. 1
  | нерегистриран
  22
  -25

  А като влезе в затвора после, кой съдия ще я пуска от там - или там няма да е депресирана от панделата? Ще умра от смях, съдийски простотии!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.