Десислава Иванчева не е психично болна, просто е депресирана

Десислава Иванчева не е психично болна, просто е депресирана
снимка: БГНЕС

Не тежко психическо заболяване, а обикновено депресивно разстройство мъчи бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Това показа изслушаната и приета днес от Специализирания наказателен съд съдебно-психиатрична и психологична експертиза, част от поисканата от подсъдимата за подкуп в особено големи размери тройна съдебномедицинска експертиза. На база на нейните заключения Специализираният наказателен съд трябва да се произнесе дали да освободи бившата кметица на "Младост" от ареста срещу по-лека мярка за неотклонение. Това обаче ще се случи едва след като е готово заключението и на ендокринолог относно общото здравословното състояние на подсъдимата.  

По думите на психиатрите, които представиха експертизата си в днешното съдебно заседание, разстройството на бившата кметица на "Младост" давало своите проявления по няколко пъти на ден и продължавало от 20 минути до 1 час. "Това е опитът на психиката да покаже, че нещо не е наред", обясни в съдебната зала едно от вещите лица, изготвили експертизата и обяви пред съдия Иво Хинов, че "мечтае ситуацията, в която се намира Иванчева, да бъде облекчена".

От своя страна представителите на държавното обвинение обявиха, че изслушаната в залата експертиза не е аргументирана и е некомпетентно представена, след което поискаха назначаването на повторно изследване, но от други вещи лица. Съдът не уважи иска на прокуратурата и прие наличната експертиза.

"Ако беше на Боровец нямаше да е депресирана", коментира след заседанието заключенията на специалистите защитникът на Иванчева – Марин Марковски.

А междувременно Специализираният наказателен съд отложи първото разпоредително заседание срещу Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров, обвинени в поискан 500 000 евро подкуп и получени 70 000 евро от него.

За пореден път бившата кметица на "Младост" и заместничката й успяха да забавят хода на делото под предлог, че не са запознати с материалите по него. В днешното заседание стана ясно още, че Десислава Иванчева сама е отказала да приеме връчения й на 31 август обвинителен акт, тъй като не се била консултирала с адвоката си. Тя е направила това едва на 5 септември. След като защитата и обвиняемите изразиха категорична позиция, че не са чели достатъчно дълго обвинителния акт и доказателствата към него, съдия Иво Хинов не успя да проведе първото заседание в процеса, тъй като по закон днес изтича 7-дневният срок, в който обвиняемите могат да се запознават с документите. Специализираният наказателен съд ще направи втори опит да започне делото по същество на 13 септември от 13:30 часа.

По време на днешното заседание заместничката на Иванчева - Биляна Петрова помоли още и да й бъде направено копие на документите по делото и те да бъдат изпратени в затвора в Сливен от съда, тъй като, ако бъдат изпращани от адвокатите имало ограничение в обема до 2 кг. Съдия Хинов подчерта, че и двете са имали възможност и достатъчно време досега да се запознаят с тях, но уважи искането им.

Освен, че делото срещу тримата подсъдими не успя да тръгне заради незапознаването им с материалите по него, този мотив успя да осигури на Иванчева и Петрова и да не се завърнат обратно в Сливенския затвор поне в рамките на следващата седмица, а да останат в софийския следствен арест, за да се запознават с документацията до 13 септември.

В съдебната зала днес присъства и предприемачът Александър Ваклин, предал парите за подкупа. "Тя (Десислава Иванчева бел.ред.) знаеше точната сметка на бизнеса ми и казваше, че не сме дали, за да получим.  Дадох парите на Петко Дюлгеров половин час преди акцията срещу него, Иванчева и Биляна Петрова. Когато бяхме заедно, Иванчева звънна на Дюлгеров по вайбър и се уговориха да се видят. Разговорите с Иванчева протичаха горе-долу както когато ви спре лош катаджия, гледа ви многозначително и ви казва: "Ще пишем ли?", разказа Ваклин, чийто обстоен разпит по случая предстои и в съдебна зала.

Накрая, съдия Иво Хинов обяви, че няма как да се произнесе по молбата на Десислава Иванчева да бъде пусната с по-лека мярка за неотклонение, докато не изслуша и останалите две назначени по нейно желание експертизи. Това трябва да се случи в следващото насрочено заседание идния четвъртък .

Още по темата

Прокуратура иска постоянен арест за 27-годишния британски хулиган, пребил беззащитен човек в хотел в Слънчев бряг

Предишна новина

Започва ремонтът на сградата на Административен съд - Велико Търново

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  ПС,не виждам в коментара вулгарни,нецензурни квалификации или призиви към насилие,за да бъде изтрит | нерегистриран
  2
  -3

  .В диспозитива на решенията на окръжен съд Враца, правораздавател по исковете ни по ЗОДВПГ ,семейно сме осъдени на 4%ДТ на осн.чл.78,ал.6 от ГПК,която ДТ е в полза на съда ,,вместо чл.10 ал.2 от ЗОДВПГ в полза на държавата,тъй като в мотивите производството е по ЗОДВПГ. Въпреки ,че липсва вписано в диспозитивите за дължими 3 лв. ДТ в случай на служебно издаване на Изпълнителен лист са издадени такива .,за да станат ДТ публични.За целта ТАЙНО ,без допълнителен съдебен акт диспозитивите на решенията са разширени ,като е ДОБАВЕНО в ИЛ й ДТ от 3 лв .,което е извън очертанията на диспозитива.Вместо възпроизведен в тях буквалния препис на диспозитива а именно ,в полза и сметка на съда 4%ДТ на осн.чл.78,ал.6 от ГПК.

  Въпреки ,че Изпълнителните листи не са в полза на АДВ-Националната Агенция за приходите Враца , съда ,ги изпраща за принудително събиране,.-където незаконно образуват изпълнителни дела №№№21938/02г.,26436/02,58/10г

  В тях липсва вписано чл.10 ал.2 от ЗОДВПГ, в полза на държавата , ,Но,чрез опис и възбрана на недвижим имот сумата в размер на 19 хил. лева незаконно е събрана и преведена от публичния изпълнител на ВСС, нямащ правоотношения с нас в исковото и изпълнителните производства. 2. 10
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  6
  -3  До автора на коментар 9:  Правя разлика между психично заболяване и невменяемост и зададох въпроса си тъкмо защото не съм "специалист в доктрината" :)

 3. 9
  do 6 | нерегистриран
  6
  -1

  Не, не е! И би трябвало да го знаете, като специалист в доктрината...

 4. 8
  *********************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 7
  | нерегистриран
  8
  -4
  До коментар #6 от "zdravka.kalaydjieva | нерегистриран":


  Депресията не е ли психическо заболяване?  Не.

 6. 6
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  9
  -7  Депресията не е ли психическо заболяване?

 7. 5
  Марко | нерегистриран
  16
  -9

  Все пак има и презумпция за невиновност,а дали е вменяема или вече не е ще кажат експертите...  Според мен Деска я извъртяха с помощта на предшественика й и едно "вакло агънце",за да застроят онези две-три градинки в Младост,защитата на които я направи кмет на квартала.

  Това беше една от най-големите загуби на статуквото и явно са й "проспали вниманието" и са я "опраскали по устав"...  В тази държава,ако не си част от статуквото или негов слуга си обречен рано или късно да те опраскали,ако пречиш...

 8. 4
  | нерегистриран
  22
  -6

  Как така “за пореден път бави делото” при положение, че е първото заседание???

 9. 3
  Е да | нерегистриран
  17
  -9

  ако не бяха я хванали с подкупа, вероятно сега щеше да е на Боровец...

 10. 2
  Коментатор | нерегистриран
  20
  -9

  Кой бави делото? Кой има задължение да връчи обвинителния акт в законовия срок? А?! Някой май няма интерес това дело да тръгне. Иванчева едва ли е този някой.

 11. 1
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.