Десислава Иванчева светнала като коледна елха

Десислава Иванчева светнала като коледна елха

На близо едночасов брифинг днес ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев изнесоха подробности по случая с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която вчера бе задържана с подкуп в центъра на София при акция против корупционните практики.

"Досъдебното производство е образувано през февруари, като проверката е извършвана от прокурор още през декември и касае многобройни сигнали от различен характер за неправомерни действия в община "Младост" и в частност на кмета Иванчева", заяви в началото на брифинга Иван Гешев и благодари на колегите си от КПКОНПИ и МВР, с които съвместно са извършили действията по залавянето на Иванчева.

В хода на досъдебното производство КПКОНПИ е събрала информация за още едно лице, което е строителен предприемач. Човекът години наред не живеел в България, но се завърнал и искал да осъществи голям инвестиционен проект в "Младост". По думите на Гешев кметицата умишлено бавела придвижването на документацията за започването на строежа на два големи обекта, които въпросният строителен предприемач искал да реализира, след като имал и налична заповед за изменение на устройствения план. За да задейства строежа Иванчева поискала общо 500 000 евро от предприемача.

"Накрая човекът получава обаждане, в което му се казва, че цената за разрешаването на този проблем е 20 евро на кв. метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро. Уточнено е сумата да се дава на вноски от по 70 хил. евро, като след първата вноска ще започне придвижване на документите", обясни Гешев и допълни:

"Този човек е със съвсем различно мислене. Той няма този български манталитет да оправя проблемите си "под масата".  Предмет на досъдебното производство е, бих употребил термина – изнудване в житейския смисъл на думата. Върху лицето е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума. Той не е от този тип хора, които се поддават на такъв тип натиск. Свързал се е с колегите от "Антикорупция" дадена ни беше тази информация, той беше разпитан. За нас не беше новост, защото имахме и други сигнали за подобен подход от тази община. Под маската на това, че се бори за правата на хората, в крайна сметка се оказа, че кметицата преследва чисто лични интереси. Начинът обикновено е следният: с години се бавят определи преписки и не се решават определени проблеми, с определени цели", заяви прокурор Гешев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура обясни, че след като човекът е свидетелствал за случилото се пред съдия е започнала и употреба на специални разузнавателни средства, за да се научат подробности около срещата за предаването на парите. Предприемачът лично осигурил сумата за първата вноска – 70 000 лв. , тъй като прокуратурата не разполагали с такива пари. В случая парите са били белязани. "Започна едно чакане за получаване на сумата - чакахме около 20 дена. Говоря за организация, която включва над 100 човека. Някои от нас не са се прибирали изобщо. Определят се няколко срещи, които не се случват поради различни причини. Последният ден, когато се случи всичко беше определена среща между кметицата, зам.-кмета на "Младост", посредник, който е бивш кмет на общината и съответното лице, което е изнудвано", поясни ръководителят на Специализираната прокуратура.

Той поясни още, че кметицата сама е обявила мястото на срещата. Първоначално е било обявено друго място, но по-късно се разбрало, че там циркулират много хора от общината. След като предприемачът предал парите на посредника, той се срещнал с Иванчева в кафене в близост до "Кристал". "Той се свърза с кметицата, пиха кафе 2 часа, посредникът си взе 14 хил. евро, което е неговата част. Взе си парите и тръгнаха в различни посоки. Ние изчакахме съзнателно, да не ги задържим там, защото щяхте да ни питате защо задържаме невинна жена, която се е срещнала с човек, който държи пари в себе си.  Ние задържахме посредника и веднага се предприеха действия по спиране на служебния автомобил на кметицата. В момент в който сме успели да я настигнем, наблизо чакаха следователи, групата Кобра за задържане, химик, физик, фотограф. След като и посредникът беше задържан двете групи отидоха и започнаха действие по НПК. В посредника бяха намерени 14 хиляди, описани по номера", заяви Гешев.

Така в кметицата на "Младост" отишли останалите 56 хил. евро. "Държахме я на място, за да види какво става при претърсването на колата, така й гарантираме правата и да не може да каже, че сме подхвърлили парите", каза Иван Гешев.

Той обясни още, че след като Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са били въведени в министерството на спорта е започнал обиск. Гешев отвърна иронично и на някои спекулативни теории по случая, тиражирани в последното денонощие от някои медии. "Няма как да ми кажат, че някой им е подхвърлил нещо. Всички следователи бяха с ръкавици. Двете задържани, при освидетелстването, буквално светнаха като коледни елхи. Тоест има доказателства, че са пипали парите", каза Гешев.

При претърсването на кабинета на Иванчева са били намерени стотици забавени преписки, които седят в кабинета й с месеци. "Мястото им не е там. Те са бавени, казвано е, че са изгубени, по този начин се стига до там, че се спират инвеститори клас А, които не могат да осъществят законно работата си - това за мен е изнудване.  Това е стандартен подход в тази община. В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки. Освен, че се иска застрояване, се иска и тези дейности да бъдат извършени от една конкретна фирма", допълни Гешев.

Продължителността на действията на разследващите, според Гешев, е съобразена напълно с предвидените в българския Наказателно-процесуалния кодекс процедури.

От своя страна председателят на КПКОНПИ потвърди, че действително сигналът е подаден при тях от човек със строителен бизнес, живял и работил дълго време в чужбина. "Човек, който явно има друг манталитет и мислене, човек, който иска нещата да се променят", заяви Георгиев.

"Ние установихме и други лица, които също са били изнудвани, чисто житейски, за даване на определени суми, за да им започнат нещата. Аз лично, разбира се, като бивш прокурор, мога да дам оценка - перфектна работа. Перфектно сътрудничество. Документирано е изцяло неправомерното поведение на Иванчева и Петрова. Документирани са множество срещи има множество СРС-рта за мен лично са събрани голям обем от годни доказателства, които трябва да са достатъчни, за да убедят съда, че наистина има извършени престъпления", поясни Георгиев.

Неколкократно Иванчева действала много предпазливо, отлагала, пазела се в разговорите по телефона. "Наистина се свърши много добра работа, изключително професионално се действаше от всички институции. Имаше притеснение, докато най-накрая вчера бяха предадени парите. След като отидоха в колата на кметицата, имаше обаждане от посредника до изнудваното лице. Той му каза: "Всичко е наред. Вече няма да бъдеш притесняван". След като се разделиха, той беше задържан в градинката пред Народния театър, а Иванчева на кръстовището на "Гурко" и "Васил Левски"", заяви Георгиев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура уточни, че към момента работното обвинение за Иванчева, заместничката й и посредника е по чл. 302а от Наказателния кодекс – подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Наказанието, което е предвидено в закона за такова престъпление, е от 10 до 30 години затвор, конфискация на част или цялото имущество и отнемане на права. Гешев уточни, че е възможно по-късно на тримата да бъдат повдигнати обвинения за организирана престъпна група и пране на пари.

Още по темата

Петима с обвинения за незаконно превеждане на мигранти от Турция през страната

Предишна новина

Главният инспекторат към Министерския съвет стартира проверки по сигнали на граждани за неправомерно изисквани свидетелства и удостоверения

Следваща новина

Коментари

38 Коментара

 1. 38
  ***************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 37
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #17 от "Deja Vu | нерегистриран":
  Десислава Иванчева плащала на тролове!  Това "съждително умозаключение" може да го роди само тиква а ла Гешев!  Виж ФАБ или Шиши - да. Ама ... ходи си оправи прическата, БРЕ човек!

  Е, то не е трудно да се разбере по броя на щатните тролски цъкания. По една случайност бройката на плюсовете и минусите в полза на фризьорката удивително съвпада с щатната активност на бойкаките.  Тъй че е ясно кой стои зад кампанията в защита на честната като един претцедател фризьорка и останалото. Ясно е, че парите не са били само за нея. Вече се разбра къде е отчитала другата част.

 3. 36
  правната неграмотност и непознаването на закона | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #33 от "Re: | нерегистриран":
  Това сравнение с Господа наш ... много ми хареса!  Щом дотук я докарахме, та една Иванчева да е сравнима с онзи, който проля кръвта си, и предаде на баща си - телесата си, то значи Гешев и с-ие имат ТАЛАНТ!  Ха ха ха ха ха ха.

  светнала като коледна елха и била за разпъване на кръст и заковаване като Христос с гвоздеи на ръцете и краката. Всяка прилика с нашият Господ Иисус Христос не е случайна, единствено и само, заради неправомерните юридически действия на една организация, която включва над 100 човека - според безсмислените и вредни обяснения, изпъстрени с паразитните паразитни думи и звукосъчетания „хъм”,„ъъ“, „аа”,„еми”,„ами”, и тям подобни на Гешев! Липсата на подходящи думи показва липсата на речник в комбинация с изумителна правна неграмотност, която неграмотност явно не е само правна. Двете задържани, при освидетелстването, буквално светнаха като коледни елхи. Тоест има доказателства, че са пипали парите", каза Гешев. Апропо Гешев, коледната елха в християнство и православието е свързана с празнуването на Рождество Христово. Определяйки в чл. 13, ал. 3 източноправославното вероизповедание за традиционна религия в Република България, с тази разпоредба конституционният законодател отделя специално внимание на Българската православна църква. Гешев, първо научи заповедите: не прелюбодействай, не убивай, на кради; не лъжесвидетелствай; не обиждай… (срв. Марк 10: 19). Не обиждай източноправославното вероизповедание, не обиждай традиционната религия в Република България, не принизявай на своето ниво светлината на коледната ни елха. Както е имал вече повод да посочи Конституционният съд, „традиционността на източноправославното вероизповедание изразява културно-историческата му роля и значение за българската държава, както и актуалното му значение за държавния живот”. (Решение № 2 от 1998 година по конституционно дело № 15 за 1997 г.) Не принизявай хората на своето ниво, когато не успяваш да бъдеш на тяхното.

 4. 35
  Ново 20 в сутрешния блок на сутрешно кафе в БНТ-е | нерегистриран
  3
  -2

  Парите не били в кашон(че), а увити в хартия от бившия кмет на община Младост.  Иван Гешев

 5. 34
  Ювелири, бисери и перли в короната на селския Цар! | нерегистриран
  7
  -3

  Прокуратурата може да има много пропуски, но е поставена в условия на борба с хитри, богати и нагли адвокати, които използват всички вратички на надупчените ни като сирене закони, приети с оглед да облагодетелстват престъпниците.  Иван Гешев

 6. 33
  Re: | нерегистриран
  2
  -4
  До коментар #24 от "светнала като коледна елха и била за разпъване на кръст и заковаване като Христос с гвоздеи на ръцете и краката. | нерегистриран":
  На близо едночасов брифинг днес ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев изнесоха подробности по случая с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която вчера бе задържана с подкуп в центъра на София при акция против корупционните практики. Министерският съвет пак ще съобщи:

  България трябва да плати нови обезщетения по решение " коледна елха срещу България" на ЕСПЧ....

  Това сравнение с Господа наш ... много ми хареса!  Щом дотук я докарахме, та една Иванчева да е сравнима с онзи, който проля кръвта си, и предаде на баща си - телесата си, то значи Гешев и с-ие имат ТАЛАНТ!  Ха ха ха ха ха ха.

 7. 32
  Какъвто и коментар да се напише | нерегистриран
  3
  -2

  Светнахте ли се? Будали с будалите на агент Буда!

 8. 31
  Освен че са безсмислени и вредни, паразитните думи на Гешев са и прилепчиви. | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #24 от "светнала като коледна елха и била за разпъване на кръст и заковаване като Христос с гвоздеи на ръцете и краката. | нерегистриран":
  На близо едночасов брифинг днес ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев изнесоха подробности по случая с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която вчера бе задържана с подкуп в центъра на София при акция против корупционните практики. Министерският съвет пак ще съобщи:

  България трябва да плати нови обезщетения по решение " коледна елха срещу България" на ЕСПЧ....

  чл. 7 от родната Конституция – „Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица“. от парите на данъкоплатците заради калпаво ...Изводът от този коментар е само един - правителството ще продължава да плаща някому с нашите пари за безнаказаните грешки на родните съдии и прокурори, следователи, групата Кобра за задържане, химик, физик, фотограф. Справедливо ли е всички данъкоплатци да плащат за подобни обезщетения по осъдителни решения на ЕСПЧ и по ЗОДОВ ? Справедливо ли е всички данъкоплатци да плащат за организация, която включва над 100 човека. Да плащат те, с дисциплинарно уволнение и пари от джоба си....Колко още ще ни струва нарушаването на човешките права, неспазването на върховенството на закона и нарушението на международни договори? Крайно време е всички които вкарват държавата в разходи заради загубени дела в Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург и по ЗОДОВ да се простят с кариерата си и да плащат парите от джоба си. Според необоримата презумпция завещана ни от римското право, незнанието на фактите би могло да е оправдание, но не и незнанието на законите. Основополагащ принцип в правото е принципа Ignorantia juris non excusat, респективно Ignorantia legis neminem excusat, което от латински се превежда като непознаването на закона не освобождава от отговорност или непознаването на закона не извинява никой. Това е основополагащ принцип на правото под формата на законова, необорима и обща презумпция съществуваща от самото зараждане на идеята за право в древността. Презумпцията е въведена най-вече с оглед на правната сигурност и възможността да се подсигури правоприлагането, тъй като в правото се предполага, че правните субекти знаят законите и поради това незнанието на закона не ги оправдава при извършване на неправомерни действия. Тази основополагаща презумпция има непосредствено практическо значение. При правоприлагането, изхождайки и опирайки се на нея, правоприлагащият орган е длъжен да я отчита и зачита в действията си по реализацията на наказателната отговорност на дееца и в актовете си имплицитно. http://www.legalworld.bg/70653.bylgariia-triabva-da-plati-novi-927-400-lv-obezshteteniia-po-pet-resheniia-na-espch.html

 9. 30
  Не обикновен фашизъм, а обичаен PR | нерегистриран
  6
  -4

  Дотук в цялата тази показна "акция" естествено срещу "бича" на нашето време не видях и капка оригиналност, камо ли креативност!  Цялата бутафория се характеризираше както винаги:  1. С много шум и показност, които през м.май има голяма вероятност да се окажат за нищо.

  2. С нарушаване на права, което както винаги остава без последствия в наказателно, понеже то в П и нож и хляб.

  3. С целенасочен политически удар срещу врага, под булото "борба срещу корупцията". Лозунги. Много.

  4. Със задната мисъл /както винаги/ за "хляба". Понеже "под прожекторите" е видно, че не бачкаме. А папкаме и много, ама много искаме и при това не само за дрехи. През бюджета и от народа. А той мърша.

  5. С обичайните изхвърляния характерни за Аслан. При всяко "ново начало" на бардака.

  6. С омръзналите на всички физиономии на "стари каки". До втръсване. И до повръщане.  ps. Е, по каква логика да очаквате нещо друго?

 10. 29
  ... | нерегистриран
  11
  -5

  Този забравен милиционерски термин "Свети като коледна елха", се използваше в милицията, когато имаше едно време мероприятие "Капан". Явно Гешев, за да се подготви за пред медиите, си е прочел записките.

 11. 28
  Росене, кажи си! Съобщи имената на общинарите-брокери. | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #16 от " | нерегистриран":
  Съдейки по тролската активност и дългите им и по правило напълно безсмислени словоблудства явно тези пари не ще да са били само за кметицата, а е щяла да плати подобаващ "данък", който пък е необходим освен за всичко друго и за издръжка на троловете.

  По-скоро кметицата е само лице за показ и бушон за изгаряне, а бившия кмет като по-врял и кипял в тези работи ще е по-близо до истинския бенефициент на парите. Та беше интересно да се спомене кой е и от коя партия е!

  Съгласно чл. 205, ал. 1 от НПК: “Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган”, във връзка с чл. 294, ал. 1; чл. 302а и чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 от Наказателния кодекс(НК) – за предложен подкуп в особено големи размери. Чрез национални медии, на 09.09.2011 г., в публично изявление в Пловдив, Цветанов разказа как Плевнелиев прикрил подкупни общинари, които през 2007 г. му поискали подкуп от половин милион евро, за да придвижат проекта за Бизнес-парк в гр. София. Тогава Цветанов си спомни как като научил за случая, посъветвал Плевнелиев да подаде сигнал в полицията срещу общинарите, но той се отказал.

 12. 27
  Ужас и безумие | нерегистриран
  21
  -6
  До коментар #20 от "RIP | нерегистриран":


  НЕ, не плаща - назначава ги! Почти 50-ина души назначи тая фльорца откакто е кмет от 2016г. насам и тия всички "благодарни" клакьори ги видяхме днес пред сградата на района да плачат и се вайкат за благодетелката си-корумпарка.

  Срамно и долно е подобно използване на т.нар. "народна енергия" на протеста за лично благоддетелстване.

  Малкото наивници между палячовците на площада ще разберат после, че са употребени от Глиганчева и сие! Жалко...

  В интерес на истината не съм от "Младост".  До момента, Иванчева ми се струваше твърде неадекватна и некомпетентна. Определено не ми беше симпатична. Сега, благодарение на нашите "храбри борци" срещу Иванчева и такива като нея ... тя ми стана леко симпатична. Не че и съчувствам. Просто се прехвърли мярата не само на НПК и въобще закона, етиката и морала, а на глупостта нечовешка! Засега само стърчат конци по шевовете:  1. Пари в пачки в кашон на задната седалка

  2. Съвсем спокойни

  3. В служебната кола, която била отворена и на паркинга на СОС-а непосредствено преди това

  4. Светнали. Ми ще светнат, ако фосфорициращото вещество е намацано целенасочено не само по парите, ами по волана, дръжките на вратите

  5. Няма отпечатъци по парите

  6. Мангизите били броени на булеварда пред всички демонстративно

  7. Пострадал бизнесмен клас А

  8. Подкупващият, неизвестно защо, не е с обвинение за активен подкуп 13. 26
  Щом и правният слепец видя, че прехвърлиха границите | нерегистриран
  11
  -3
  До коментар #24 от "светнала като коледна елха и била за разпъване на кръст и заковаване като Христос с гвоздеи на ръцете и краката. | нерегистриран":
  На близо едночасов брифинг днес ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев изнесоха подробности по случая с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която вчера бе задържана с подкуп в центъра на София при акция против корупционните практики. Министерският съвет пак ще съобщи:

  България трябва да плати нови обезщетения по решение " коледна елха срещу България" на ЕСПЧ....

  По отношение на ареста на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера.

  Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, въпреки че е магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Както е казал нашият Господ Иисус Христос: „Оставете ги, те са слепи водачи на слепци; ако пък слепец слепеца води, и двамата ще паднат в ямата".

 14. 25
  | нерегистриран
  21
  -5

  Прекалено, ама прекалено пренавит арест.

  Прекалено много застраховки/като имам толкова обилни ВДС / СРС защо е така важно парите да се плеснат на шосето и заподорзяното лице да стърчи 5 часа- да види, да не може да каже, че са подхвърлени/.Ами има начини да се документира без съмнение, вервам.Очакваме признание?

  С кашон пари под мишница посред бял ден от кафенето към колата. Отворили са кашона в кафето? Носили са си кашона от вкъщи?Документирано е носене на кашончето?

  100 спец,, казват, заети със случая.Срещата вероятно е била контролирана.И адуио, надявам се.Наблюдавали, ама не задържалии непосредствно при предаването и приемането .Защо?

  Мистериозен международен инвеститор клас А" чака процедура – да се обяви изменение на ПУП 1 г.И въобще чака разни неща, която не зависи много от кмета на района, клас Б....

  Интересен посредник.Покаял се вероятно.

  и пр.въпроси..

  Абсолютно възможно е да става дума за реална корупционна схема/ зорлем надарен, няма такова понятие/, просто има неща, които не са на място в постановката или обстановката, както биде разиграна.Кофти, ако сме закона и сме морално прави, пък толкова ни вярват...

  П.П. Добронамерен съвет: не бива да се говори така цинично за разни „ еврейски съвети“ от телевизията, също и на маса не бива, ако представляваш държавата.

  П.П.2 Арестът си остава покъртително срамотен.

 15. 24
  светнала като коледна елха и била за разпъване на кръст и заковаване като Христос с гвоздеи на ръцете и краката. | нерегистриран
  16
  -4

  На близо едночасов брифинг днес ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев изнесоха подробности по случая с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която вчера бе задържана с подкуп в центъра на София при акция против корупционните практики. Министерският съвет пак ще съобщи:

  България трябва да плати нови обезщетения по решение " коледна елха срещу България" на ЕСПЧ....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.