Десният Светослав Малинов заедно със Сергей Станишев срещу Орбан


Решението на Европейския парламент да започне наказателна процедура срещу Унгария е "дребнаво отмъщение (срещу Унгария) на политиците, подкрепящи имиграцията". Това заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Унгария ще търси законови средства, за да оспори решението на евродепутатите, което по думите на министъра е било взето "по измамен начин" и в противоречие с европейските договори, защото не били взети предвид гласовете на въздържалите се и това променило общата картина на гласуването. "Решението да бъде осъдена Унгария и унгарския народ беше взето в момент, в който ние, унгарците, доказахме, че миграцията не е необходим процес и е възможно тя да се спре", подчерта Сиярто.

Във вторник унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че срещу Унгария се провежда наказателна акция заради твърдата й позиция срещу имиграцията.

Европейският парламент одобри доклад, в който се отчита постоянна заплаха за върховенството на закона в Унгария. Докладът подкрепиха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха. Подобен доклад ЕП изготвя за първи път. Документът е стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. В приетия днес доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, които предизвикват тревога. Сред тях са конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правата на хората от малцинства; основните права на мигрантите.

Ето как са гласували българските евродепутати:

За процедурата срещу Унгария: Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ), Сергей Станишев (БСП/ПЕС) и Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП).

Против: Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР), Николай Бареков "Презареди БГ/ЕКР), Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Владимир Уручев, Емил Радев, Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Момчил Неков (БСП/ПЕС).

Въздържал се: Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

Негласували: Неджми Али (ДПС/АЛДЕ), Петър Курумбашев, Георги Пирински (БСП/ПЕС).

Издирват брат на депутат от БСП, избягал в Чехия с много пари

Предишна новина

ВСС планира 17% по-високи заплати за магистратите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.