Деветокласници от Несебър получиха съвети за предпазване от престъпления в интернет

Деветокласници от Несебър получиха съвети за предпазване от престъпления в интернет

Деветокласници от Несебър се включиха в кампанията на Апелативна прокуратура – Бургас, която има за цел да разясни на ученици как да не стават жертва на престъпления в интернет, съобщиха от държавното обвинение.

На учениците от СУ,,Любен Каравелов" в града бе изнесена лекция, по време на която децата научиха как да реагират,  ако в контакт с тях влязат педофили или други зложелатели  в мрежата. Говорителят на Апелативна прокуратура –Бургас каза на децата, че изключително бързата скорост на интернет  в България предоставя все по - голямото присъствие на престъпници в нашата страна. Тя посочи, че киберпрестъпленията са на трето място в класацията на Европол по най-често случващите се в  Европейския съюз. Прокурор Стефанова описа психологическия профил на педофила и начините, чрез които той  примамва жертвите си. Тя запозна учениците с възможностите за подаване на сигнал във всяка прокуратура при случаи на кибертормоз.

На аудиторията бе показан и специално създаден филм, който нагледно демонстрира как ученици биват примамвани да споделят свои снимки с непознати, а по - късно децата биват изнудвани за пари или са принуждавани да се срещат лично с педофили.

Инспектор Николай Стоянов от Икономическа полиция посъветва учениците винаги да проверяват профила в социалната мрежа на човекът,  който иска да се сприятели с тях. Броят на общите им приятели, снимките в дадения профил и активността в него са от изключително значение при избора да бъде приета или не дадена покана. Инспектор Стоянов  добави, че при  случай на кибертормоз съдържането на проведената  кореспонденция трябва да се съхрани, тъй като по този начин се улесняват провоохранителните органи при разкриване на извършителя. Неговите думи бяха подкрепени от инспекторът  от ДПС при РУ - Несебър Димо Димов, който препоръча на децата да внимават с написаното от тях в мрежата, тъй като то винаги оставя следи и никога няма как да бъде изтрито завинаги.

Представителят на Община Несебър Красимира Тодорова съобщи на децата, че трябва да се възползват максимално от опциите за защита на профилите им. Тя посъветва учениците да не разкриват паролите си при никакви обстоятелства. Психологът Румяна Костова подкани децата  да имат пълно доверие на техните родители и учители, ако ученик стане жертва на зложелатели.

Основен организатор на проведената лекция бе съдия Мария Берберова  от Районен съд – Несебър. Тя също се обърна към учениците и им разясни какво предвижда българското законодателство като санкция за такива престъпления. Съдия Берберова призова младежите да се отнасят с отговорност и разбиране към сериозността на онлайн рисковете.

Заради липса на интегритет, четирима магистрати са предложени за дисциплинарно наказание

Предишна новина

Народното събрание прие поправки в ГПК

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.