Девойка подтикна приятеля си да се самоубие


"Трябва да го направиш, Конрад". "Не може да разсъждаваш за това, трябва просто да го направиш". "Ще го направиш ли днес?" Това са само част от стотиците съобщения, получени на телефона на 18-годишния Конрад Рой. Тези няколко следват едно след друго - те са изпратени от негова 17-годишната приятелка - Мишел Картър - през юли 2014-а.

А "онова", за което се говори в съобщенията - е самоубийство. На следващия ден след получаването на тези съобщения - на 13 юли - тялото на Конрад е намерено в личния му автомобил Ford F-150 на паркинг пред магазин, отдалечен на около 70 км от дома му. Момчето се е задушило от изпаренията на изгорелите автомобилни газове. В колана на панталоните му е намерен мобилния му телефон.

Тази седмица съдът разглежда делото срещу 20-годишната вече Мишел Картър по обвинения за подтикване към самоубийство. Според обвинението, когато Рой е изразил съмнения дали да отнеме живота си, Картър го е посъветвала по телефона да го направи. Мишел дори е слушала как той е крещял в предсмъртна агония в колата, задушавайки се от смъртоносните газове. По-рано същата сутрин Конрад оставя майка си у дома и се озовава на отдалечения паркинг. Там той се обажда на Картър и говори с нея повече от 40 минути. Явно, в един момент той излиза от автомобила си, уплашен от вероятността да умре от задушаване, но изглежда тя го е посъветвала да се върне обратно в колата и да продължи започнатото.

"Тя му се е подиграла, когато той е решил да забави смъртта си", заявява обвинението пред съда в Бристол, където се разглежда делото. "И го е принудила да се върне в колата". Защитата обаче напомня, че все пак става дума за самоубийство, а не за убийство. Според адвоката на Картър - Джоузеф Каталдо, събитията са се стекли по различен начин във фаталния ден. Той описва Рой като сериозно депресиран заради развода на родителите си и като жертва на физическо и емоционално насилие. Адвокатът също така подчертава, че момчето е планирало да отнеме живота си от години.

Пред съда Каталдо казва и, че младият мъж е търсил в интернет начини за самоубийство и посочва, че Мишел Картър се е опитала да го насочи към специализирана помощ, преди да се стигне до фаталните съобщения. Каталдо посочва и че и тя самата се е борила със собствените си страхове и проблеми. "Това е бил негов избор. Тя не е причинила смъртта му".

Съдът е изправен пред особен казус и вероятно дори пред законов прецедент, защото няма точка в наказателния кодекс на Масачузетс, която да регламентира какво се прави в случай, че някой подтикне друг към самоубийство. Изобщо престъпление ли е да кажеш на някого да се самоубие? "Ти си готов и подготвен. Всичко, което трябва да направиш, е да пуснеш двигателя и ще бъдеш свободен и щастлив" - такова съобщение също е пратила Картър, според обвинението. "Не отлагай повече", пише му тя. "Без повече чакане". "Ако пуснеш 3200 ppm (измерване на концентрация - бел.ред) въглероден окис за пет или десет минути, ти ще умреш до половин час. Губиш съзнание без болка. Заспиваш и умираш"... Кондрад е имал трудно тийнейджърство и вече е опитвал самоубийство през 2012-а със свръхдоза лекарства, според показанията, дадени пред съда от майка му Лин Рой. Тя свидетелства, че след като е започнал да взема антидепресанти и е тръгнал на психолог, психическото здраве на сина й се е подобрило значително.

Лин подчертава още, че нейният син никога не е говорил за отношенията си с Картър и тя не ги е виждала заедно. В деня на смъртта му, тя е отишла на плажа с Конрад и неговите сестри. Той се е смеел и забавлявал. "Изглеждаше добре", казва тя, въпреки че на кръстосания разпит по-късно жената добавя, че синът й е изглеждал "угрижен". В месеците след смъртта на Рой, Мишел Картър е публикувала спомени за него във Facebook, наричайки го "ангел".

През септември същата година тя дори организира благотворителен турнир по софтбол, събирайки 2300 долара от благотворителност на негово име. Но Мишел организира събитието в град, отдалечен на километри от родното място на Рой - за това свидетелства Том Гемъл - най-добрият приятел на Конрад. Той заявява също така, че никога не е чувал името на Мишел Карър преди смъртта на Рой. Сред бруталните съобщения, разменени между двамата са още и следните: "Мисля че родителите ти знаят, че си в наистина лошо положение... Знаят, че ще направиш това, за да си щастлив и мисля, че ще го разберат и приемат. Те винаги ще те носят в сърцата си". "Ауу. Благодаря, Мишел", пише й той обратно.

Прокуратурата разследва повредени преди 2 г. защитени скали край Созопол

Предишна новина

В Чехия приеха закон, забраняващ развъждането на животни за кожи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.