Диктатура на малцинството 2

Диктатура на малцинството 2
Съдебната палата в Благоевград

Преди десет дни мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие решение да не се преекспонира недоволството на осем наказателни съдии от Окръжен съд – Благоевград, свързано с дейността на административния ръководител на съда. Във връзка с писмото на магистратите, кадровият орган реши да възложи на председателя на Софийския апелативен съд (САС) извършването на проверка на съда в Благоевград. Мнозинството мотивира решението си с аргументите, че темата изобщо не следва да се разглежда от кадровия орган, защото решението на повдигнатите въпроси е от компетенцията на атакувания председател и на Общото събрание на съда. Така, въпреки желанието на председателстващия заседанието Лозан Панов да се стигне до изслушване на недоволните съдии, предложението му бе отклонено.
 
Проверка на "Правен свят" установи, че решението на "бунтарите" магистрати да пишат до ВСС било скрито от останалите 19 съдии от Благоевградския окръжен съд (БлОС), които научили за казуса от медиите. Председателят на съда Катя Бельова също научила от журналистически публикации за атаката срещу нея и едва след като председателстващият Съдийската колегия Лозан Панов бе внесъл апокрифното писмо за обсъждане от кадровия орган. Фактологията говори за преднамереност в действията на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), което не е изненадващо, ако се съди по отпора, който близкият до Панов Съюз на съдиите в България (ССБ) и персонално неговият председател и бивш кадровик Калин Калпакчиев демонстрираха при избора на съдия Бельова за административен ръководител преди две години.
 
Нещо повече - с включването на писмото на по-малко от 1/3 от съдиите в Благоевград в дневния ред на Съдийската колегия Панов предпочита да "заобиколи" ЗСВ и да толерира опитите за налагане на "диктатура на малцинството", при която малка група съдии, с изразени политически пристрастия и водени от властови амбиции, провокират напрежение и атакуват неудобни административни ръководители, без да имат легитимното основание за това, например - подкрепа на мнозинството от Общото събрание на съответния съд. Подобен сценарий бе разигран преди месеци и при опитите на група съдии от Софийския градски съд (СГС) да саботират решението на кадровия орган за избирането на нов ръководител на най-големия окръжен съд в страната.
 
Председателят на Окръжен съд – Благоевград Катя Бельова отказа да коментира пред "Правен свят" персоналните атаки срещу нея, с мотива, че с решение на Съдийската колегия от 5 март 2019 г. е назначена проверка, която ще се извърши от председателя на САС по реда на чл.106, ал.1, т.7 от ЗСВ. Освен това, Бельова не е била надлежно запозната с писмото на осем от общо 27 съдии, а неговото съдържание не е било обсъдено и с останалите магистрати. Бельова не пожела да коментира и как си обяснява факта, че въпроси от компетентността на административния ръководител на съда се оказват внесени от председателстващия заседанията на Съдийската колегия за обсъждане от кадровия орган, без преди това писмото на недоволните съдии да е било препратено по компетенция на председателя на САС, каквото всъщност решение прие Съдийската колегия при разискването на точката.
 
Извън мотивите на Лозан Панов да настоява за публично изслушване на съдии, без дори да е потърсена позицията на атакувания административен ръководител, без да има и становище на Общото събрание на съда в тази посока, писмото на недоволните магистрати повдигна няколко въпроса, на които "Правен свят" потърси отговорите в разговор със съдии от БлОС.
 
По въпроса - защо дежурства дават само съдиите от Наказателното отделение - законодателят е заложил специализация на магистратите по материя – съдиите от Наказателно отделение разглеждат наказателни дела, тези от Гражданското отделение - граждански и търговски дела. По изключение, когато има свръх натовареност в някое от отделенията, практиката допуска съдия да даде дежурство в друго отделение. В БлОС няма данни за прекомерна натовареност на наказателните съдии, което е причината да не се налага прибягване до изключението - граждански съдии да дават дежурства по наказателни дела.
 
По въпроса за временното отсъствие на ръководителя на Наказателното отделение поради отпуск по майчинство, става ясно, че неговите правомощия са възложени на друг магистрат, а при негово отсъствие, те се поемат от дежурния за деня съдия от отделението.
 
По въпроса за Общото събрание на БлОС: Оказва се, че няколко седмици преди да пишат директно до ВСС, очевидно с идеята, че Лозан Панов ще се опита да преекспонира казуса, част от недоволните магистрати не са присъствали на проведеното Общо събрание на Благоевградския съд, на което е можело да поставят въпросите, които ги интересуват. Благоевградски магистрати посочиха, че Общото събрание се е провело на 18 януари 2019 г. и на него са присъствали 4-ма от общо 11 наказателни съдии. Шест от наказателните съдии, макар и да са били на работа, не са пожелали да се явят, а един е бил в отпуск, но месец по-късно отправят писмо до ресорната колегия на ВСС. Общото събрание е проведено с необходимия кворум, което става ясно и от заседанието на Съдийската колегия на 22 януари 2019 г., на което са обсъдени приетите решения от благоевградските магистрати. Самото ОС е свикано по указание на Комисията по атестиране и конкурсите на ВСС.
 
Казусът с Окръжния съд в Благоевград със сигурност ще има своето развитие, най-малкото, защото предстои да станат ясни резултатите от проверката на председателя на САС. На този етап може да се заключи, че подобни казуси, като повдигнатите в писмото от осемте съдии, със сигурност съществуват и в други окръжни съдилища, ако не и във всички, но това далеч не означава, че за всяко недоволство трябва да се занимава кадровият орган. Освен, ако с подобни действия не се преследват други, недотам легитимни цели. Що се отнася до действията на председателстващия Съдийската колегия, те за пореден път доказват наличието на зависимости на Лозан Панов, които вредят на управлението на съдебната система и ерозират доверието в правосъдието.
 

Още по темата

Втора присъда за бившия шеф на предизборната кампания на американския президент

Предишна новина

ОС-Шумен представи филм, симулиращ съдебен процес, пред ученици от града

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  По протестърски, нали? | нерегистриран
  16
  -4
  До коментар #8 от "Тита | нерегистриран":
  Направете анонимна анкета и тогава ще разберете колко човека подкрепят председателката

  и защо трябва да я подкрепят? Да не би те да са я избрали на косомолско събрание?

 2. 8
  Тита | нерегистриран
  7
  -9

  Направете анонимна анкета и тогава ще разберете колко човека подкрепят председателката

 3. 7
  | нерегистриран
  6
  -6
  До коментар #1 от "shadow of the eagle | нерегистриран":
  Преправен свят, 8 съдии от 24, колкото са обявени на страницата на ОС Благоевград си е точно 1/3, освен това в тези 24 влизат председателя и заместниците му както и 2 мл.съдии. Иначе казано като изкарате от 24 тримата ръководители и двамата младши, които не са несменяеми и атестирането им може да пострада остават 19 съдии и от тях 8 са подали писмото.

  И не са ли малцинство както и да ги смяташ?!

 4. 6
  Езоп | нерегистриран
  22
  -9

  До там води "реформата" на Бойкикев, наречена самоуправление. Два от въпросите били в компетенциите на Общото събрание, но то не събрало кворум и не ги решило. Чия е отговорността тогава?? Държавата вече няма съд! Добре, поне, че прокуратурата не се самоуправляваща, че хептен ще я втаса.

  Но по въпроса с дежурствата са АБСОЛЮТНО ПРАВИ!! За 10 стотинки на час съдиите губят минимум 2 дни почивка! В ЗСВ няма регламентиран такъв магистратски труд, нито извънреден. Затова, ако някой колега откаже да е на повикване в почивните си дни, не виждам основанието, на което ще го принудят.

 5. 5
  Екатерина Николова | нерегистриран
  7
  -10

  С Влади Пензов няма да оставим така нещата

 6. 4
  n | нерегистриран
  9
  -5
  До коментар #2 от "До първия | нерегистриран":
  Пълна глупост пишеш човече! Щата на окръжен съд Благоевград е 27 съдийски бройки! 27! Нито повече ни по малко!

  До 2 Щата може да е и от двеста човека, но да има 150 празни места.

  До 3 Съвета който даваш отнася ли се и до начина за "борба" с мафията и корупцията, като не могат магистратите да се преборят с тях да се инфилтрират и станат част от тях.

 7. 3
  Петилетка | нерегистриран
  11
  -4

  Ей, не може да свикнете с демокрацията и това е. Ний раслите през тоталитаризма, много бързо схващаме ситуацията и сме наясно, че не можеш да победиш власт, пари и медии в един юмрук. Затова се инфилтрирайте и бъдете полезни, безмислените битки водят до жертви и от двете страни, съвсем ненужно.

 8. 2
  До първия | нерегистриран
  7
  -14

  Пълна глупост пишеш човече! Щата на окръжен съд Благоевград е 27 съдийски бройки! 27! Нито повече ни по малко!

 9. 1
  shadow of the eagle | нерегистриран
  20
  -7

  Преправен свят, 8 съдии от 24, колкото са обявени на страницата на ОС Благоевград си е точно 1/3, освен това в тези 24 влизат председателя и заместниците му както и 2 мл.съдии. Иначе казано като изкарате от 24 тримата ръководители и двамата младши, които не са несменяеми и атестирането им може да пострада остават 19 съдии и от тях 8 са подали писмото.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.