Димитър Лазаров: Правомощията над НСО са изцяло в ръцете на президента


Като директорът на НСО извърши проверка за спецохраната на Доган и Пеевски по назначение от президента, такава проверка ще се извърши и от комисията в НС, заяви в ефира на Би Ти Ви председателят на комисията за контрол на службите за сигурност Димитър Лазаров.

Трябва ли да се охраняват Доган и Пеевски не зависи от изпълнителната власт и премиера Борисов, а от началника на службата, посочи Лазаров. „Г-н президента го избираха и с гласовете на ДПС, ако не се лъжа, а дали трябва да се охраняват не зависи от изпълнителната власт. Тя е изцяло на президента“, обясни още той.

Когато се охранява едно лице си има периметър на охрана, коментира Лазаров случая от „Росенец“ с председателя на „Да, България“ Христо Иванов.

„Още в чл. 5 на закона за НСО пише, че НСО е специализирана и организирана служба към президента. Следващия чл. 6 пише, че президентът отвърждава основните структурни звена и числения състав. Чл. 7 президентът осъществява общото ръководтсво и контрол. По-нататък е записано, че президентът назначава с указ еднолично началника на службата, както и заместниците. Еднолично задължава и временните заместници. Кои правомощия да се възстановяват на президента“, цитира закона Лазаров.

Началника на службата ежегодно изпраща доклад на президента. „В закона е записано, че при непосредствена опасност може да бъдат охранявани депутати, членове на семейства на президента, на премиера на председателя на НС. Това е по оценка на комисия, която се ръководи от началника на службата за охрана, който е назначен от президента“, каза още той.

Бизнесмен твърди, че са „обрали златото му“, а Специализираната прокуратура го открива в дома му

Предишна новина

За първи път от 15 години: САЩ екзекутират трима убийци на деца

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.