Дирекция ще отговаря за връзките на министъра със съдебната власт

Дирекция ще отговаря за връзките на министъра със съдебната власт

Нова дирекция в Министерството на правосъдието ще отговаря за взаимодействието му със съдебната власт. Това предвижда проектът за нов устройствен правилник на ведомството.

Сред отговорностите на дирекцията "Взаимодействие със съдебната власт" ще е връзката на министъра с Висшия съдебен съвет. Задача на новото звено ще и връзката на министъра с всички органи на съдебната власт. Тя ще отговаря и за изпълнението на правомощията му по конкурсите за съдебни изпълнители, съдии по вписванията, нотариуси и синдици. Дирекцията ще подпомага министъра и при управлението на имуществото на съдебната власт.

В нея ще работят 22 души.

С новия устройствен правилник се възстановява Съветът по законодателство в министерството и се закрива мегадирекцията "Съдебни и други дейности". Щатът на съвета ще е от 14 човека.

Съветът ще изработва проекти на закони и подзаконови нормативни актове, свързани със съдебната система и с дейностите от компетентността на министъра. Новото старо звено ще анализира стандартите и препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, и на Консултативния съвет на европейските съдии. Съветът ще подготвя становища за конституционността и законосъобразността на проектите за нормативни актове преди внасянето им в Министерския съвет. Негова важна задача е и да участва в проучването на резултатите от прилагането на законите.

Нова дирекция "Стратегическо развитие и програми" с щат от 17 души ще е натоварена с анализа и информацията за изпълнението на показателите за напредък по Механизма за сътрудничество и оценка и ще осигурява провеждането на експертните мисии на Европейската комисия.

Досега това беше задача на дирекцията "Правосъдие, нормотворчество и проекти", която с новия устройствен правилник се закрива. Освен това звеното "Стратегическо развитие и програми" ще е задължено да анализира резултатите за страната в изследването EU Justice Scoreboard (Информационно табло на ЕС) и да предоставя информацията на дирекция "Съвет по законодателство".

"Част от дирекциите и в общата, и в специализираната администрация се разделят според възложените им функции, за да се осигури по-добър контрол и повишаване на ефективността. Обособяването на по-малки дирекции ще позволи бързина в работата на администрацията и ще повиши нивото на контрол", обясниха от правосъдното министерство.

С новия устройствен правилник общата администрация се намалява от 75 на 71 души, а в специализираната щатът нараства от 157 на 162 бройки. 

Правосъдното министерство се опасява от "корупционен натиск" при конкурса за ЧСИ

Предишна новина

Делото "Цонев, Сантиров и Попов" е емблематичен пример за провокация към подкуп

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 24
  | нерегистриран
  0
  0

  В българската изпълнителна власт няма ведомство компетентно за правата на човека. Правосъдието от години бяга от тази отговорност въпреки голямото заглавие "Права на човека" на сайта им. Явно за да влезе нещо в областта на правата на човека трябва да се произнесе съда в Страсбург.

  Това е пореден устройствен правилник, в който въпроса не се урежда.

 2. 23
  До цензурите ретроградни | нерегистриран
  2
  0

  НеПравен свят се е превърнал в най-големия пасквил, щом свободно изразени мнения се трият поголовно. Що ги криете, бе? Оставете ги да има дебат. Цензурирате, щото искате да прикриете некомпетентността на измисления министър на правосъдието. Стига сте му лизали задника! Това, което бях написал не съдържаше АМА НИКАКВИ "вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

 3. 22
  65 | нерегистриран
  1
  0

  Аре,Ице много рано започна да пишеш "втория плик-структорни и кадрови промени"! Ще бегаш ли?

 4. 21
  x | нерегистриран
  4
  -1

  Макар и да не съм фен на министъра,възстановяването на Съвета по законодателството е много хубава идея.Спира се безконтролното нормотворчество на разни адвокати,които безапелационно трябва да се изведат от тази дейност или ако остават в нея,да са в състава на съвета.И още нещо-повече професори в този съвет да има-науката си е наука,а практиката-практика!!!

 5. 20
  True Romance | нерегистриран
  4
  0

  До коментар [#16] от "Бойко, Бойко!":  Ице, стария ти работодател, подписа указа за резултата от оня десетчасов мач с предизвестен край. Твоя май ще е същия след тази риформа по въпроса за камуникациите със съдебната власт!  Иначе това за съвета по законодателството е добро, ама КОЙ ще влезе вътре? 6. 19
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 18
  Джулиано Джема | нерегистриран
  8
  0

  Не плюйте по Ицето, той толкоз си може!

 8. 17
  | нерегистриран
  17
  0

  Това вече е прекалено, Ице. Като министър на правосъдието ти пряко упражняваш председателството на ВСС и комуникацията с него. Прочети ЗСВ! А да създаваш цяла дирекция, и то с 22 човека, за да ти упражняват тази функция, която упражняваш пряко по силата на закон, това е нечувано, скандално, незаконно! И още нещо ... Какво ще режете жива плът и ще съкращавате администрацията с 10% работещи хора, за да си назначите 22 реформаторски клакьори?! Да ти имам реформите, реформаторе!

  Поретъстър, какво те промени? Парите или властта?

 9. 16
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 15
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 14
  | нерегистриран
  9
  -1

  12/Може да направи нещо човек който може и знае .Сега все едно Мунчо да иска да прави реформи

 12. 13
  Ицето се превръща не в цензор, а в | нерегистриран
  8
  -1

  До коментар [#1] от "проф. Константин Кацаров - все едно виждам възкръстналия Герджиков!":  ПОЗОР!  Защо ли сме бананова република, та нямаме контраразузнаване и власт, та да им хванат спатиите на тези! Финансирането!  Оня ден го гледам онзи олигофрен Дянков по btv! А КОЙ ни го наложи и търпя Дянков цял мандат! То е ясно и на малките деца, че тоя е шпионин на ЦРУ! 13. 12
  спрете да плюете | нерегистриран
  3
  -15

  Човекът поне се опитва на направи нещо. Какво само плюете? Очевидно е, че така не може да продължава. Трябва промяна.

 14. 11
  а след това направо в Космоса! | нерегистриран
  18
  -1

  И после една Дирекция на дирекциите към министъра да му донася за работата на другите дирекции. Реформи се правят тука, не е шега работа!

 15. 10
  контакт - без връзка!? | нерегистриран
  24
  -1

  "Дирекция ще отговаря за връзките на министъра със съдебната власт" - след прочита на това изречение следва да направим извода, че до съставянето на въпросната Дирекция, Министърът на правосъдието на държавата е бил лишен от ВРЪЗКА със съдебната власт, така ли?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.