Директива задължи МВР да води на отчет всички огнестрелни оръжия


МВР трябва да изгради национална система, която да осъществява мониторинг на всички видове огнестрелни оръжия в България. В нея трябва да се водят на отчети всички деактивирани оръжия и оръжия с халосни патрони, част от автоматичните и полуавтоматичните оръжия. Системата ще бъде свързана и с аналогични в останалите страни от ЕС.

Това е приел Европейският парламент в понеделник с поправки в Директивата за огнестрелните оръжия. Измененията са били предложени след атентатите в Париж. Затяга се контролът върху деактивирани оръжия и оръжия с халосни патрони, част от автоматичните и полуавтоматичните оръжия. Страните членки се задължават да имат съответната система за наблюдение, издаване и подновяване на разрешителни, както и да споделят помежду си информация.

И в момента според чл. 11 от Закона за оръжията и боеприпасите МВР трябва да води електронен регистър на оръжията, но разпоредбата не се спазва стриктно. Отделните дирекции не са свързани помежду си. Последната проверка на прокуратурата през 2014 г. за начина, по който се регистрират оръжия, показа драстични нарушения при водене на отчета за издадени разрешителни. Държавното обвинение установи тогава, че в полицейското управление в Свиленград например има 20 разрешителни с изтекъл срок, а полицията не е предприела нищо за отнемане на оръжията. Във Видин случаите бяха 40, в София - 23, като на 15 от притежателите не бяха известни адресите, а останалите се оказаха починали и оръжията отишли при техни наследници. В Кърджали случаите бяха 7, в Момчилград - 10.

При проверката беше установено, че служител по контрола на оръжията в Тетевен не само не притежавал компютърна грамотност, за да води електронен регистър за издадените разрешителни, но дори не бил в състояние да каже на колко души колко разрешителни за колко оръжия са издадени. В Ловеч също не бил създаден и не се водел електронен регистър. В преписките по издаване на разрешителните в Угърчин и Троян нямало данни как се извършва преценка, за да се разреши притежание на оръжие.

РАЗРЕШИТЕЛНИ

Редовни разрешителни за притежаване на оръжия в България са 211 486 - на фирми и граждани. Те притежават общо 340 583 броя пистолети, револвери, автомати, карабини, едноцевки, пушки помпи, картечни пистолети, комбинирани, полуавтоматични, ловни автомати, картечници, адаптори към тях и други огнестрелни оръжия. 122 455 от огнестрелните оръжия са за самоохрана, 13 300 - за охранителна дейност, за лов - 180 958, за спорт - 3856 и други - 2984, като в последната бройка влизат основно колекционерските оръжия.

ЛОВЦИ

При обсъждането на промените в директивата от обхвата й са отпаднали полуавтоматичните оръжия за лов. Евродепутатът от ГЕРБ се похвали, че защитил интереса на ловците. "Директивата трябваше да се насочи главно към контрабандата на военно оръжие, защото атентатът в "Шарли Ебдо" беше извършен с босненски калашници, които бяха нелегално пренесени в Белгия и купени от черния пазар. Очакваме в бъдеще да има нови промени в тази директива, за военното оръжие", обяви Радев, цитиран от пресофиса си.

Три години след провала на МВР в Лясковец - нито един виновен

Предишна новина

От Шуменския окръжен съд обещаха нова медийна политика и прозрачност

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.