Джигитите не разбират от добро, трябват тежки глоби и затвор


Пиян джигит помете шофьор на "Пътна помощ", докато последният опитваше да помогне на изпаднал в нужда водач. Инцидентът стана в събота, в първия от празничните дни. Дойдат ли почивните и празничните дни и като че ли някакъв див бяс обхваща голяма част от родните шофьори.
 
Мятат се на колите и джиповете си и хукват по магистралите все едно дяволът ги гони. Преди време край Полски Тръмбеш полицейска стационарна камера беше записала водач прелетял край нея с 200 км/ч. през нощта. И това се случва в рамките на населено място. Ако на пътя в тъмнината внезапно бе изскочило животно или, не дай си Боже, човек, прибиращ се пийнал от селската кръчма, трагедията щеше да е неминуема.
 
Българите не са от нациите, свикнали да спазват правилата за движение на пътя. И най-вече онези, отнасящи се до безопасното шофиране и спазването на ограничения на скоростта. "Я тоа па, че ми каже как да карам и с колко. Да не ми е броил парите за колата. Тя си е моя и ще си я юркам както си искам", ежи се нашенецът и натиска яко педала на газта, правейки се на пилот от Формула 1. И перченето в повечето случаи свършва по таван в канавката или с разбита муцуна в някой насрещно движещ се друг автомобил. И по закона на Мърфи обикновено виновният за катастрофата се разминава само с леки травми и одрасквания, а загиват други невинни хора.
 
Полицията в България следи и заснема нарушителите (само) убийци зад волана. Това обаче не е достатъчно и не е ефективно. Защото след заснемането няма ефективен и работещ механизъм, по който да се събират наложените на нарушителите глоби.
 
Аз лично познавам един хубавец, който има актове за над 1500 лв. натрупани в годините. Които той носи винаги в себе си и ги показва с гордост все едно са пачка банкноти от по 500 евро. "Нека да пишат. Вкъщи ги използвам да си подпирам масата да не се клати", хили се нагло аверът и продължава да си юрка аудито със 160 км/ч по доста опасните сървайвърски пътища на милата ни родина. На полицаите явно също вече им е писнало и не искат да си хабят мастилото напразно, защото щом го видят и бързат да се обърнат на другата страна, оставяйки го да отмине покрай тях. И за какво да се хабят, след като ефект от техните актове няма. Българинът е такава порода, че може да бъде превъзпитан само като му бръкнеш в джоба. Глобата му е майката. Жестоки глоби и година-две зад решетките ще накарат и най-големия ербап да се почеше по главата и следващия път, като види знак за ограничение на скорост, да си спомни, че колата му има и спирачка. Иначе всички останали приказки за самосъзнание и превенция не са нищо друго освен вятър и мъгла.
 

ФБР арестува психично болен, заплашвал с убийство семейството на Тръмп

Предишна новина

Ветко Арабаджиев остава в ареста

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    112 | нерегистриран
    1
    -2

    Съгласен.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.