Джок Полфрийман съвместявал четенето на Евангелието с гледане на порнографски сайтове

Джок Полфрийман съвместявал четенето на Евангелието с гледане на порнографски сайтове
Джок Полфрийман, снимка:Архив

Австралиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството с нож в сърцето на студента Андрей Монов и за опит за убийство на приятеля му Антон Захариев, засега няма да излезе по-рано от затвора. Това реши съдия Николай Младенов от Софийския градски съд (СГС), който отчете напредък по отношение на поправянето на Полфрийман за 11-те години, в които е зад решетките, но констатира, че процесът и програмата за работа с него не са завършени. Решението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд - София.

В съдебната зала излязоха любопитни подробности от битието на австралиеца, добил популярност с правозащитната си дейност в затвора. Разбра се, че докато следи дистанционно библейски курсове и чете Евангелието, затворникът се е отдавал и на "забранените плодове", като разглеждал порнографски сайтове.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов направи множество искания, сред които да се допусне разпит на двама духовници – един пастор и един отец, които да разкажат за постиженията на Полфрийман и отдадеността му към религията. Като алтернатива адвокат Ангелов поиска съдът да приеме писмени становища от двете духовни лица, както и от Българския хелзинкски комитет (БХК), който през 2015 година разбуни обществен скандал, допускайки първоначално номинацията на Джок Полфрийман в инициативата си "Човек на годината". По-късно същата бе оттеглена.

Съдия Младенов отхвърли исканията на защитата, с изключение на приемането на писмените становища. В тях едно от духовните лица описва Полфрийман като "сензитивен по отношение на всяка несправедливост" и "способен да осъществява трудното евангелийско съчетание между справедливостта и любовта".

Освен религиозните си увлечения, по думите на адвоката му, Полфрийман учел задочно висше образование в австралийски университет, преподавал английски на останалите затворници и вече не търсел решение на проблемите си "чрез агресия и насилие, а по силата на закона, като пуска жалби". "Да, Джок Полфрийман е труден затворник. Но изразяването на активна гражданска позиция не бива да се порицава, а напротив – да се поощрява", заяви адвокатът.

На фона на изградената пред съда визия за личностните качества на затворника Полфрийман, дойде ред на пледоариите на и.ф. началник на затвора в София Десислав Трайков и прокурор Елка Латинова. В контраст с разказаното от адвокат Ангелов, временният началник на затвора посочи, че от началото на изтърпяването на наказанието му, австралиецът е получавал редица наказания за неподчинение, арогантно поведение към служителите в мястото за лишаване от свобода, имал е дори настаняване в изолатора и подозрения за подготвяни опити за бягство. Трайков разказа още, че в период, в който му било позволено да работи в администрацията на затвора, Полфрийман бил заловен да посещава порнографски сайтове, докато изпълнява трудовата си дейност. В килията му пък били открити стикери с нецензурни знаци и провокативни послания срещу българската съдебна система. Пишел дистанционно и в онлайн сайтове против България, срещу ресорния зам.-министър на правосъдието Николай Проданов и срещу цялата съдебна и политическа система на държавата. Психологичната справка за Полфрийман пък сочела, че търси оневиняващи фактори, както за поведението си, за което е осъден, така и за настоящите си бунтарски прояви. Освен това бил "колеблив" и "несигурен".

Прокурор Латинова припомни, че "Джок Полфрийман е един чужд гражданин, дошъл в България и умишлено посегнал на двама български младежи, като е отнел живота на единия от тях". "Липсва му личностна готовност за живот на свобода. Смятам, че неговата самоувереност и убеждението, което носи, че неговото мнение е най-меродавно, крие много опасности", заяви представителят на държавното обвинение.

В последната си дума Полфрийман се опита да разкаже за преживяванията си зад решетките, като междувременно изрази съжаление за стореното и за това, че е отнел живота на Андрей Монов. "Не търся саморазправа, но аз съм наказван от началника на затвора, че търся правата си. Аз съм осъден за убийство, тъй като използвах сила, за да решавам проблемите си, за 11 години вече търся решенията единствено по законов път", повтори защитната теза, представена по-рано от адвоката му, Полфрийман.

Съдия Николай Младенов прецени, че остатъкът от наказанието, което австралиецът трябва да изтърпи, е прекалено голям - 6 години, 10 месеца и 8 дни, както и, че индикациите за започнало поправяне и някои добри негови навици, не са достатъчно основание да се приеме, че се е поправил и трябва да бъде освободен. Освен това съдът отчете, че кръвнината, която Полфрийман трябва да заплати на близките на починалия Андрей Монов, в размер на 400 хил. лв., както и обезщетението за Антон Захариев от 50 хил. лв., все още не са внесени. Не са покрити и съдебните разноски от съдебното дело срещу австралиеца, което е приключило с окончателен съдебен акт на Върховния касационен съд (ВКС) още през 2011 година. 

"Съдът счита, че, ако молителят беше на свобода и без присъда, то тогава можеше активно да се занимава с опазването на човешките права. В битието му на човек лишен от свобода обаче това създава конфликти със затворническата администрация, на която законът вменява определени задължения, които очевидно осъденият не одобрява", заяви съдия Младенов и не уважи молбата на Джок Полфрийман за предсрочно освобождаване от затвора.

Адвокатът на Полфрийман не уточни дали ще обжалват решението на Градския съд.

Още по темата

Обвиниха за леки телесни повреди и хулиганство гост на Лозан Панов

Предишна новина

Правителството отпусна 2 млн. лв. за бонуси в специализираното правосъдие

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Марко | нерегистриран
  8
  -1

  Е, хайде сега, гледал порно. Че то кой не е гледал порно на неговите години. А и в присъдата му едва ли пише, че му се забранява да гледа порно.

 2. 3
  | нерегистриран
  7
  -4

  Когато този излезе от затвора ще напише такава книга, че ще видим всички всичкия ужас от затворите ни, съдилищата ни, действителността ни, погледнати от един австралиец.

  Не го оправдавам за извършеното, напротив.

 3. 2
  Бял хакер | нерегистриран
  11
  -6

  Този борец за справедливост трябва дълго да гние в Кремиковци при другите утрепки убили хора. Те не трябва да излизат от там, защото излязат ли ще убият още.

 4. 1
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.