ДНСК спря част от строежа на квартала на Васил Божков в София

ДНСК спря част от строежа на квартала на Васил Божков в София
Проект на планувания от Божков затворен комплекс, снимка:Официалният сайт на "Нове хоумс"

След проверка, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП), със заповед от началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спря изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи на 8 сгради от планувания от бизнесмена-беглец Васил Божков жилищен квартал в София - „Нове Хоумс“, съобщиха от държавното обвинение. Спирането на строежите е на основание чл. 224, ал. 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Мащабният проект на Божков се намира до кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Гоце Делчев", в близост до изграждащата се станция на метрото. Освен планираните 14 отделни жилищни сгради има и паркова зона между тях. Спирането на строителството е след извършена проверка по документи и на място в изпълнение на разпореждане на ВАП от 08 юни 2020 г., когато началникът на ДНСК и главният архитект на София са сезирани да извършат незабавна такава на законността на реализираното строителство в посочения комплекс, състоящ се от жилищни сгради с цел продажба.

Проверката на строежа е извършена от служители в Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) на 15 юни 2020 г. и 13 юли 2020 г. в присъствието на представители на лицето, упражняващо строителен надзор и на строителя, и по документи в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) - СО.

При проверките е установено следното:

- В одобрените инвестиционни проекти по част „Архитектура“ липсват предвидените във влезлия в сила Подробен устройствен план (ПУП) едноетажни междинни връзки между сградите на комплексното застрояване съгласно Наредба № 7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Между осем сгради в комплекс „Нове Хоумс“ е предвидено разстояние, значително по-малко от изискуемото съгласно положение 1 и 2 на  приложение 2 към чл.81 от Наредба № 7/22.12.2003 г. Така например, между две от сградите е предвидено разстояние от 3,00 м, вместо нормативноустановеното разстояние – в случая 21,40 м, представляващо височината на лежащата сграда.

-  При проверката, извършена от служителите на ДНСК на място на 13 юни 2020 г., е констатирано, че строителните и монтажни работи на горецитирания строеж се извършват и не са завършени, за което е изготвен и снимков материал.

Концепцията на Евгени Иванов: Нужен е ремонт на наказателноправната уредба и намаляване на формализма в досъдебна фаза

Предишна новина

АСНС отказа да пусне от ареста Атанас Бобоков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.