Русия ни плаши с „ответни действия“

Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони руски дипломати, заявил е в понеделник пред журналисти заместник-външният министър на Русия Александър Грушко.

"Ако България предприеме неприятелски стъпки по отношение на Русия, то, естествено, тя трябва да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки", каза заместник-министърът, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Българският премиер Бойко Борисов, коментирайки по-рано задържането от българската прокуратура на шестима служители на българското министерство на отбраната и на българското военно разузнаване, сред които има и руска гражданка, по подозрение в шпионаж в полза на Русия, заяви, че заради това дело ще трябва някои руски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата, отбелязва ТАСС.

Руското посолство в България поиска, преди делото да е стигнало до съда, да бъдат прекратени всички спекулации във връзка с него. Дипломатическото представителство изрази увереност, че "съдебният процес ще бъде проведен на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа и при строгото спазване на нормите на българското законодателство и на международното право".

Военният съд остави в ареста петимата българи, задържани за шпионаж в полза на Русия, като за целта се е наложило военните магистрати да заседават близо 24 часа.

Последното заседание е приключило около 5:30 ч. в понеделник.  По делото са събрани и 44 тома доказателства.

Първото решение за постоянен арест бе за заместник-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров. Защитата му - адв. Петър Петков- обясни, че задържането му било незаконосъобразно и необосновано. Причината - прокуратурата не е посочила кои са сведенията, които групата събирала, за да предаде на Русия. Едва след като станело ясно какви са документите, тогава можело да се прави извод дали те са класифицирана информация. В ареста остават още бившият военен Иван Илиев, за когото прокуратурата твърди, че бил начело, съпругата му с двойно гражданство, която била връзка с руското посолство, началникът на класифицираната регистратура в парламента (също бивш военен) Любомир Медаров и още един служител на МО.

Решенията на съда не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Военно-апелативния съд.

В профила си в Twitter главният прокурор Иван Гешев коментира по случая, че макар и малко на брой, заради постоянните опити за ограничаване състава или пълното закриване на военните съдилища, военните магистрати са доказали, че гражданите могат да се гордеят с тях. „Поредната “реформа” почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати!“, написа Гешев.

И допълни: „Малкото останали военни прокурори и следователи работят без сън от сряда. В защита на националната сигурност на България! Уважение и благодарност!“

Още по темата

Обезглавяването на многоглавата хидра на руския шпионаж се случва пред очите ни*

Предишна новина

Правна уредба на ваксинирането. Задължителното ваксиниране. Имунизационният статус като източник на ограничения

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #3 от "ВЪТЮ | нерегистриран":
  Пет дела за мерките или едно-все тая!!! Важното е да има присъда по НОХД-то по-късно,при това не каква да е,а осъдителна!!!! Нали така??! И да издържи във въззивното и касацинното производства!!! За да се задейства генералната превенция,че руски мекерета колкото щеш у нас!!!
  Какво стана с делото срещу Малинов??? Който знае,да напише два реда по въпроса,моля!

  За Малинов знам, ама ЦРУ,КГБ,МОСАД и МИ6 ми дишат във врата,така че инф. само по криптирани канали.
  Иначе четете Джон льо Каре ,ако ви влече истинското и професионално шпиониране, а не фейса на Гешев!

 2. 3
  ВЪТЮ | нерегистриран
  5
  0

  Пет дела за мерките или едно-все тая!!! Важното е да има присъда по НОХД-то по-късно,при това не каква да е,а осъдителна!!!! Нали така??! И да издържи във въззивното и касацинното производства!!! За да се задейства генералната превенция,че руски мекерета колкото щеш у нас!!!
  Какво стана с делото срещу Малинов??? Който знае,да напише два реда по въпроса,моля!

 3. 2
  RRR | нерегистриран
  12
  -2

  Е, един път и те да поработят.А иначе въпроса се решава с едно ЧНД и с един съдебен акт, както се каза по-долу, ама при тях купон да тече, работа да се върши.

 4. 1
  ?!? | нерегистриран
  17
  -2

  В нормалните съдилища щеше да се образува и разгледа 1 дело, от 1 съдия и по въпросите за решаване по един път щяха да бъдат изслушани прокуратурата, защитата и обвиняемите. И това нещо щеше да отнеме 5 пъти по-малко време. Така че не знам какви са тези вопли за нощните заседания на малкото останали военни магистрати. Дали са малко или много, може да се види от натовареността им.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.