До 8 години затвор и психиатрично лечение за дрогирани шофьори ще предложат от ГЕРБ

До 8 години затвор и психиатрично лечение за дрогирани шофьори ще предложат от ГЕРБ
Данаил Кирилов, министър на правосъдието

Увеличение на наказанията за дрогирани шофьори ще предложат от ГЕРБ, след убийството на пътя на журналиста Милен Цветков, стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов.

"И сега са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение", заяви пред БНТ Данаил Кирилов.

Той уточни, че юристите от ГЕРБ предлагат в случаите, когато наказанието е от 2 до 10 години - става от 3 до 12 години. От 1 до 6 години става от 2 до 8 години. "Прекатегоризираме ги, защото влизат в най-тежките", каза Кирилов.

"Повече от 4 часа юристите от ГЕРБ обсъждахме, единият от проблемите беше квалификацията на този вид деяния, в НК понастоящем има 2 правни норми, които уреждат тези престъпления", допълни правосъдният министър.

"Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост. Разследващите органи са си поставили същия въпрос. Обвинението е променено "при умисъл". Смятам, че обвинението може да издържи", коментира правосъдният министър по повод катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков.

Предвижда се също така първата година от наказанието да бъде под формата на психиатрично лечение.

Последните изменения са в сила от 1 януари 2018 г. Полицейската статистика – около 3300 случая има през 2017 г. с наркотични вещества и управление на МПС, като след законовите промени тогава са спаднали с около 30%.

Още по темата

"Воля" предлага отнемане на книжката до живот на пияни и дрогирани шофьори

Предишна новина

Лозан Панов абдикира от поста си на председател на ВКС заради скандалния клип в Съдебната палата

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Така е | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #2 от "ИНТЕРЕСНО | нерегистриран":
  Някой от всички предложили тези гениални промени, дали се е запитал, какво ще е наказанието в случай на съкратено съдебно следствие по 371, т.2 от НПК когато се намалява с 1/3 определеното наказание, в случай че е 3 години? Ще ви улеснят 2 години трябва да се наложат и ако са налице основанията по 66 от НК даже присъдата ще е условна. Ето тава е превенция, която няма да повлияе на никого. Защо за причиняване на смърт при ПТП може да се прилага съкратено съдебно следствие? Защо отпадна забраната за неговото приложение в 369а от НК през 2010г.? Това е дневния ред, а не предложената козметика в наказанията!  При съкратено съдебно следствие изобщо не можем да говорим за високо наказание.тоест , тези промени едва ли са най-ефективното.Трябва да се предвиди състав ,съдържащ забрана дрогиран изобщо да не сяда на шофьорската седалка на МПС , чийто контактен ключ държи в себе си /към момента на сядането/.Това следва да е отделно престъпление от управлението на МПС.Наказание следва да има само за това , независимо дали се е пристъпило към управление на МПС.Другото е да се внедри някакъв софтуер в таблото или на волана , който да съдържа тестер за наркотици и при положителен резултат МПС да активира имобилайзер или нещо друго , което да пречи автомобилът да потегли.Ясно е ,че това не е лесно и едва ли ще е възможно за всички коли,но не всички взимат скъпите наркотици.В случая с М.Цветков тази кола е позволявала всякакъв софтуер.

 2. 3
  | нерегистриран
  1
  -1

  Да се обмислят промени в Закона за здравето, така че зависимости към алкохол и наркотици да бъдат включени в списъка на заболявания, за които да може да се иска принудително лечение. Сега мерки по Закона за здравето спрямо такива не могат да се вземат, вменяеми са (не може да се приложи и чл.89 НК) и тези хора, освен че са опасни на пътя като водачи на МПС, също са масово извършители на домашно насилие и близките им не могат да получат адекватна защита.

 3. 2
  ИНТЕРЕСНО | нерегистриран
  3
  0

  Някой от всички предложили тези гениални промени, дали се е запитал, какво ще е наказанието в случай на съкратено съдебно следствие по 371, т.2 от НПК когато се намалява с 1/3 определеното наказание, в случай че е 3 години? Ще ви улеснят 2 години трябва да се наложат и ако са налице основанията по 66 от НК даже присъдата ще е условна. Ето тава е превенция, която няма да повлияе на никого. Защо за причиняване на смърт при ПТП може да се прилага съкратено съдебно следствие? Защо отпадна забраната за неговото приложение в 369а от НК през 2010г.? Това е дневния ред, а не предложената козметика в наказанията!

 4. 1
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  8
  -1

  "И сега са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение".

  Министър на правосъдието? Психиатри няма ли?

  Всъщност, имеено заради този "мозъчен" капацитет е подбран и назначен да играе ролята на салфетка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.