До месец става ясно отнемат ли имущество за половин милион от общински съветник от ГЕРБ


До един месец ще стане ясно дали държавата ще отнеме имущество за повече от половин милион лева от общински съветник от ГЕРБ-Разград.

Последното заседание на гражданското дело, заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество срещу Гюлвер Хасан, съпругата му Невин Бозаджиева и общата им фирма "РУЖ-ДИЛ"ЕООД бе днес в Окръжен съд-Разград. Искът на КОНПИ е за 535 624,12 лв., които средства държавният орган твърди, че са с неустановен произход. Защитата на семейството на съветника – бившият депутат от ГЕРБ адвокат Тодор Димитров и колегата му Невян Костов пък твърдят, че след като Невин Бозаджиева е осъдена за неплатени данъци, това води до извода, че доходите, върху които са изчислени тези данъци, са законни.

На последното заседание днес бе изслушано вещото лице, изготвило съдебно-счетоводната експертиза. Според първоначалното становище на Албена Първанова несъответствието между нетния доход на семейството на съветника от ГЕРБ и имуществото, което притежава, е 649 524,28 лв., като разликата е в полза на имуществото. След като защитата на Гюлвер Хасан припомни задачите на експертизата и методиката за изчисляване, описана в Закона за отнемане на незаконното имуществото, съдът даде почивка за изчисления и сметките се оказа съвсем други. Според преизчислението несъответствието е 94 160,35 лв., но в полза на нетните доходи.

В заключителната си пледоария обаче представителят на КОНПИ твърдеше, че несъответствието е налице и наказателното дело за неплатени данъци не прави доходите законни.

Наказателният процес бе от така наречените "алоджийски" – срещу жени, които срещу обещание по интернет за женитба или оплакване от социални проблеми получават средства от чужди граждани. Делото срещу Бозаджиева бе за неплатени данъци в размер на 53 317 лв., както и неправомерно получаване на детски надбавки в размер на 2300 лв. Според обвинителния акт между 2007 и 2013 г. тя е получила парични преводи от различни държави на стойност 320 240 лв.

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законовия едномесечен срок.

Германия погна 20 международни банки за данъчни измами

Предишна новина

"Петрол" стартира процедура по рекапитализация

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.