Борислав Цеков, доктор по конституционно право:

Добре е ЕК да препоръча примера на България за прозрачния избор на главен прокурор

Добре е ЕК да препоръча примера на България за прозрачния избор на главен прокурор
Борислав Цеков, доктор по конституционно право

"Правен свят" потърси представители на юридическите среди, които активно участват в публичния дебат за реформа на правосъдието, за да коментират процедурата по избор на главния прокурор, приключила на първия етап - гласуване от Пленума на ВСС на кандидатурата на Иван Гешев. 

След тази категорична подкрепа на членовете на ВСС - 20 "за" срещу четирима - "против", смятате ли, че има достатъчно професионални, не политически аргументи, Иван Гешев да не бъде утвърден за главен прокурор?

Моето мнение като експерт и конституционалист с дългогодишен опит е категорично, че правни аргументи за блокиране на избора липсват. Налице е единна подкрепа от професионалната прокурорска общност, която излъчи кандидатурата на г-н Гешев. Нали това беше централната тема на т.нар. "съдебна реформа", която наложиха в предния мандат тези, които сега протестират срещу собственото си законотворчество - съдии да избират съдии, а прокурори да избират прокурори. В случая прокурорите се консолидираха около кандидатурата на г-н Гешев. Изборът във ВСС, от друга страна, стана при спазване на най-високите стандарти за прозрачност. Включително с публично оповестяване на концепция и визия за работата на кандидата, както и с възможност НПО да задават въпроси към кандидата, на които той отговаря в открито заседание часове наред. Никъде в страните от ЕС и в САЩ няма толкова прозрачна процедура за избор на главен прокурор. Подчертавам - никъде! И може би е добре Европейската комисия да препоръча спазване на толкова високи стандарти за прозрачност по добрия пример на България и на другите страни-членки. Що се отнася до решението на ВСС за избора, то е показателно в две посоки. Първо, свидетелства за внушителна подкрепа от компетентния по избора кадрови орган на съдебната власт. Получените от г-н Гешев 20 гласа "за" срещу само 4 "против" са 5/6 от състава на ВСС. Това е на косъм от консенсус. Второ, подкрепата за новия главен прокурор е от членове от всички квоти, формиращи ВСС, и от всички магистратски общности - прокурори, съдии, следователи. Това е много силен знак и оценка за професионалните и нравствени качества на Иван Гешев.

За първи път сме свидетели на толкова откровено политическо вмешателство в процедурата по избор на един от "тримата първи" в съдебната система. Сега натискът се насочва срещу държавния глава. Как ще постъпи президентът в тази ситуация, как да аргументира подписване на указа или евентуален отказ?

Как ще постъпи държавният глава е въпрос, който трябва да се отправи към президента Радев и неговия щатен екип, т.е. към администрацията на президента. По Конституция държавният глава има две правни възможности. Първата е, да издаде указ за назначаване. Втората е, да върне, с мотиви по своя преценка, предложението на ВСС. Трета възможност Конституцията не предвижда.

Какво Ви направи впечатление в десетчасовото изслушване на Гешев? Има ли нещо, което намирате за проблемно във вижданията за развитието на прокуратурата на избрания за следващ "обвинител №1"?

Днес се върнах от САЩ, където бях за участие в мащабни предизборни срещи на президента Тръмп. Поради това не съм следил на живо изслушването, но от медийните публикации разбирам, че той е отговорил пространно и изчерпателно на повечето, ако не на всички, поставени въпроси.

Иван Гешев се обяви за подобряване на диалога между отделните институции в съдебната власт. Не е ли прекалено оптимистично това му очакване на фона на антагонизма, който Лозан Панов демонстрира при изслушването?

Подкрепям подобен призив. Съдебната власт трябва да е свободна от вътрешни напрежения, за да е ефективна.

Как си обяснявате, че председателят на ВКС не зададе нито един въпрос от професионален характер, а се ограничи до три, които нямаха нищо общо с Концепцията на Гешев, а накрая изчете и политическа реч, с която се обяви против кандидата?

Г-н Панов неведнъж демонстрира политиканско поведение, което не съответства на статуса му на председател на ВКС. Кулминация на това безотговорно поведение беше комюникето му, с което той дръзна да оказва натиск върху независимия съдебен състав, който трябва да се произнесе по казуса "Полфрийман". Така че от него нищо не може да ме изненада вече. Моето становище е, че той трябва да подаде оставка, а не да срича посредствена политиканска белетристика във ВСС.

Според Сотир Цацаров, през 2015-та година Лозан Панов не е избиран само във ВСС, но и в "две други сгради", кои са те, според Вас?

Не съм бил в "кухнята" на тези решения, затова не бих искал да изказвам предположения.

Ще успее ли Гешев да даде нов заряд в борбата с корупцията по високите етажи на властта и дали в един момент няма са стане неудобен и за тези, които днес го подкрепят?

С досегашната си работа той е дал доказателства в тази посока. Прави силна заявка и с концепцията си за работата на прокуратурата. Оттук насетне времето ще покаже докъде ще стигне в реализацията на заявените намерения.

Борислав Цеков е доктор по конституционно право, автор на множество научни и публицистични статии, университетски преподавател и основател на Института за модерна политика.

ВАС ще иска становища по тълкувателни дела и от омбудсмана, и oт академичната общност

Предишна новина

Председателят на КС се срещна с новия американски посланик

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  Цеков.....?? на кого слугуваш? | нерегистриран
  0
  0

  На какво се надяваш, че на черното казваш бяло. Дори по време на излушванто Гешев се държа невъзпитано ,ароогантно и непрофесионално.И нисък праг на търпимост.Типичен милиционерски манталитет.Има най-малко 100 юристи ,които са по-достойни и подготвени за Главен прокурор.

  Гешев е едно посредствено прокурорче ..подходящ за районна прокуратура.Цацаров ще ни изглежда като цвете пред Гешев. Ще гази закона всеки ден.

 2. 7
  Уважаван | нерегистриран
  0
  0

  Има право да не е на вашето мнение.Горе коментиращите експерти,а вас кой ви познава и уважава и защо?Признайте пред себе си,не пред друг,че не ви бива за друго освен за интернет критикари.

 3. 5
  Цеко Борев | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #3 от "Къде е уважаван този професионалист? | нерегистриран":
  В кои среди? Платете линк към неговите публикации в чужбина.

  Броят на статиите, които е написало това лице е повече от броя на партиите, през които е минал. Не броим разни антрифиленца, съобщения, мнения, бележки, сказки, коментари и други газетарски материали. Не говорим и за монографии, просто, защото такива липсват. Впрочем, защо не се заеме с помощ- "квалифицирана, правна" за бившия си ментор и партиен началник- царя- да си запази поне част от имотите. Всички царедворци се разбягаха като пилци, а едно време направиха кариера на негов гръб.

 4. 4
  | нерегистриран
  8
  -1

  ".. примера на България.." тези хора, дето пишат за "прашен свят" да не минават първо през "лоби бара" на Берлин ?

 5. 3
  Къде е уважаван този професионалист? | нерегистриран
  11
  -1

  В кои среди? Платете линк към неговите публикации в чужбина.

 6. 2
  Приятел каза | нерегистриран
  13
  -3

  Един познат казва: когато пусна телевизора и хоп - току се появи някой професор да ни облъчва. Този обаче е доктор по конституционно право :))) Да беше учил още и да е и доктор за изследване на човешката наглост, която вече е без лимит :)))

 7. 1
  Алоо Цеков | нерегистриран
  12
  -2

  Изби рибата след като Европа, а и САЩ не са се сетили да създадат процедура бетер избор на ... президента на САЩ :))) Брей какви недосетливи :))) След като такива мисли са обладали Цеков ... няма какво да се чудим. Тоя Цеков сещали се как беше изметен главния прокурор на Германия, защото беше указал започване на разследване на двама журналисти. Този сещали се каква трябва да е разликата между съдия и прокурор.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.