Доц. Кунчев: Трябва да се затворят заведенията и дискотеките

Доц. Кунчев: Трябва да се затворят заведенията и дискотеките
Доц. Ангел Кунчев; снимка: БГНЕС

Засилени проверки за мерките срещу COVID-19 в дискотеките в София

Засилени проверки на нощни заведения и дискотеки в София за спазване на изискването за намален капацитет започват екипите на полицията и Столичния инспекторат.

От днес със заповед на министъра на здравеопазването се допуска заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м от нетната търговска площ на обекта.

Продължава контролната дейност за носене на лични предпазни средства в търговски обекти, магазини и в градския транспорт.
През последния ден екипите на Столичния инспекторат са проверили над 900 търговски обекти и са съставили три акта.

В градския транспорт (наземен и метро) са съставени 5 акта. Полицейските екипи са направили също 40 предупреждения на непълнолетни лица и 42 полицейски разпореждания за липсата на маски.

Засилването на контрола и проверките за спазване на противоепидемичните мерки обсъдиха на заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19, свикано от кмета на София Йорданка Фандъкова. На заседанието присъства и д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ, съобщиха от общината.

На щаба се прие предложеният от Столичната РЗИ алгоритъм за бърза реакция на директорите на детски ясли и градини и училища за действия при съобщен случай на COVID-19 на дете, ученик или лице от персонала.

Алгоритъмът цели да създаде ясни правила за действия на директорите при установен случай на положителен резултат за COVID-19 и последващо освобождаване и поставяне под домашна карантина. Столичната РЗИ ще изготви и алгоритъм за действие и в заведенията за социални услуги.

Оперативният щаб прие също да бъде възобновена помощта за закупуване на продукти от първа необходимост, храна и лекарства, за възрастни самотни и болни хора с цел да се намали необходимостта от излизане.

Продуктите ще бъдат закупувани по предварителна заявка. Заявки ще се приемат от понеделник, 26 октомври 2020 г. в оперативния център на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община на телефон 02/9041397.

Следващата стъпка, която трябва да се предприеме, като ограничителна мярка срещу коронавируса е затварянето на нощните заведения, стадионите и спирането на всички масови мероприятия. Това е личното мнение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, което той изказа в ефира на Нова телевизия. По думите му тепърва ще се обсъжда подобна мярка и ще се търси съгласие между щаба и правителството, за да се въведе.

„Това е моето лично мнение. В нощните клубове и по стадионите се събират твърде много хора. За момента това е стъпката, която трябва да се обмисли, но се отчитат много фактори – да не пречим на икономиката, безработицата и това дали хората са съгласни с мярката. В момента Европа е в пика на вълната, Индия и САЩ вече преминаха през това и сега е наш ред. Тази мярка вече е въведена в редица страни в Европа“, категоричен бе Кунчев в ефира на Нова телевизия.

В момента статистиката показва, че 10 души заразяват 12. Според доцента, как ще се развие епидемията зависи от спазването на мерките.

„Това зависи от нашето държание, ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, жестоко се лъже. Заразените могат да бъдат 7 пъти повече и да нараснат до 5-6 000 на ден. Това се случи със страни като Черна гора, Израел и Чехия, които не са по-изостанали от нас. Хората трябва да спазват мерките и да пазят близките си“, заяви Кунчев.

Относно това дали ще има блокада на градове, той заяви: „Затварянето на градове е изключително крайна мярка и то без не особено голям ефект, то каквото има да се случва в града ще се случи“.

Според него, всяка болница трябва да има Kовид сектор, а тази, която откаже лечение на пациент, при наличието на свободно легло ще има сериозни санкции –  "Моето предложение ще е спиране на договора със Здравната каса, а след това отнемане на лиценза. Австрия в момента препраща пациенти в Германия, навсякъде положението е тежко“, каза още Кунчев.

Той похвали оранизацията на лечение на заразени с коронавирус в Пловдив, където са се включили всички частни болници.

Още по темата

Кирил Ананиев: Хората в НАП не са некадърни, справят се блестящо

Предишна новина

Идея: Делата за УПО на осъдени от специализираните съдилища да се решават само от специализирани съдии

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Георги Дренчев | нерегистриран
    6
    0

    Българите много бързо забравиха, напълно излишната пролетна карантина с кпп-та и безумни, ненужни рестрикции, когато един обезумял диктатор се вживя в ролята си на доктор Куин – лечителката, вместо да влязат в МС и да изхвърлят тоя цървул от прозореца.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.