Доживотен затвор без право на замяна за убиеца Мартин Трифонов от Сотиря

Доживотен затвор без право на замяна за убиеца Мартин Трифонов от Сотиря
Снимка: БТВ новините

Доживотна присъда без право на замяна постанови на 30 януари Окръжен съд - Сливен на 21-годишния Мартин Трифонов, обвинен за убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря, съобщи Окръжна прокуратура-Сливен. Убийството бе извършено на 15 август 2019 г. по особено жесток начин и бе придружено с блудствени действия. Присъдата бе посрещната с аплодисменти от присъстващите в съдебна зала.

Трифонов беше осъден още на 20 години затвор за опит за изнасилване и на 10 години за блудство с малолетното дете.Съдът също така уважи и гражданските искове на стойност 600 000 лв., предявени от майката, бабата и дядото на убитото дете. Присъдата на Трифонов ще бъде изтърпяна при първоначален специален режим. Като причина за действията на Трифонов бе посочен животът, който той е водел и това, че има бисоциално личностно разстройство, но въпреки това е осъзнавал какво прави. 

Делото се гледа при режима на съкратеното съдебно следствие. Припомняме, че жестокото убийство на Кристин в село Сотиря, провокира силен обществен отзвук и бурни дебати сред народните представители, които взеха скоростно решение за премахване на редукцията на наказанието при провеждане на съкратеното съдебно следствие по съгласие на обвиняемия, съгласно Наказателно-процесуалния кодекс, при извършени тежки престъпления, в сила от 22 октомври м.г. Това е и причината въпреки проведенето съкратено следствие по конкретния случай, да няма намаляване присъдата на Трифонов. 

На днешното второ заседание бе изслушано вещото лице - съдебният лекар д-р Тома Чаушев, извършил аутопсията. Според показанията на патоанатома, травмите на детето, в частност черепно-мозъчната, са били несъвместими със живота и дори да й е била оказана лекарска помощ, Кристин нямало да оцелее. Изслушани бяха и свидетелите на гражданските ищци - на бабата, дядото и майката на детето.

Снимка: БГНЕС

Искане за представяне на нови доказателства не беше внесено. Мартин Трифонов отново не даде обяснение за постъпката си, запази пълно мълчание в съдебната зала и не се възползва от правото си на последна дума. Прокурорът и близките на Кристин поискаха доживотна присъда без право на замяна, а защитникът на Трифонов и самият той се обявиха за по-лека присъда, предвид възрастта на подсъдимия и за да има време да се поправи.

Присъдата може да бъде бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Бургас. Защитникът на Трифонов не пожела да застане пред медиите и да обясни дали ще обжалва постановлението на съда.

Още по темата

Депутатите ратифицираха Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС

Предишна новина

От всекиго според способностите, всекиму според труда – така вдигнаха заплатите на магистратите и служителите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.