Доживотен затвор за бащата, хвърлил 5-годишния си син от виадукт край Габрово

Доживотен затвор за бащата, хвърлил 5-годишния си син от виадукт край Габрово
Делян Бетев с покойния си син, снимка:в-к "Монитор"/архив

Апелативен съд-Велико Търново потвърди присъдата на Окръжен съд-Габрово, с която бащата, който хвърли 5-годишния си син от виадукт, беше осъден на доживотен затвор при първоначален специален режим, съобщиха от съда.

След убийството на 3 юли 2019 г. Дилян Бетев направи пълни самопризнания за действията си. Той хвърли сина си от виадукт на околовръстния път на Габрово, висок 30 метра. После се обади в полицията, за да сигнализира, че се готви да се самоубие. Часове по-късно психолози успяват да убедят мъжа да слезе от перилата на моста.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивна жалба от подсъдимия и неговия защитник, в която се сочи явна "несправедливост на определеното от ОС-Габрово наказание", което се определя от тях като несъразмерно тежко. Подсъдимият претендира и, че съдът не е отчел в достатъчна степен смекчаващите вината обстоятелства и поиска наложеното наказание да бъде намалено.

Въззивният съд обаче отхвърли жалбата като неоснователна. Според състава на Апелативен съд – Велико Търново, първоинстанционият съд правилно е определил и отчел наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и е отмерил наказанието съобразно наличие на значителен превес на отегчаващите такива. В мотивите си, съставът посочва, че ОС-Габрово правилно не е наложил най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“, като е отчел младата възраст на подсъдимия и оказаното от него съдействие при разследването. От друга страна, налагането на по-лекото наказание „лишаване от свобода до петнадесет до двадесет години“ дори към максималния размер не би било в състояние да способства за постигане целите на чл. 36 от НК, както и да въздейства предупредително и възпиращо за нуждите на генералната превенция, а от друга страна не кореспондира с характера на престъплението, възприето от съда като изключително тежко.

Въззивната инстанция потвърди и гражданско-осъдителната и част на присъдата на съда в Габрово, с която Бетев е осъден да заплати  200 000 лева на майката на детето.

Още по темата

Ново обвинение за старозагореца Михаил Михайлов, който системно се снима как уринира върху българския флаг

Предишна новина

Столичната полиция провежда масирана акция срещу автоджамбази

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.