Доживотен затвор за масовото убийство в Македония


Македонски съд осъди днес шестима етнически албанци на доживотен затвор по случая "Монструм" за убийство на петима македонци край Смилковското езеро в навечерието на Великден 2012 г, съобщи македонската телевизия Нова.

Седмият обвиняем по делото бе освободен от обвинения поради липса на достатъчно доказателства за участието му в престъплението. Адвокатите на обвиняемите заявиха, че ще обжалват присъдата. Поради обстоятелствата, при които бе извършено убийството - убити бяха четирима младежи и един по-възрастен мъж от македонската етническа общност, а престъплението съвпадна с най-големия християнски празник Великден, още от самото начало се смяташе, че мотивите за убийството са етнически и религиозни.

В заключителната си пледоария обвинението квалифицира убийството като тероризъм. Според прокуратурата седмината обвиняеми, всички етнически албанци, са убили петимата македонци на Великден само за да предизвикат страх сред православното население.

Защитата, от друга страна, отхвърли всички доказателства за вината на подсъдимите и поиска оправдателна присъда, като изтъкна, че още в началото на процеса те са били обявени за убийци и "чудовища", което противоречи на презумпцията за невинност.

Жестокото убийство бе извършено вечерта на 13 април 2012 г, на Велики четвъртък преди Великден, когато четирима младежи, ловящи риба на езерото, бяха застреляни с пистолети и автоматични пушки, а след това бе убит и един 45-годишен мъж, който вероятно е бил неволен свидетел на убийството.

Властите задържаха около 20 души, заподозрени за убийството. Вътрешният министър Гордана Янкулоска обяви, че извършителите са радикални ислямисти, които са се обучавали в Афганистан и Пакистан и са се сражавали на страната на талибаните.

Случаят стана известен като "Монструм" (Чудовище) и предизвика масови протести и безредици.

Двама от общо седемте обвиняеми по делото се намират в затвор в Прищина, а косовските власти не са издали решение за екстрадирането им в Македония. В Косово те са осъдени за незаконно притежание на оръжие. Съдебният процес по случая "Монструм" започна през декември 2012 г.

Русия се прощава с псувните, псувайки

Предишна новина

Обвиниха бизнесдама за данъчни престъпления, освобождават я под гаранция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.