Доживотен затвор за шестима турски журналисти


Турски съд осъди шестима журналисти на доживотен затвор за предполагаеми връзки с преврата от юли 2016 г. Решението беше взето, тъй като друг турски съд реши да освободи германско-турския журналист Дениз Юджел, който бе държан в продължение на една година без обвинение

Шестимата бяха признати за виновни за връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван за неуспешния преврат. Истанбулският съд ги посочи за виновни в опит за промяна на турското законодателство, записано конституцията, съобщиха турски медии.

Решението на съда беше осъдено от групи за защита на правата на човека, включително представители на ООН и ОССЕ по въпросите на свободата на медиите.

"Тези тежки присъди са неприемливо и безпрецедентно нападение срещу свободата на изразяване и медиите в Турция", каза Дейвид Кей, специален докладчик на ООН за правото на свобода на словото и Харлем Дезир, представител на организацията за свободата на медиите, за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Шестимата осъдени журналисти са Назлъ Ълъджак, Ахмет Алтан, Мехмет Алтан, Феви Язъджъ, Якуп Шимшек и Шукрю Тюгрул Озшенгюл.

Братята Алтан – ветерани журналисти и писатели, бяха обвинени, че са изпращали кодирани съобщения в телевизионно предаване в навечерието на опита за преврат.

Назлъ Ълъджак е известен журналист в Турция, който е писал за редица вестници, включително и "Хюриет" и "Сабах".

Военни офицери организираха бунт срещу президента Реджеп Тайип Ердоган на 15 юли 2016 г., който доведе до смъртта на 250 цивилни протестиращи.

След неуспешния преврат турските власти задържаха повече от 50 000 души и уволниха повече от 150 000 държавни служители, включително журналисти, учители, полицаи, съдии и т.н.

Мехмет Алтан, който също е и професор по икономика, спечели в своя полза решение на Конституционния съд - но то беше отменено. 

Петро Порошенко: Нужен е компромис по антикорупционния закон на Украйна

Предишна новина

Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.